Преминете към основното съдържание

Вкусни неща

Блог / Вкусни неща

Вкусните вегански бонбони като заместител на масовите сладкиши с вредни...

Торта, сладкиши, шоколад ... Представете си, че можете да изберете каквото искате. Раят, нали? И сега се връщаме към реалността: цифрата на кантара очевидно няма да се подобри от всичко това. Но какво ще стане, ако все пак искате сладко лакомство, но искате да се храните здравословно? Има изход! Новата тенденция са вегански бонбони.  „Вкусно!“ – точно това може да опише тези сладки изкушения. Такива сладки се отличават с естествен сладък вкус, който идва от сушените плодове в състава им: фурми, сушени кайсии, стафиди, а също и от пресните ядки. СЪСТАВКИ НА ВЕГАН БОНБОНИТЕ  Всички веган бонбони не съдържат захар, брашно, консерванти, млечни продукти и допълнителни добавки. Следователно всеки може да ги включи в диетата си. Хората, които се придържат към здравословна диета и начин на живот, не страдат от стомашни, сърдечни и бъбречни проблеми. Здравословното хранене, избягването на всякакво сладко и пълната му замяна със здравословни аналози има много положителен ефект върху цялото здравословно състояние на човек.  Веган бонбоните могат да се консумират в големи количества, но все пак е хубаво човек да си поставя и някакви ограничения, независимо...

Блог / Вкусни неща

Лесни и вкусни орехови питки

Неоходими продукти: 1 чаена чаша кисело мляко 1/4 чаена чаша олио 1 чаена чаша захар 1 чаена лъжичка сода брашно за гъста каша смлени орехи за овалване Приготвяне: Разбиваме захарта, киселото мляко и олиото, добавяме содата и сипваме брашно, докато се получи гъста, стегната каша - като гребнем с лъжица да не пада от нея.  Разстиламе хартия за печене в тава, вземаме с лъжица от сместа, изсипваме с помощта на показалец или друга лъжица в смлените орехи, овалваме от всички страни и подреждаме в тавата на разстояние едно от друго. Печем на около 180 градуса до леко златисто. 

Блог / Вкусни неща

Фреш на деня

В мрачният зимен ден слагам малко плодове в машината и си правя слънце в чаша: 1 лимон 1 портокал 2 мандарини 2 ябълки

Блог / Вкусни неща

Ледено кафе за горещото лято

Една рецепта за обичащите кафето безстрашни експериментатори.      Ледено кафе с подправки 4 зърна бахар 4 зърна карамфил половин чаена лъжичка канела се заливат с 2 чаени чаши  силно горещо кафе. Престояват 30 минути. Кафето се прецежда. Налива се във високи чаши и му се добавят кубчета  лед. 

Блог / Вкусни неща

Най - лесната питка

...или "една лъжичка сода и си там!" Липсата на достатъчно време за готвене и хроничната липса на хляб вкъщи (все е свършил, все някой е забравил да купи) ме карат често да прибягвам до такива лесни бързи рецепти. Продукти: 1 чаена лъжичка сода 1 кофичка кисело мляко 1 яйце 4 супени лъжици олио 1 чаена лъжичка сол половин чаена лъжичка захар 4 чаени чаши брашно Приготвяне: Смесвате продуктите и получавате гъста лепкава каша. Оформяте я с мокри ръце в тавичка и печете на умерена фурна. И после със сиренцеееее мммляс! :)

Блог / Вкусни неща

Есенен сладкиш

Предлагам ви бърз и достъпен сладкиш - може да използвате сезонните плодове, кой с каквото реши, стига да са сочни - много подходящи са сладки ябълки, тиква и круши. Необходимите продукти са: 1,5 кг. плодове 1 ч.ч. захар 1 ч. ч. грис 1 ч.ч.брашно 1 ч. л. сода 1 п. канела 3-4 с.л. олио Настържете плодовете и ги овкусете с  1 -2 лъжици захар и канелата. В отделна купа смесете сухите продукти. На дъното на тава намаслете и наредете част от плодовете. Засипете с частта от сухите продукти и редувайте така, докато отгоре ви останат сухите продукти. Печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. По-желание можете да добавите малко масло отгоре, за добиване на по-добър цвят. Да ви е сладко!

