Коментари за
БАДЕМИТЕ ПОМАГАТ ПРИ БЕЗСЪНИЕ
БАДЕМИТЕ ПОМАГАТ ПРИ БЕЗСЪНИЕ
От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови специалитети, торти, бонбони и сладкиши. Родината на бадема е Мала Азия и Северна Африка, но е широко разпространен в цяло го Средиземноморие, включително и у нас. Богат е на мазнини, белтъчини, желязо, калций и витамини от групата Е и В. Горчивите бадеми са дребни и съдържат циановодородна киселина. Употребяват се само след термична преработка, но главно се преработват за есенции и ликьори. Сладките бадеми са чудесни белени и опечени. За да се махне люспата им, се заливат с малко студена вода и се поставят за няколко минути на котлона. Изцеждат се и се стискат между пръстите, за да се "изхлузят" от обвивката. Печени и солени, бадемите са чудесно мезе. Заедно с това те могат да подобрят вкуса на много основни ястия. От тях освен брашно (което е главна съставка на марципана) за сладкарството се приготвя и бадемово мляко, което е превъзходно на вкус.
Бадемово масло или смлени и разтворени във вода бадеми се използват за производството на бадемово мляко, което оказва противо възпалително и освежаващо действие на кожата. Бадемовото масло се използва в производството на различни видове сапуни.
В народната медицина бадемът се използва заедно със захар при анемия, малокръвие, безсъние. Бадемовото масло широко се използва в медицината за приготвяне на маслени разтвори на витамин, хормонални препарати и др.
Добавете първи вашия коментар.


Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.