Здравословно, по-здравословно, БИО!

• от

В месеца на плодородието ти предлагаме свежи идеи как да избираш полезните храни за теб и твоето семейство. Дори да нямаш възможност да купуваш всеки път био-продукти, има начин да сведеш до минимум консумацията на вредни вещества. Можеш да осигуриш на трапезата определени био-продукти, а други да заместваш с конвенционални.
Здравословно, по-здравословно, БИО!

Здравословно, по-здравословно, БИО!

В месеца на плодородието ти предлагаме свежи идеи как да избираш полезните храни за теб и твоето семейство.

Дори да нямаш възможност да купуваш всеки път био-продукти, има начин да сведеш до минимум консумацията на вредни вещества. Можеш да осигуриш на трапезата определени био-продукти, а други да заместваш с конвенционални.

Някои зеленчуци и плодове, произведени в традиционното земеделие, имат относително ниско съдържание на пестициди и други изкуствени химически вещества. Тоест – можеш да купуваш по-здравословни продукти, които са отгледани по стандартните методи. А употребата на няколко базови био-стоки ще окаже голямо влияние върху семейното здравословно хранене.

Ябълки

Това са плодовете с най-голямо съдържание на пестициди. Ако не можеш всеки път да осигуряваш био-ябълки за твоето семейство, предпочитай конвенционалните банани, портокали, авокадо. А когато все пак избираш ябълки, отгледани по традиционен начин, води се по външния им вид. Колкото по-красиво изглеждат, толкова по-замърсени са те.

Картофи

Един от основните продукти на нашата трапеза – около 30% от цялото зеленчуково меню. Те също са с много високо съдържание на пестициди и други химически вещества. Затова храненето с био-кратофи рязко повишава здравословното състояние на цялото семейство. На второ място се нареждат селските картофи, отгледани без пестициди и изкуствени торове. При захранване на бебето обаче, предпочитай био-картофите.

Домати

Консумацията на домати у нас също е голяма – дали пресни или под формата на лютеница, доматен сок, пюре, кетчуп. За съжаление, на пазара вече има разнообразие от сортове домати, чиято основна характеристика е да са много по-трайни. Това обаче веднага се отразява както на вкусовите им качества, така и на съдържанието на вредни вещества. В доматите се натрупват нитрити от торовете, с които се обработват. Затова био-доматите са определено по-добрият избор. Те са и по-богати на антиоксиданти.

Растителни мазнини

Говорим за полезните растителни мазнини, а не за тези, които неправомерно се използват в производството на млчени продукти. Най-добрия избор е био-зехтин, който е студено пресован. Био-олиото също е за предпочитане пред това, произведено от конвенционално отгледан слънчоглед. Ако е обикновено, нека поне е да е нерафинирано. Има и много други полезни растителни мазнини като олио от царевица, рапица, орехи и т.н.

Млякото

Едно конвенционално мляко може да бъде много опасно, особено когато се консумира често и то от малки деца. Млякото е пълно с антибиотиците, изкуствените хормони и пестицидите, използвани още при отглеждането на животните, от които се добива. Съдържанието на пестициди също е високо. У нас екологично чисти млека почти няма. Отскоро на пазара се предлага био-кисело мляко. Определено си заслужава, особено ако е за твоето дете.

Месо

Честото консумиране на месни продукти, произведено по конвенционален начин крие редица рискове за здравето. В месото има високо съдържание на антибиотици, с които лекуват животните, различни хормонални препарати, стимулиращи растежа, химикали и пестициди от фуража, с които са хранени. В това отношение свинското месо е за предпочитане пред пилешкото. Био-месо у нас се намира много трудно. Добра идея е да го замениш с риба

Какво е био продукт?

Биологичното земеделие е система за отглеждане на растения, която се базира на естествения кръговрат в природата. Разчита се на силната, жива, плодородна почва, която се дообогатява с естествен оборски тор, компост, азот от бобови растения, ежегодно редуване на земеделските култури и т.н.. Продуктите се произвеждат без употреба на изкуствени торове, пестициди, антибиотици и други химически вещества.

Биологичното животновъдство също разчита на природосъобразното отглеждане на животни. Те се хранят се с био фураж, не се третират с хормони за бърз растеж, антибиотици и т.н.
Доказано е , че био храните са по-здравословни. Те съдържат повече полезни витамини, минерали, антиоксиданти. Био-плодовете и зеленчуците са много по-вкусни. Био-месото и био-млякото са много по-богати на Омега 3 есенциални мазнини.

