Защо (пак) плаче бебето? Пътеводител в страната на бебешкия плач

от

Предлагаме ви нашия пътеводител в страната на бебешкия плач. Той ще ви помогне лесно да откривате причината за сълзите, както и как бързо да успокоите бебето.

Защо (пак) плаче бебето? Пътеводител в страната на бебешкия плач

Защо (пак) плаче бебето? Пътеводител в страната на бебешкия плач

Предлагаме ви нашия пътеводител в страната на бебешкия плач. Той ще ви помогне лесно да откривате причината за сълзите, както и как бързо да успокоите бебето.

Всички бебета плачат – факт! Затова не се самообвинявайте, че сте лоша майка. Напротив! По-притеснително е, ако вашето мъниче не плаче изобщо, защото това е езикът на новородените - техният единствен начин за комуникация. Когато вашата рожба плаче, тя просто се опитва да ви каже, че има нужда от вас. Добрата новина е, че с времето, когато детето започне да говори, сълзите ще намаляват.

Причини за плач до 6-месеца

  • Дали е гладно? Гладът е причина номер 1 за бебешкия плач. Стомахчето на новороденото е много малко – приблизително колкото юмручето му. Така че, то ще има нужда да бъде кърмене често. Но ако току-що сте го нахранила, а плачът продължава, може би причината за мрънкането е друга.

Как да го успокоите? Не забравяйте, че плачът е последният признак за глад. Първите признаци са повишена активност, неспокойство, облизване на ръчичките, търсене на гърдата с уста, извършвате на сукателни движения и т.н. Можете лесно да си спестите този плач, ако реагирате още при първите сигнали за глад.

  • Или пелената е за смяна? Представи си, че трябва да стоите в изцапана пелена… Дори мисълта за това е отблъскваща! Не е хич изненадващо защо бебетата плачат, когато пелените им са пълни. Ако след хранене, вашето мъниче започва да скимти и да се сърди, почти е сигурно, че е време за смяна.

Как да го успокоите? Добра идея е и в този случай да действате превантивно, преди бебето да почувства дискомфорт. След време по поведението му ще се научите да разбирате кога пълни пелените. Дотогава просто го проверявайте по-често.

  • Дали му е топло/студено? Новородените трудно регулират телесната си температура – често се преохлаждат или претоплят. Ако вратлето му е запотено, навярно е време за преобличане с по-тънко боди. А ако ръчичките и нослето са студени, сложете допълнително елече или якенце.

Как да го успокоите? Ако мъничето е кисело, пробвайте да свалите един кат дрехи, особено когато е топло. Когато го преобличате или къпете обаче, избягвайте проветриви помещения.

  • Или е преуморено? Точно както и възрастните, бебета могат да се изморят емоционално и физически до такава степен, че дори да им е трудно да заспят. Малките деца стават раздразнителни, когато прекалено много неща се случват около тях. А могат лесно да се превъзбудят от съвсем дребни наглед неща – като нови шумове, светлини или гласове, ако са ги гушкали различни хора, ако дълго са будували или дори от повече смях и игра. Затова, ако вашето мъниче започне да хленчи и да търка очичките си с ръце, това е явен сигнал, че има нужда от почивка и сън.

Как да го успокоите? В това състояние няма да е достатъчно просто да го сложите в леглото. Навярно положението ще стане още по-ревливо. За да успокоите вашето бебче, можете да легнете заедно с него на дивана, да го гушкате и да му пеете. Близостта на мама действа безотказно.

  • Дали не е болно? През първите месеци коликите са една от най-честите причини за бебешкото хленчене, особено ако мъничето плаче предимно късния следобед, превива се в коремчето, изпъва крачета и се опитва да напълни пелената. Рефлуксът също причинява болка на бебоците и може да е причина за честия неистов рев след хранене. Ако плачът е съпътстван от симптоми като запушено носле, загуба на апетит, леко повишена температура, кашлица, повръщане или диария, най-вероятно се касае за здравословно неразположение. Препоръчително е да се консултирате с педиатър.

Как да го успокоите? Отново близостта на мама е най-доброто лекарство. Не пестете прегръдките и милувките.

Причини за плач от 6 до 12 месеца

  • Дали му е скучно? На тази възраст периодите на будуване бързо ще нарастват – след 6-ия месец е възможно е да се събират вече близо 10 часа на денонощие. По-дългото време в активно състояние означава и повече време за игри. Проблемът идва, когато заниманията започнат бързо да омръзват.

Как да го успокоите? Не е добра идея да предлагате постоянно нови игри и играчки. Така има опасност мъничето да се превъзбуди. На 6-7 месеца добре действат разходките в слинг, а не в количка – така детето спокойно ще може да разглежда и изучава света около себе си. Около годинката скуката лесно се побеждава в игрите с връстници.

  • Или пък раздразнено? Бебешката фрустрация често е последвана от море от сълзи. Не може да достигне играчката в другия край на кошарата – рев; не успява да събуе чорапчето си – рев; не знае как да прелисти страниците на новата си книжка – рев… Ако ли пък успее да се пресегне толкова високо, че да докопа твоя нов скъп парфюм, нищо чудно да залитне и да се удари. А това отново ще доведе до неизбежния... рееев.

Как да го успокоите? За да предотвратите инцидентите, обезопаси дома си – нека няма остри ръбове, отворени шкафчета и чекмеджета, тежки предмети по рафтовете и т.н. А против фрустрацията, най-добрият лек е да помогнете на мъничето да стигне до набелязания предмет, но не и да му го давате наготово. Ако и това не действа, престорете се, че на вес също много ви е трудно да си събуете чорапчето :).

  • Дали не тъжи за мама? След първите опити да оставите малкото на грижите на някой друг, ще ви стане ясно, че и това начинание ще е съпътствано от мнооого сълзи. Децата просто не обичат мама да я няма! И това не е някаква манипулация, а съвсем нормално поведение. Малчуганите подсъзнателно се страхуват, че няма да се върнете. Затова е важно да подходите търпеливо и с разбиране.

Как да го успокоите? Ако се налага да оставите мъничето при детегледачка, задължително си дай около седмица за подготовката. Нека има достатъчно време сладурчето да свикне с новия човек. Междувременно обяснявайте на детето, че мама ще я няма за много кратко и после ще се върне отново у дома.

Златно правило: Ако малкото плаче неутешимо повече от няколко часа, непременно се обадете на педиатъра!