Здравни съвети за новата година

• от

В навечерието на всяка нова година мнозина се заричат през следващите 12 месеца да променят различни аспекти от живота си...

В навечерието на всяка нова година мнозина се заричат през следващите 12 месеца да променят различни аспекти от живота си, така че да живеят по-щастливо и здравословно. Но повечето си остават само с обещанията.

Ако и вие сте сред тях, сега е моментът да се вземете в ръце. Предлагаме ви няколко здравни съвета, с които ще докажете на себе си и околните, че с настъпването на новата година, настъпва и нов етап от живота ви.

Намалете стреса

Малко стрес не вреди никому. Дори напротив, зарежда организма с енергия. Но ако стресът стане хроничен и неконтролируем, може да доведе до сериозни здравословни неразположения (като безсъние, депресия, наднормено тегло, адреналиново изтощение, дори инфаркт).

Имайте предвид, че дългите часове работа, малкото сън, заседяването, непълноценното хранене и недостатъчното време със семейството и приятелите допринасят за стреса в организма. Затова по-често отделяйте време за почивка, социални контакти и мероприятия, пълноценен сън, тренировки и пътувания.

Бъдете физически активни

Движението е тонус за организма и лекарство за множество здравословни проблеми. Затова през новата година се запишете на спорт поне два пъти седмично, а през уикендите правете разходки в парка или планината. Добра идея е да носите крачкомер - според последни проучвания, той провокира хората да изминават около километър повече дневно. Стремете се към най-малко 30 минути бързо ходене и общо 10 000 стъпки на ден.

Спрете цигарите

Цигарите са сред основните врагове на кожата и здравето. Опитайте различни методи и помислете за парите, които ще спестите. Започнете постепенно. Пушете по половин цигара и пропускайте максимално повече случаи, в които имате възможност да запалите. Задоволявайте никотиновия глад с дъвки, дъвчащи бонбони или солети, намалете кофеина и алкохола (доказано е, че те го провокират), преминете на по-леки цигари.  Поговерете с хора, успели да се откажат от вредния навик и ако се налага потърсете професионална помощ.

Ограничете алкохола

Здравни съвети за новата година

Прекомерната употреба на алкохол оказва влияние върху мозъчните невротрансмитери, което повишава риска от депресия, загуба на памет и дори пристъпи. Хроничната злоупотреба увеличава риска от цироза на черния дроб, от сърдечни проблеми, хипертония, инсулт и умствени нарушения, дори рак на устата, гърлото и гърдата.

Съсредоточете се върху яденето, не върху диетата

Вместо да гладувате цял ден, за да се наградите с питателна вечеря, по-добре се поддържайте сити през деня, за да избегнете преяждането в края му. Стремете се да похапвате приблизително на всеки 4 часа. Мислете за следобедната закуска като за втори обяд, който поддържа енергията ви в норма и намалява вечерния ви глад.

Яжте риба поне 2 пъти седмично

Рибата е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини и отличен източник на омега-3 мастни киселини. Медицински изследвания пък доказват, че мазнините в тъмните риби (като сьомга, скумрия, риба тон и херинга) са полезни за сърцето и мозъка, намаляват риска от рак и от множество сериозни заболявания.

Приемайте повече антиоксиданти

Антиоксидантите (като витамин С, витамин А, витамин Е, цинк, селен...) предотвратяват пагубния за организма ефект на свободните радикали, които с времето могат да причинят инфекции, рак, възпаления и сърдечно-съдови проблеми. Защитете тялото си като включите повече богати на антиоксиданти храни в менюто си (цитруси и тропически плодове, зелени зеленчуци, нар, ядки, кафе, зърнени култури, морски дарове, дори шоколад).

Пътувайте

Насладата и удовлетворението от почивката продължават дълго след като е приключила. Пътуването позволява да разнообразите монотонното ежедневие, без да се налага да правите нещо прекалено дръзко и драматично. Кара ви да се чувствате освежени и обновени, действа тонизиращо на тялото и душата ви, освобождава ви от стреса и ви отдалечава от типичната среда. Дори да е само един уикенд сред природата, почивка на вилата или гостуване на приятели в провинцията.

Започнете да спестявате

Можете да го направите като въведете някои здравословни промени в начина си на живот. Наложете си да отделяте за „черни дни” някаква малка сума от месечните ви приходи. Заменете градския транспорт или личния автомобил с пешеходство или каране на колело.

Вместо да купувате карта за фитнеса, започнете да тренирате у дома. Преглеждайте съдържанието на хладилника и правете списък на необходимите покупки – безразборното пазаруване може да навреди не само на портфейла, но и на хранителния ви режим.

Бъдете позитивни

Да имате разумни и положителни очаквания за себе си е важно както за физическото ви, така и за психическото ви състояние. Целенасочената вътрешна критика може да повлияе негативно върху взаимоотношенията ви с околните, да попречи да постигате набелязаните цели и да възспира способността ви да бъдете активен участник в собствения си живот.

Упражнявайте позитивен поглед върху себе си и обкръжаващата ви среда, практикувайте умиротвреност на духа и търсете начини да си доставяте простички удоволствия всеки ден. Да, разбира се, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но промяната идва с практиката.