Зимни неволи по време на бременност

от

Студените месеци, когато и рано се стъмва, могат да бъдат особено неприятни в съчетание с дребните неразположения, съпътстващи всяка бременност. Преодолей ги с наша помощ.
Зимни неволи по време на бременност

Зимни неволи по време на бременност

Студените месеци, когато и рано се стъмва, могат да бъдат особено неприятни в съчетание с дребните неразположения, съпътстващи всяка бременност. Преодолей ги с наша помощ. Когато очакваш нов живот, цялото ти същество кипи от енергия. Да, може да си започнала да се уморяваш по-лесно, да се задъхваш и много трудно връзваш зимните си обувки, но това не означава, че ще седнеш у дома и ще стоиш на топло цели три месеца. Ние имаме добри идеи как да се забавляваш, като същевременно внимаваш за най-важното – твоето и на бебето здраве.

ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

Ако току-що разбираш, че очакваш мъничко човече, то ти предстои истинско предизвикателство. Зимата определено печели първенство в състезанието за най-неприятно време за начало на бременността. Навън е студено, мрачно, на теб ти е лошо, все още нямаш физически доказателства за растящото в теб съкровище, освен почти непрестанното гадене... Горе главата :)

МИСЛИ ПОЗИТИВНО

Студените месеци ще минат неусетно, докато чакаш да се разделиш с характерното за ранните месеци прилошаване. А спокойствието на този фронт ще дойде с настъпващата пролет – прекрасно съвпадение! Ако си деен човек и си свикнала със сериозна натовареност на графика, не те съветваме да вземаш болничен в този период. Времето навън ограничава доста възможностите, които имаш за забавление.

ПЪТУВАНИЯ

Избягвай ги. Това наистина е неприятна новина, но е време да започнеш да реорганизираш приоритетите си. Онази ски ваканция, която планираш още от октомври... Е, няма да се състои. Периодът е неподходящ за сериозни физически натоварвания или падания, които са характерни за зимните преходи и спортове. Пътуването в зимни условия често е свързано със стресови ситуации, а точно сега, в момента на органогенезата, ти трябва да бъдеш спокойна.

ХРАНЕНЕ

Да, пазарът не изобилства от пресни плодове и зеленчуци, но това теб не те засяга. И без това единственото, което ти се яде, са ябълки и кисели краставички ;) Предлагаме ти да разнообразиш тази „диета“ поне с обикновени бисквити, чай от шипки и мед. В този период е наистина важно да обърнеш внимание на хранителните добавки – селен или фолиева киселина са необходимите ти антиоксиданти. За всичко останало непременно се консултирай с акушер-гинеколога си.

ЗДРАВЕ

За съжаление и тук не можем да бъдем прекалено оптимистични. В сезона на грипа ти си със занижен имунитет поради факта, че тялото ти трябва да приеме и развива започващата бременност. Не е препоръчително да се ваксинираш, както и да приемаш каквито и да било медикаменти. Нашият съвет е да откриеш подходящ за теб лекар, който се занимава с Шуслерова терапия или хомеопатия, и да заложиш изцяло на алтернативната медицина за превенция и евентуално решение на здравословни проблеми.

ГАРДЕРОБ

Все още нямаш явни признаци за нарастващо коремче, така че сигурно влизаш във всичките си дънки и плътни дрехи и палта от миналия сезон. Късметлийка! Това, за което трябва да се погрижиш, са нарастващите гърди и нуждата им от комфортно бельо. Забрави за дантелите, освен ако не са много меки и памучни. Банелите също може да ти създават проблем, така че заложи на удобството.

ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ

Гарантирано си невероятна късметлийка. Не за друго, а защото това е най-спокойният период на всяка бременност, а и най-приятният. Остава ти само да се справиш със зимната летаргия и скука и ...нямаш никакви грижи.

МИСЛИ ПОЗИТИВНО

Твоят свят към момента е хармонизиран. Предстои ти да усетиш първите движения на човечето, а и можеш да започнеш да се оглеждаш за подходящо училище за бъдещи родители в близост до района, където живееш или работиш. Препоръчваме ти да се постараеш да „изгубиш“ няколко часа в търсене на подходящи четива за бременни и мами.

ПЪТУВАНИЯ

Честито! Определено периодът не е подходящ да се замисляш за каране на ски или сноуборд, но една спокойна зимна ваканция ще ти се отрази добре. Избери дестинация, от която има бърз достъп до магистрала или друг главен път, и... се забавлявай. Ако зимните преходи са нещо, с което си свикнала, можеш да избереш много лек маршрут и да не се лишаваш от това удоволствие. Единствено внимавай със СПА процедурите и топлите минерални басейни, които са примамливо изкушение в студените дни. Заложи на леките масажи и поглези ръцете и ходилата си с маникюр и педикюр.