Блог / Вкусни неща

Лъжлив сладолед от киви

Здравейте, Искам да споделя с вас десерт на клечка, който e много подходящ за горещините, а и замества сладоледа... Нужни са ви киви, шоколад и клечки за сладолед. Дано Ви е харесала моята идея за "сладолед" :)))

Блог / Вкусни неща

Салата с кус-кус и ролца от раци

Искам да споделя с вас една страхотна рецепта за салата с кус-кус и ролца от раци. Изпробвах я на рождения си ден. Рецептата е следната: Необходими продукти: 100-150гр. кус-кус 200гр. царевица от консерва или сварена 3 бр. кисели краставички 200гр. ролца от раци 200гр. майонеза /може и малко повече/ 1/2 връзка копър 1 щипка сол 1 щипка черен пипер Начин на приготвяне: Сварява се кус-куса до готовност. Към него се прибавят всички продукти нарязани на много ситно. Ролцата от раци се режат на кръгчета. Накрая се разбърква с майонезата и се прибавят подправките. Уверявам ви, че е невероятно вкусно. Нека всеки, който го направи, да каже дали му е харесала :-)

Блог / Вкусни неща

Еклерчета със сладолед

Продукти:1 чаена чаша прясно мляко или вода щипка сол/1 супена лъжица захар/2 супени лъжици масло/2 чаши брашно /4 яйца Приготвяне:Сложете млякото в дълбока тенджера на умерен котлон.Добавете солта, захарта и маслото, разбъркайте, за да се разтворят.След това добавете брашното, може наведнъж, но не преставайте да бъркате, за да не стане на неприятни буци.Оставете сместта за малко на котлона, за да се сгъсти тестото, трябва да има консистенцията на мек пластелин. След това го сложете в блендер и разбийтеза две минути, след това добавете яйцата. Разбърквайте, докато станат на хомогенна смес. Изсипете тестото в шприц. С негова помощ, оформете малки еклерчета, колкото за една хапка.За да улесните работата си, може да използвате готварска хартия, върху тавата, така няма да се наложи да я миете, ако правите по-голяма количество. Печете еклерите на умерена фурна до леко порозовяване.Когато изстинат, ги разрежете на две и ги напълнете със сладолед. Сервирайте веднага, за да не се разтопи сладоледа.

Блог / Вкусни неща

Хрупкави кайсии

Продукти:2½ с. л. разтопено масло/2 с. л. захар/1 тортиля/1-1 ½ консерви с кайсии (в зависимост от големината им)/1 с. л. натрошени на едро лешници   Приготвяне:Сложете силиконова подложка в тава или я покрийте с алуминиево фолио (за по-лесно почистване). Сипете по 1 с. л. масло и захар в средата. Сложете тортилята върху тях и ги разнесете с нея така, че да намажете цялата и долна страна. Обърнете я.Отцедете кайсиите. Подредете ги върху тортилята. Поръсете ги с 1 с. л. захар и 1 ½ сл. масло.Печете около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.Междувременно, сложете сиропа от кайсиите да се сгъсти на котлона. Ще остане около 2-3 супени лъжици.Прехвърлете готовата тарта в подходяща чиния и я полейте със сиропа. Поръсете я с лешниците. Нарежете я и я сервирайте.

Блог / Вкусни неща

Ягодов сладкиш с лимонов крем

Продукти:1 готов блат за торта/1 чаена чаша захар/1 лимон/Кората от 1 лимон/3 яйца /1 пакетче масло/200 грама бита сметана или сметана от спрей/300 грама круши Приготвяне:Настържете кората на лимона. Изцедете сока. Разтопете маслото, добавете захарта, лимоновият сок и кората. Разбийте яйцата и постепенно ги добавете в топлата смес. Много внимателно, за да не се пресекат. Прехвърлете сместа в стъклена купа. Докато е топла я покрийте с домакинско фолио така, че да докосва повърхността, за да не се получи коричка. Сложете купата в хладилника. Може да използвате същия крем и за други сладкиши. Изрежете с помощта на стъклена чаша с подходяща големина кръгчета от блата. Сложете едно за основа. Покрийте го с лимоновия крем. Отгоре сложете нарязани ягоди. Отгоре сложете второ кръгче. Върху него бита сметана. Украсете с цяла или с нарязана ягода.

Блог / Вкусни неща

Прасенца в одеало

Продукти:1 килограм бутер тесто/1 килограм дребни кренвирши/1 яйце Приготвяне: Нарежете тестото на триъгълници, които да са по-малки от кренвиршите, така, че да се подават отстрани „прасенцата”. Увийте всеки кренвирш в тесто и намажете с яйце, за по-красива коричка.Печете на фурна при 220 градуса.

