Защо желязото е важно в ранна детска възраст?

от

Ценният микроелемент желязо участва активно в жизненоважни процеси на човешкия организъм, особено в ранна детска възраст.

Ценният микроелемент желязо участва активно в жизненоважни процеси на човешкия организъм, особено в ранна детска възраст.

Малчуганите са склонни към по-чести разболявания поради несъвършената имунна система, а липсата на желязо провокира различни неразположения – нисък хемоглобин, заболявания от страна на храносмилателната и дихателната система.

„Запасите“ на новороденото от желязо

Началните запаси на желязо малкото получава още докато е в утробата ти. Микроелементът достига при бебето чрез плацентата. Този процес се осъществява през цялата бременност, но е най-активен през 28-32 г.с. Установено е, че интензивността на преминаване на желязото от майката към детето расте паралелно със срока на бременността и теглото на плода. Специфичният транспортен белтък – трансферин – отвежда желязото от майчиния организъм в костния мозък на малкото, а после и в тъканите. Желязото в костния мозък участва в синтеза на хемоглобина, а желязото в тъканите е необходим за нормалния растеж на клетките.

Излишъкът на ценния елемент се „складира“ в черния дроб или мускулите, като по този начин се създава своеобразен запас.
Интересно е, че пренасянето на желязо се осъществява дори и тогава, когато неговата концентрация в кръвта на майката е по-малко, отколкото при детето. Мъничето задължително трябва да вземе „своята порция“, дори ако през бременността е установена желязодефицитна анемия. Така природата се грижи за бъдещето на пълноценния живот.

По принцип в организма на доносеното дете се съдържа около 300 – 400 мг желязо, на недоносеното – 100 – 200 мг. Новороденото има недостиг на желязо обикновено в случаите, когато по време на бременността е имало проблеми с плацентата (например при фетално-плацентарна недостатъчност). Тогава се нарушава маточно-плацентарното кръвообращение и това води до намалено постъпване на желязо в организма на плода.

Защо желязото е важно в ранна детска възраст?След раждането бебето използва запасите на желязо, които е събрало по време на вътреутробното си развитие и набавя нови чрез хранителните продукти.

Опасна ли е желязодефицитната анемия?

Ниският хемоглобин в кръвта е сигнал за анемия. При малките деца при стойност на хемоглобина под 90 – 100 g/l се поставя диагноза анемия. В повечето случаи именно железният дефицит е причина за това състояние. А защо се стига до подобни заключения – поради ниското съдържание на желязо в млякото, инфекциозни заболявания, непълноценно хранене. Желязодефицитната анемия е опасна, защото води до нарушения в психомоторното и интелектуалното развитие на детето. Ако не се вземат своевременно нужните мерки, малкото прохожда и проговаря по-късно в сравнение с връстниците си, боледува по-често.

Необходимата дневната доза от прием на желязо е:

  • от 0 до 6 месеца – 6 мг
  • от 6 месеца до 5 години – 8 - 10 мг

Как да предпазиш бебето от недостиг на желязо?

  • Профилактиката започва още от бременността. Тогава и по време на кърмене се нуждаеш от приблизително 16 мг желязо на ден. Най-добрият естествен източник е черният дроб. В 110 г се съдържа 19 мг желязо. Желязото се усвоява по-добре от животински източници, отколкото от растителни.
  • В първите 3 – 4 месеца от живота на малчо майчиното мляко е единственият продукт, който обезпечава равновесието на желязо в организма му. Дори в кърмата съдържанието на важния елемент да е незначително (0,2 – 1,5 мг на 1 л мляко), съществува специален механизъм за ефективното му усвояване (до 38 – 49 %). Но след 5 – 6 месец потребностите на детския организъм нарастват и затова трудно могат да бъдат задоволени само с кърма. Затова и повечето специалисти тогава препоръчват захранването, като това, разбира се, не изключва спиране на кърменето.
  • Защо желязото е важно в ранна детска възраст?Ако малкото се храни с адаптирани млека е добре да обръщаш внимание на тези, които са допълнително обогатени с желязо.
  • Имай предвид, че храненето с краве мляко преди 9-ия месец крие риск за здравето на мъничето. Ниското съдържание на желязо в него, както и ниската усвояемост могат да се окажат причина за анемия.
  • При недоносените деца или преждевременно родените след консултация с педиатър ако се налага още след 2-ия месец приемат допълнително железни добавки.
  • Менюто на по-голямото дете трябва да включва достатъчно храни, богати на желязо. Животинските храни – месо, риба, птици са добър източник на желязо и се усвояват добре от организма. Интересно е, че например в сухите плодове съдържанието на желязо е 5 – 6 пъти повече отколкото в говеждото месо, но усвояването от организма на елемента от говеждото месо е 17 – 22%, а от сухите плодове – 3%. Най-богати храни на незаменимия микроелемент са: месо, черен дроб, яйца, грис, хляб, бобови култури.

Автор:Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Виолета Николова, педиатър, клиники „Торакс“, София