ХРАНЕНЕ

Добре дошла в сезона на цитрусовите фрешове, които са истинска витаминна бомба. Вече можеш да си позволиш да хапваш всичко, защото неприятните неразположения от първото тримесечие са зад гърба ти. Все пак не прекалявай. Отново трябва да споменем, че зимният сезон не е най-богатият на пресни плодове и зеленчуци, но от друга страна ти си в период, в който ти се хапват тестени изделия. Заложи на пълнозърнестите и се постарай в порциите ти да има балансирано присъствие на всички основни групи храни. Знаем, че календарът изобилства от празници, но не се изкушавай да прекаляваш с мазни меса и тотално обърни гръб на поканите за чаша червено вино. Повярвай сега не е моментът да експериментираш с алкохол. Това е времето да се появят и неприятните киселини, за справянето с които е добре да потърсиш мнение на специалист. Консултирай се с акушер-гинеколога си дали да продължиш да приемаш витамини и минерали или други хранителни добавки.

ЗДРАВЕ

Единственият съвет, който можем да ти дадем тук, е – ограничи максимално контактите и се храни така, че да осигуриш на тялото си възможността да се защити само. Всички алтернативни и доказано безвредни терапии за подсилване на имунната система са ти разрешени. Бъди внимателна обаче с бабешките рецепти, защото бременността не е състояние, в което можеш да експериментираш с билки, които не си пила до момента. Като цяло към всички билки подхождай много внимателно. Шипките и липата са гарантирано безвредни. Всичко останало може да почака.

ГАРДЕРОБ

Време е за шопинг. При това, личното ми мнение е, че разходът за „бременни“ зимни дрехи почти винаги е неоправдан. Няма как да предвидиш колко още ти предстои да растеш и панталони се избират трудно. Затова е добре да заложиш на плътни клинове и плетени туники и жилетки. Така поне ще имаш някаква надежда, че можеш да ги облечеш и следващата зима. И тъй като разходите за палто са най-стабилни, нашият съвет е да заемеш временно нещо подходящо от гардероба на половинката ти.

ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

Вече си на финалната права и, въпреки че не желаем ние да сме носителите на лошите новини, зимната леност и скука се съчетават най-неприятно с последните акорди на бременността. Коремчето вече ти натежава сериозно, а времето навън не е най-подходящото за разходки. Всяко падане може да даде старт и на преждевременно раждане, така че трябва да си особено внимателна. Нетърпението около очакването на раждането те прави раздразнителна... И все пак...

МИСЛИ ПОЗИТИВНО

Създай идеалната картина на четяща пред камина бременна жена и я сътвори у дома си. Дори да нямаш подходящи условия за камина, можеш да аранжираш кът, който да наподобява такава. Вземи си стикери за стена или печка, която има изкуствени пламъци, и се отдай на релакс. Топла напитка и добро четиво са „оръжията“ с които разполагаш. Но най-добрата новина е, че съвсем скоро ще се запознаеш с най-прекрасното същество на света :)

ПЪТУВАНИЯ

Да, но само ако си в началото на тримесечието и ако дестинацията не е отдалечено планинска. Задължително е да имаш бърз достъп до спешна медицинска помощ, затова много добре планирай каквито и да е пътувания.

ХРАНЕНЕ

В края на периода, когато мъничето заеме позиция за раждане и коремчето се „смъкне“, определено ще усетиш облекчение в две посоки. От една страна, ще намалеят киселините, а от друга – ще можеш да хапваш малко повече като количество. Най-добрият съвет, който можем да ти дадем за този период, е да намалиш сладките храни. Бременните са склонни към гъбични инфекции, а гъбичките буквално се „хранят“ от сладкото. Предвид, че наближава времето за раждане, не е желателно да се сдобиваш точно с тези крайно неприятни микроорганизми. Имай предвид, че колкото по-близо си до термина, толкова е по-вероятно апетитът ти да намалява. Не малка част от жените дори отслабват леко в деветия месец, като това не е притеснително.

ЗДРАВЕ

Няма нужда да слагаме три удивителни, когато се касае за здравето ти. Не че жените не раждат и с грип, и с други заболявания, но от теб зависи да се погрижиш да си наистина здрава в най-важния ден. Звучи като съвет за отшелничество, но намали до минимум контактите с хора извън семейството ти. Ако чакаш второ дете, е добре първото да не посещава известно време детска градина, ако това е възможно. Имай предвид, че краят на зимата – февруари-март, е бумът на варицела, така че предвиди поне от началото на февруари някой да се грижи за поголямото дете у дома.

ГАДЕРОБ

В този период говорим не само за нови дрехи, а евентуално и за обувки. Съвсем естествено е размерът на краката ти да се увеличи, защото тежестта на тялото предизвиква смъкване на свода на стъпалото. А това са допълнителни, обикновено непредвидени разходи. При това във време, в което пазаруваш за бебето. Съветваме те да не се лишаваш от удобство, защото в последните месеци глезените често отичат и имаш нужда от пълен комфорт при ходене. Избирай внимателно обувките си – да нямат много връзки, защото съвсем скоро може да не успяваш да ги завържеш сама.