Златна есен – време за зачатие

от

В древността се е считало, че полът и съдбата на детето зависи от това, кога е заченато. Днес към подобни вярвания се отнасяме скептично. Но има учени, които не случайно се занимават със значението и влиянието на биоритмите. От тази гледна точка древните поверия далеч не са толкова наивни.
Златна есен – време за зачатие

Златна есен – време за зачатие

В древността се е считало, че полът и съдбата на детето зависи от това, кога е заченато.

Днес към подобни вярвания се отнасяме скептично. Но има учени, които не случайно се занимават със значението и влиянието на биоритмите. От тази гледна точка древните поверия далеч не са толкова наивни.

Съществува поверие, че: Най-доброто време за зачеване е пролетта и лятото.

  • Коментарът днес: Пролетта и лятото са сезони, в които сексуалната активност нараства. През студената и мрачна зима организмът произвежда повече мелатонин, който предизвиква депресии и агресия – а това не е в помощ на сексуалното желание. Но щом слънцето започне да се усмихва и денят стане по-дълъг, се повишава активността на хипофизата и организмът започва да произвежда повече както полови хормони, така и хормони на удоволствието. Мъжките полови хормони достигат своя максимум в края на лятото. Или се получава така, че най-доброто време за създаване на нов живот е ранната есен.

Съществува поверие, че: Колкото по-хладно е времето, толкова по-качествена е спермата, затова е добре да се избере зимата за зачатие.

  • Коментарът днес: Това не е съвсем така. Температурата действително влияе на сперматогенезата. Прекалено високата температура пречи на произвеждането на необходимото количество сперматозоиди. Но пък и мразовитият студ не е полезен за мъжката полова система. Счита се, че за образуването на сперматозоиди оптималната температура в скротума трябва да бъде около 33 градуса. А да се поддържа такава е най-лесно в умерено прохладното време, т.е. през пролетта или есента. И отново стигаме до извода, че есента е прекрасно време за зачеване :).

Съществува поверие, че: Ако си забременяла в топлото време, по-голяма е вероятността да се роди момиче, а в студеното – момче.

  • Коментарът днес: Сериозно научни изследвания по този въпрос няма. Интересното е, че нашите предци са живели почти така, както днес ни съветва биоритмологията. Сватбите са се правили именно през есента. Тази традиция се е диктувала от самия начин на живот: през есента се е прибирала реколтата и тогава е имало време за празнуване, както и храна за гостите. Благоприятните условия за зачеване много повече зависят от храненето, отколкото от сезона. Никакви биоритми не биха помогнали, ако не получаваш достатъчно йод, белтъчини, витамини – това е необходимо за изработването на полови клетки.

Вижте още за: зачеване есен