Коментари за
Желирано мляко с плодове
Хубавото е, че освен много полезно, парфето става и за закуска, за десерт и за следобедна закуска. Лека и здравословна храна за малки и големи.
Продукти:
- 8 яйца
- 4 пакетчета желатин
- 50 - 100гр ядки (орех,бадем)
- 2 - 3 плода (банан, ябълка, портокал) - каквито има според сезона, които да пасват на мляко и са предпочитани;
- 2-3 супени лъжици брашно
- захар по собствена преценка
- 800 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Става на три етапа и отнема максимум един час:
1) Отделят се жълтъците от белтъците много стриктно, след което жълтъците се смесват с брашното и захарта в тенджера и постепенно се добавя млякото. Всичко това се бърка ПОСТОЯННО и продължително (с прибор за разбиване на яйца, не с миксер) до гъстотата на боза върху котлона на предпоследната му степен. Този етап отнема най-много време.
2) Следва разтапяне на желатина на водна баня. В 30 - 50 мл вода се изсипват 4-те пакетчета и на водна баня се топи с едно леко бъркане около 10 минутки, докато се разтвори до течност с консистенцията на карамел. Това се добавя към леко изстиналата смес от 1-вия етап.
3) Най-приятният финален етап. Разбиват се с миксер белтъците на пяна и също се добавят към приготвеното до момента. Най-добре е, в тава или друг съд, в който ще се желира парфето, да се сложат плодовете и ядките (според нашия опит най-добре става с орехи и банани) и да се залеят с готовата вече смес и отново да се разбърка добре.
Парфето се поставя в хладилник за една нощ или минимум 8 часа, за да се стегне. Бон апети!
16. 09. 2011 / Кристина Стоянова
Изпрати ни любимата рецепта на твоето дете и можеш да спечелиш награда – КНИГА за теб или твоето хлапе!
Добавете първи вашия коментар.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.