Защо не спи моето бебе ?

от

Разберете защо не спи вашето бебе и как може да решите този проблем в редовете по-долу.

Защо не спи моето бебе ?

Защо не спи моето бебе ?

© iStock.com

Минава полунощ, с часове разнасяте скимтящото си бебе с надежда да се доближите до така желания от вас сън, но спасение ...няма. Поглеждате прозорците на съседните сгради и се питате, дали и някой друг среща такива трудности да приспи детето си ? Не знаете да се радвате или да се чудите, когато виждате, че в отсрещната кооперация майка също се бори с будната си рожба.

Едно е сигурно, не сте сами в битката с „не спящото бебе” има много като вас, а мъничетата, които изкарват непробудно 12 часа са по-скоро изключение.

  • Как обаче да се доближите до така желания от вас сън?

Точна рецепта за това със сигурност няма, но познаването на особеностите на съня при бебетата може да ви помогне поне да приемете по-рационално така разсипващото ви понякога будуване.

Ан Хербоуд, експерт по съня и специалист в клиниката по женско и детско здраве във Вивека, Великобритания обяснява така проблемите със съня при бебетата:

„Бебетата си нямат дори идея какво е ден и нощ. Едни от тях са „чучулиги” и се събуждат към 5 часа сутринта, а други са „бухали”, които могат да останат будни до късно вечерта. Ритмите на съня при тях са съвършено различни от нашите. Те могат да се будят и задрямват без ограничения също като малките кученца, влизайки в цикъла на хранене, акане, заспиване и отново събуждане....”

Докато правите всичко възможно, за да постигнете 12-часов спокоен сън за бебето си, не забравяйте, че никое бебе не е съвършено и всички се будят в странни часове и имат особености в навиците за заспиване.

Опитайте се да намерите своя случай сред някои от най-често срещаните, описани по-долу, и започнете да работите за решението на вашия проблем още днес !

Спящо цял ден, будно цяла нощ

Вашите дни са относително тихи и спокойни и всички гости, които минават през дома ви винаги отбелязват какво кротко бебе имате. Те вероятно ще си променят мнението, ако можеха да са тук, когато същото това сладурче оревава къщата през нощта.

Решението: Представете си, че вие се събуждате през нощта. Усещате, че сте гладни? Какво правите ? Вероятно хапвате или пийвате нещо, отивате до тоалетната и после се връщате в леглото като се опитвате да се унесете и заспите отново. При бебетата обаче нещата стоят по-сложно, обяснява Ан Хербоуд. Много майки, чиито бебета са от този тип използват слинг. Това е добро практическо решение, когато сте заета, но позволява на бебето ви да спи много през деня.

Шириал Шалоу, консултант по съня и основател на Naturally Nurturing (Естествено отглеждане), добавя по този проблем следното:

„Добро решение за бебе, на което ритъмът на съня е изцяло обърнат наопаки е постепенното намаляване на часовете, в които детето спи през деня. Намалявайте дрямката му с около половин час, като увеличавате този интервал всеки път докато детето се нагоди и промени навиците си за сън.

Среднощният ревльо

Бебето ви заспива без проблем, но през нощта се пробужда многократно – понякога плачейки силно, а друг път просто не може да задреме отново.

Решениет: Някои бебета просто не могат сами да се унесат и да заспят отново след като са се пробудили. Това ви кара да мислите, че те сякаш не искат въобще да спят. Практическото решение е ключът към тази ситуация, смята Хербоуд. Имайте предвид, че прекаленото разнасяне може да го разбуди още повече. Вероятно лекото погалване би помогнало много повече докато детето е в леглото си. Ако започне да смуче пръста си , окуражете го или му предложете биберон, за да задоволите нуждата му за сукане. Опитайте да му предложите и играчка за гушкане, ако прецените, че жадува за комфорт, който да му помогне да задреме.

Без дрямка цял ден

По вашия график сега е време за сън, но вашето бебе сякаш не си спомня за това. Вместо да отхвърлите задачите си, които ви чакат за деня, вие постоянно го носите в желанието си да го приспите.

Решението: Бебетата от този тип просто не се нуждаят от толкова много сън като останалите. В този случай слингът може наистина да помогне.

„Запомнете: това, че вашето бебе е будно не означава, че трябва непрекъснато да го прегръщате и да му говорите безспирно”, казва Ан Хербоуд.

„Най-добре направете нещо заедно като една разходка навън или просто използвайте слинг докато вършите домашната си работа”, съветва експертът. В слинга дедето остава с усещането, че е обгърнато от вас и му обръщате внимание докато постепенно се унесе.

Бебето ви не спи – НИКОГА !

Не можете да си спомните кога за последен път сте спали нормално...и това изобщо не е забавно. Не можете дори да се пошегувате с разказите за безсънието си, което до скоро е било тема на закачки сред приятелите ви...Направо сте отчаяни.

Решениет: И без да пресмятате часовете, които детето ви прекарва будно, в този случай може да се каже, че му липсва сън.

„Загубата на сън означава намаляване на хормоните на съня, което прави бебето ви по-активно и следователно за него е трудно да заспи”, обяснява Шириал Шалоу от Naturally Nurturing. Решението на проблема тук трябва да се търси в обкръжението на детето.

Трябва да му помогнете да заспи като се започне от обстановката в стаята му, съветва Шалоу. Достатъчно затъмнено ли е помещението, където ще спи бебето ? Ако трябва пуснете щори. Проверете температурата. Не трябва да е прекалено топло. Създайте уют и спокойствие. Помислете за ритуалите около заспиването като се започне с вечерната баня и създаването на спокойна атмосфера около бебето. Ако се налага повтаряйте тези процедури с банята и през деня, ако забележите, че това отпуска детето.

Заслужава си да помислите и около различни други фактори, които са оказали влияние на детето, казва Хербоуд.
  • Как е преминало раждането ?
  • Стресирано ли е било бебето?
  • Добре ли се храни ?
  • В стрес ли сте вие, защото това оказва влияние на рожбата ви. А може би има колики или му пробиват зъби ?
Всички тези фактори в един момент могат да направят вашето бебе нервно и трудно заспиващо.
Едно е сигурно и то може да бъде потвърдено от всяка майка – пораствайки бебето ви ще започне да спи по-добре и все по-често в очакваните от вас часове, защото то неизбежно се наглася на ритъма на съня, към който вие постепенно го приучавате.

И още няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите ...

  • Говорете и бъдете честни! Споделете своя опит с безсънните нощи с други „нощни майки” на будни бебета. Може би ще срещнете разбиране и ще получите съвети от тях. Това, че не сте сами с този проблем, вероятно ще ви помогне да се почувствате по-добре.
  • Пресейте информацията, от която имате нужда. Не е нужно да изчетете цялата литература по въпроса за съня, за да намерите решение. Дефинирайте своите конкретни проблеми като търсите спецификата според вашите особености и тези на детето ви, което вие най-добре познавате.
  • Прегърнете добрите неща ! Да, детето ви се буди често и трудно заспива, но то храни ли се добре и кърмите ли го ? Като цяло то щастливо и здраво дете ли е ? Събуждате ли се в подреден, топъл и чист дом ? Ако отговорът на всички тези въпроси е – да , то вие далеч не сте в толкова страшна ситуация, а просто в преломен момент за вас и бебето ви. Безсънието просто ви е довело до състояние, в което се забравя, че всъщност всичко останало върви добре !