Коментари за
страхотно кафе
Как се приготвя страхотно кафе
Не само машината е от значение за приготвяне на хубаво кафе – „четирите принципа” (пропорция, мелене, вода и свежест) са много по-важни. Въоръжени с малко знания за кафето, може да приготвите страхотно кафе с преса, домашна кафеварка или еспресо машина. |
Пропорция
Използвайте правилната пропорция кафе към вода – това е най-важната стъпка при приготвянето на хубаво кафе. За чаша по-ароматно кафе, Ви препоръчваме 10 грама кафе на всеки 180 милилитра вода. Ако кафето приготвено по този начин е твърде силно за Вашия вкус, може да добавите малко топла вода в чашата сварено кафе.
(10 гр кафе съответства на 180 мл вода)
Мелене
Различните методи за приготвяне на кафе изискават различна степен на мелене, но като цяло – колкото по-кратко е времето на варене, толкова по-ситно смляно трябва да е кафето. Например, кафето, смляно за еспресо машина трябва да е много ситно, защото цикълът на приготвяне е дълъг само 18-23 секунди. Но за пресата за кафе, кафето трябва да бъде едро смляно, защото водата и кафето са в директен контакт за четири минути.
Еспресо машина: ситно смляно
Кафемашина с филтър: средно смляно
Преса за кафе: едро смляно
Вода
Една чаша кафе е 98% вода. Така че водата, която използвате, за да приготвите кафе трябва да е чиста, свежа и без примеси. Водата, загрята почти до кипене (90° до 96° C), е идеална за извличането на пълната гама вкусове на кафето. Ако е малко по-хладна, водата не може свърши същата работа.
Чиста вода = По-добро кафе
Свежест
Кафето е пресен продукт и враговете му са кислородът, светлината, топлината и влагата. За да запазите кафето свежо, съхранявайте го в непрозрачен херметичен съд на стайна темпрература. Може да го съхранявате по този начин за около седмица. За най-добри резултати, кафето трябва да се мели точно преди варене.
Прясно, свежо кафе = На по-малко от една седмица
Добавете първи вашия коментар.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.