Блог / Вкусни неща

Коледна захарна къщичка

Необходими продукти: За бисквитеното тесто: 2 яйца + 1 жълтък , 125 гр. маргарин Бела за готвене, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, брашно, канела, бакпулвер. За захарната глазура: 1 белтък , 250гр. пудра захар. За декорация: цветни желирани бонбони, стафиди, сушени кайсий,  кокосови стърготини, 1 пакет суха сметана.    Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта, към тях се прибавя размекнатия маргарин, затопленият мед, канелата и бакпулвера. Сместа се обърква и към нея се прибавя брашното до получаването на не много твърдо тесто. От картон си правим шаблони за къщичката, като размера е: За предната и задната стена – 18см/10см. За страничните стени, който са удължени и за основа на покрива – ширина -10см.; височина -10см.; за страничната стена и от основата нагоре мерим  19см.,за да засечем страничният триъгълник на покрива; за покрива  - 20см./ 12см. Върху шаблоните изрязваме прозорчета и врата и  елементите на комина. И един кръгъл шаблон с размери колкото е дъното на подноса в които ще сглобяваме и аранжираме къщичката. Разточва се тестото и се изрязват елементите на къщичката и се пекат. Ефекта на покрива...

Блог / Вкусни неща

Баклавички с локум и орехови ядки

Баклавички с локум и орехови ядки - празнично предложение . Необходими продукти : 6-7 бр. финни кори олио /масло или маргарин за намазване 6 бр. локум 12-14 орехови ядки За сиропа : 1ч.ч. захар ( около 200 мл) 1ч.ч. вода, една ванилия 1 суп.л. настъргана кора от лимон; Техника : 1. Сваряваме сиропа - 1ч.ч. захар и 1ч.ч. вода, прибавяме ванилията и кората от лимона . Оставяме да изстине. 2. Корите се разделят на две по ширина и получаваме 12- 14 корички. Всяка коричка намазваме с мазнината и я загъваме по -малко около 1/4 от едната страна и толкова и от другата страна , след което я загъваме на половина, така получената лентичка леко се намазва с мазнинка . 3.В единия край на лентичката слагаме половин парченце от локума и една цяла орехова ядка. Завиваме на стегнато ролце и поставяме в намаслена тава със загънатия край надолу към тавата. 4.Печем в предварително загрята фурна около 20-25 мин. на 200 градуса до златисто . Още топлички изпечените балкавички се заливат с изстиналия сироп . Готови за консумация са след около 2...

Блог / Вкусни неща

Пиле със сос по царски

За соса: 50 г масло 40 г брашно 1 пилешки бульон, разтворен в 600 мл вода 1/4 глава лук 2 дафинови листа 2 с.л. бяло вино За пилето: 1 кг пилешко месо 50 г масло 1 глава лук 125 г гъби 2 бр. чушки (зелена и червена) 125 мл сметана магданоз Сос: В загрятото масло се запържва брашното, докато се оцвети в златисто. Прибавя се бульона и се бърка до еднородна смес. Поставят се нарязаният лук и дафиновите листа, които след 5 минути се изваждат и се добавя виното. Пилето: Парчетата месо се запържват в маслото (около 2 минути от всяка страна) и се изваждат. В същата мазнина се запържват нарязаните лук, гъби и чушки. След 5 минути се връща пилето в съда и сосът се изсипва отгоре му. Разбърква се добре и се оставя да ври на слаб огън 30 минути, след което се прибавя сметаната и се отстранява от котлона. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Блог / Вкусни неща

Пълнени картофи със сирене и яйца

Продукти:1300 г картофи120 г краве масло250 г сирене100 г лук2 яйца250 г доматимагданозза соса: 30 г брашно30 г краве масло50 г кашкавал1 жълтъкНачин на приготвяне:Избираме по-едри картофи, обелваме ги и ги издълбаваме, като оставяме стена с дебелина около 1 см. Задушаваме в част от мазнината ситно нарязания лук до омекване. Отстраняваме го от огъня и прибавяме яйцата, натрошеното сирене, магданоза и част от доматите, обелени и нарязани на ситно. С тази плънка пълним картофите и ги подреждаме в тавичка. Останалите домати обелваме, настъргваме на едро ренде, смесваме ги с останалото сгорещено масло и заливаме картофите. Печем ги в умерена фурна до омекването им. Малко преди да ги извадим от фурната, ги заливаме със сос, приготвен от запърженото в масло брашно, жълтъка и настъргания кашкавал. Печем до зачервяване на поливката.

