По тази тема има много препоръки и съвети, от рода на „трябва да ядеш за двама” до „трябва да опиташ от всяка храна, която ти се изпречи пред погледа” и други подобни.
Всъщност темата е излишно усложнена от безброй безсмислени правила, ами ако чакаш близнаци за трима ли ще трябва да ядеш?!
Темата си има и едно много забавно подразделение „Какви храни трябва да избягва бременната”.
Из интернет и форумите се ширят списъци, в които най-често се включват лютото, черния пипер, всякакви силни подправки, газирани напитки, чесън и други подобни, които едва ли не ще дразнят плода или пък едва ли не ще формират грешен вкус у детето. Разбира се, всичко това е плод на чиста фантазия и няма нищо общо с действителността.
В крайна сметка какво правят жените в култури, в чиито кухни са залегнали лютите храни например. Тежко им, най-вероятно стоят гладни.... Напротив, жените си похапват всичко пикантно докато са бременни, и представи си – и докато кърмят. Други пък изпитват непреодолимо желание да повръщат месеци наред, в следствие на което са на вода и солети например или нещо подобно. И те износват здраво и добре развито бебе, можеш да бъдеш сигурна. Всъщност по този въпрос не бива да се тревожиш твърде много. Това което можеш да направиш, е просто да се храниш здравословно и с качествена храна, нещо което ще се отрази добре както на теб, така и на малкото създание.
Според едно изследване, проведено в Харвардския университет, 95% от жените, които спазват принципите на здравословното хранене раждат здрави бебета. Докато само 8% от групата на нездравословно хранещите са се сдобили със здрави деца, а 65% от тях родили недоносени. Според други изследвания, храненето на майката оказва влияние върху развитието на органите на плода. И така, ако до скоро здравословното хранене не е било част от ежедневния ти режим, време е да се замислиш над това и да промениш хранителните си навици.
Храната ни се оказва един от най-важните строителни материали за детето. Например в строителството от качеството на бетона зависи и здравината на сградата. Следователно бременната трябва да се храни основно с качествени, екологично чисти храни, с високо съдържание на витамини, минерали и микроелементи.
За предпочитане са продукти, които не са преминали през силна термична обработка. Свежите плодове и зеленчуци са най-добрият избор. Всичко, което е пакетирано, в което има консерванти, преминало е термична обработка и има дълъг срок на годност, трябва да мине в черния списък.
При приготвяне на домашната храна използвай методи като варене на пара, на бавен огън във фурната или леко задушаване в покрит съд.
Изключи консервираните храни, намали солта.
Разнообразявай менюто си. Често бременните се оплакват, че предпочитат само един продукт и си похапват основно него в продължение на месеци. И все пак е добре да има поне два три вида зеленчуци и плодове на масата ти. Не изключвай и другите групи храни – пълнозърнест хляб, немазно месо и зрелите сирена са важна част от здравословното хранене. Разнообразната храна има огромно значение дори за животинския свят, според едно изследване случаите, при които майката отказва да кърми своите малки се дължи на липсата на манган, който някои учени наричат не случайно основен елемент на майчината любов. А дефицитът на цинк по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане.
И така, списъкът с най-полезните продукти се очертават така:
- Млечно кисели продукти – зряло сирене, кисело мляко и извара.
- Зърнени и бобови храни – гречка, овесени ядки, ориз, булгур, нахут, грах, боб, леща.
- Плодове и зеленчуци – колкото по-разнообразни, толкова по-добре. Не забравяй и за киселеца, спанака, лапада и копривата – изключително добри източници на желязо и много микроелементи.
- Сушени плодове – фурми, кайсии, сливи.
- Риба и морски продукти – всички са изключително полезни и освен това съдържат малко калории.
- Нетлъсти меса – телешкото и пилешкото.
- Растителни масла – забрави за маргарина и слънчогледовото олио. Зехтинът е направо вълшебно средство, доставя ти много ценни вещества, полезно е за организма като цяло. Подобрява перисталтиката (много бременни се оплакват от запек, една или две лъжици на гладно вършат чудеса), влияе благотворно на кръвоносната система и дори на кожата. Някои жени натриват със зехтин кожата на лицето, корема и бедрата против стрии и бръчки.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.