Здрави сме на 40, ако живеем правилно на 20

• от

Здравословният и балансиран начин на хранене, както и осигуряването на достатъчно физическа активност в млада възраст...
Здрави сме на 40, ако живеем правилно на 20

Здрави сме на 40, ако живеем правилно на 20

Здравословният и балансиран начин на хранене, както и осигуряването на достатъчно физическа активност в млада възраст допринасят за удължаване продължителността на живота, потвърждават не за първи път учени.   

Проучване показва, че освен движението и поддържането на нормално тегло, за намаляване на риска от развитие на заболяване по-късно в живота от значение е и избягването на алкохола и тютюнопушенето. 

Голяма част от хората на средна възраст се хранят нездравословно, обездвижването също е сериозен проблем сред младото поколение. Подобен начин на живот води до високо кръвно налягане и холестерол, риск от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания, обяснява проф. Кианг Лиу от Училището по медицина към северозападния университет Файнберг, САЩ.

В проучването участвали 3 000 души. Изследователите анализират данни за здравословното им състояние, включително ниво на кръвно налягане, холестерол, кръвна захар, индекс на телесната маса, употреба на алкохол, цигари, хранене и физическа активност.

Според резултатите здравословният начин на живот намалява риска от сърдечносъдово заболяване дори при хора, които са предразположени към подобни здравословни проблеми. Това подкрепя теорията, че начинът на живот може да играе по-значима роля, отколкото генетиката, смята проф. Кианг Лиу.