Според европейските регламенти наименованията на продуктите „биологично”, „екологично” и „органично” са еднозначни. В България е приет терминът – „биологично”. За съжаление, у нас пазарът все още е хаотичен. Един от контролните органи е “Балкан Биосерт”. Той отговаря за издаването на сертификати на местната биологична продукция. Добрата новина е, че в страната се появяват все повече биологични фермери, преработватели и търговци.

Защо оранжериите могат да бъдат опасни?

Истината е, че голяма част от зеленчуците и плодовете, отглеждани в парници и оранжерии, се обработват с пестициди, имат високо нитратно съдържание и антибиотично покритие. Те са пълни с различни химични съставки, чужди и вредни за човешкия организъм. Сред тях са антибиотиците, с които се обработват доматите и краставиците, например, за да се запазят свежи за дълго време в магазина. Всичко това натоварва организма с много вредни химически вещества. Когато попаднат в човешкия организъм, те могат да предизвикат алергии, резистентност към антибиотици, дори редица заболявания.

В малките домашни стопанства се използват предимно парници. Те са ниски съоръжения от дърво или метал, покрити с найлон или стъкло. Не се отопляват допълнително. Използват се най-вече за защита на земеделските култури от лошото време – минусови температури, дъжд, силен вятър и т.н. Така се „помага” на плодовете и зеленчуците да узреят малко по-рано от обичайното.

По-опасни са оранжериите (с по-големи и високи конструкции), които се използват в едрото земеделие, където основната цел е да се произвежда все повече и повече. Оранжериите се използват целогодишно, снабдени са със сложни и скъпи системи за осветление, отопление и вентилация. Често плодовете и зеленчуците не растат в почвата, а в торфена смес, обогатена с агроперлит и други изкуствени субстанции. А бързото им узряване се дължи на прекомерната употреба на антибиотици, изкуствени торове и т.н.

Не звучи много вкусно и здравословно, нали?

Има и био-продукти, които се отглеждат в оранжерии, като се спазват основните закони на био-земеделието. Техните качества обаче далеч не са така добри като тези, узрели под слънчевите лъчи. Ако решиш да минеш на био, добра идея е да предпочиташ био-фермите, които не разчитат на „парникова” помощ.

Календар за здравословно пазаруване

Основното правило е да избираш плодовете и зеленчуците спрямо сезона. Или казано иначе – има много по-голям шанс да попаднеш на естествено отгледани ( и много по-вкусни) домати през август и септември, отколкото през февруари. А и това е финансово по-изгодно. Така ще избегнеш икономическия парадокс, че през зимата плащаме прескъпо за земеделски култури, които традиционно зреят през лятото, но на практика купуваме вредни продукти. Същите тези плодове и зеленчуци в подходящия сезон са на много по-ниски цени, а качеството им е далеч по-добро. Така че следващия път, когато ти се хапва свежа салата от домати и краставици през зимата, хубаво помисли дали си заслужава.

Подготвихме за теб календар, който може да те ориентира кое кога зрее, ако е отгледано по естествен начин, а не в изкуствено-затопляни парници.

Накратко – пролетта е сезонът на зелените зеленчуци и черешите, през лятото царуват доматите и краставиците, а през есента – гроздето, сладката тиква и пипера. Ще се убедиш, че у нас има огромно разнообразие от плодове, зеленчуци и зърнени култури, който гарантират балансираното и здравословно хранене почти през цялата година. В нашия календар има включени над 50 продукта!

Март – пресен лук/чесън, маруля, репички, лапад, спанак

Април – пресен лук/чесън, маруля, репички, лапад, спанак

Май – череши, ягоди, грах, пресен лук/чесън, маруля, репички,

Юни – кайсии, вишни, малини, грах, моркови, зеле, краставици, тиквички, гъби

Юли – праскови, кайсии, пъпеш, диня, ябълки, малини, домати, краставици, зелен боб, зрял фасул, патладжани, тиквички, зеле, моркови, картофи, гъби, ориз, леща, овес, ечемик, жито

Август – праскови, грозде, диня, пъпеш, ябълки, круши, малини, боровинки, къпини, смокини, арония, сини сливи, моркови, зеле, домати, краставици, лук, чесън, зелен боб, зрял фасул, патладжани, пипер, тиквички, картофи, гъби, царевица

Септември – грозде, пъпеш, диня, ябълки, круши, малини, къпини, сладка тиква, смокини, сини сливи, дюли, пипер, броколи, карфиол, цвекло, ряпа, алабаш, брюкселско зеле, тиквички, моркови, зеле, краставици, домати, лук, чесън, картофи, гъби, царевица

Октомври – нар, райска ябълка, мушмули, сладка тиква, круши, дюли, пипер, броколи, карфиол, цвекло, ряпа, алабаш, брюкселско зеле, картофи

Ноември – мушмули, зеле, ряпа