Блог / Вкусни неща

Линзер сладки

Линзер сладки - красиви и много вкусни!Продукти: 500 г брашно1 яйце150 г масло или мас 1 кафена чашка вода1 пакетче бакпулвер1 чаена чаша пудри захар2 праха ванилиясладко или мармалад за слепванетоНачин на приготвяне:Смесете брашното, бакпулвера, яйцето, водата и разтопеното в малко гореща вода масло или мас. Разбъркайте с миксер до получаване на еднородна маса, като добавите пудрата захар и ванилията.Тестото разточете на тънък лист. Изрежете фигурки с формата на звездички или някаква друга форма, като на половината от тях в среда изрежете малко кръгче или някаква друга фигурка. Печете в предварително загрята фурна на слаб огън до зачервяване. След изваждане от фурната, върху още горещите линзери,намажете с мармалад или сладко. Отгоре върху всеки линзер с мармалад поставете по един линзер с дупка в средата. Поръсете с пудра захар.

Блог / Вкусни неща

Крем супа от картофи и моркови

Крем супа от картофи и морковиПродукти: 5-6 картофа               1-2 моркова               1/2 ч. ориз                1 с.л. масло               1 л. вода                копър, магданоз, чубрица, сол                или Пикантина на вкус Начин на приготвяне: Зеленчуците се сваряват със сол или пикантина в 1л. вода. След увиране се добавя ориза. След него копъра, магданоза и чубрицата.  Добавя се маслото и след като изстине се пасира.  Който иска може да добави и прясно мляко. Подходяща е и за малки бебета.  

Блог / Вкусни неща

Вкусни шницели

Необходими продукти кайма-1 пакет яйца-2 бр кисело мляко-1 ч.ч брашно-1 ч.ч лук-1 глава черен пипер,чубрица Яйцата и брашното за панировката,мазнина за пърженеПриготвянеНарежете на много ситно глава лук,прибавете я към каймата заедно с подправките,киселото мляко и брашното.Омесете добре.С помоща на лъжица загребвайте и оформяйте мини шницели.Загрейте мазнина в тиган и ги изпържете,като ги оваляте в брашно и разбити яйца.Да ви е вкусно!

Блог / Вкусни неща

Да се възползваме от вкусните дини на пазара!

Предложения за сок от диня, както от вътрешността, така и от корите:http://imamproblem.com/archives/2928

Блог / Вкусни неща

Здравословен сладкиш с мармалад

Ето едно невероятно вкусно, бързо и здравословно изкушение, което си заслужава да опитате:http://imamproblem.com/archives/1796

Блог / Вкусни неща

кулинария

Оби4ам да готва и да нау4авам нови неща и нови рецепти.Ако знаете нещо вкусно и бързо за цялото семейство моля споделете с мен

Блог / Вкусни неща

Ябълков сладкиш с карамел

Необходими продукти:3 яйца;2 ч.ч. захар;1 ч.ч. брашно;4-5 ябълки;1 п. бакплувер;В тавичка се сипва 1 ч.ч. захар и маслото и се слага на котлона да се карамелизира до розово.Отгоре се нареждат обелени и нарязани ябълки, под формата на ветрило.Отделно се разбиват яйцата с останалата захар,прибавяме брашното, предварително объркано с бакплувера.Изсипваме сместа върху ябълките,печем в умерена фурна до зачервяване.Обръщаме сладкиша още топъл.Тъй като карамела залепва за тавата и не се разтопява добре можем да използваме следният трик-в тавичката наливаме 1ч.ч. вода и слагаме на котлона да кипне,с получения сироп заливаме сладкиша.Можем да декорираме по желание със плодове или ядки.

Блог / Вкусни неща

Плодово мляко

Необходими продукти:1 коф.кисело мляко;сок от 1/2 лимон;1 портокал;1 банан;ядки;захар; Изцеждаме киселото мляко в тензух или марля.Прибавяме сока от лимона.Добавяме захар на вкус разбъркваме.Нарязваме банана и портокала на парченца и добавяме към млякотодекорираме с ядки.Сервира се в стъклени чаши.

© 2002-2024 Moetodete.bg, Всички права запазени.

Created by Creato