Защо се случва и как да износиш и родиш голямо бебе?

от

Понякога плодът расте по-голям от очакванията (твоите и на акушер-гинеколога). Защо се случва и как да износиш и родиш голямото си бебе? За голям се счита плодът, чието тегло е над 4 кг. Вероятността бебето да е над 5 кг е по-висока при бременните с момчета.
Защо се случва и как да износиш, родиш голямото си бебе?

Защо се случва и как да износиш, родиш голямото си бебе?

Понякога плодът расте по-голям от очакванията (твоите и на акушер-гинеколога). Защо се случва и как да износиш и родиш голямото си бебе?

За голям се счита плодът, чието тегло е над 4 кг. Вероятността бебето да е над 5 кг е по-висока при бременните с момчета.

Големината на плода може да се определи по височината на дъното на матката (ВДМ).

Акушер-гинекологът измерва чрез палпация (опипване), като отчита от разстоянието
от горната част на срамната кост до най-горната част на корема (дъното на матката). Ако ВДМ е над нормата, то е вероятно размерите на плода да са увеличени. Съмнения за големината му може да се появат също, ако обиколката на корема превишава 100 см.

За приблизителното определяне на масата на плода съществуват и няколко формули, чрез които се изчислява след 36-ата седмица: например че теглото на плода е равно приблизително на 1/20 от масата на майката.

Най-близо до реалността се отчита чрез ултразвуков преглед, но и при него има разминавания. Или както казват лекарите – най-вярно ще определим колко тежи бебето след раждането, като го сложим на кантара.

Какви са причините?

  • Тегло над средното може да е просто индивидуална особеност на рожбата ти. По-вероятно е това да се случи,ако и родителите при раждането си са били по-едри.
  • При наследствена предразположеност детето е развито пропорционално, увеличена е не само масата, но и ръстът му (54-56 см при среден ръст на новородените – 48-54 см).
  • Ако майката страда от захарен диабет. Увеличеният плод може да е първият симптом на гестационен захарен диабет (диабет на бременните), затова ако ултразвукът определи увеличени размери на плода, майката трябва да провери стойностите на захарта в кръвта и толерантността към глюкозата.
  • Бебето е по-голямо, ако майката е по-пълна от нормалното.
  • По-голямо бебе може да родиш, ако преносиш плода. Освен с увеличено тегло, преносеното бебе е със суха кожа, първородната смазка е недостатъчна и костите на черепа му са по-плътни.
  • Увеличеното тегло на плода може да се дължи и на Резус конфликт – отрицателен Резус фактор на кръвта на майката и положителен на плода.
  • При неправилно хранене на майката това също може да доведе до уголемяване на плода.

Как ще премине раждането?

Повечето жени, разбирайки, че очакват едро бебе, веднага си задават въпроса: „Как ще го родя?“ Въпреки различните мнения по въпроса, по-голямото дете не е абсолютен показател за цезарово сечение. Ако няма други фактори, които да повлияят на лекаря да се реши на подобна стъпка, жената може да роди по естествен начин. Важно значение в крайна сметка има не толкова големината на плода, колкото главичката на мъника, както и размерите на таза на майката.

Сигурно си задаваш въпроса – защо след като има повишен риск за усложнения при раждането, не се назначи веднага секцио? Работата е там, че и за майката, и за плода естественото раждане е по-благоприятният вариант, а и следродилният период протича по-лесно от след операционния.

Секциото не е гаранция за липса на усложнения.

Ако родовите пътища на майката съответстват на големината на плода, няма да има никакъв проблем да роди естествено. А и доста често съмненията за голямо бебе не се потвърждават след раждането.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София