Защо е добре да предлагаш на бебето и двете гърди на всяко хранене?

• от

Както вече знаеш, колкото по-често кърмиш своето бебче, толкова повече кърма ще произвежда тялото ти. Именно заради това е препоръчително бебето да се кърми и от двете гърди на всяко хранене (макар да има специфични индивидуални случаи, когато се прави изключение).
Защо е добре да предлагаш на бебето и двете гърди на всяко хранене?

Защо е добре да предлагаш на бебето и двете гърди на всяко хранене?

Както вече знаеш, колкото по-често кърмиш своето бебче, толкова повече кърма ще произвежда тялото ти. Именно заради това е препоръчително бебето да се кърми и от двете гърди на всяко хранене (макар да има специфични индивидуални случаи, когато се прави изключение).

В надпревара с времето?

Не се притеснявай, че гърдите няма да се напълнят достатъчно до следващото кърмене. Не е нужно много време - още на първия час след хранене има много бърз синтез на кърма. Тялото се грижи, за да възстанови изсуканото количество мляко.

  • Следи как бебчето се държи на гърдата. Ако за известно време е сукало нормално и ефективно на първата гърда, но в един момент започне да нервничи, да заспива или да се отказва, може би е дошло времето да предложиш другата гърда. Как ще откликне мъничето е въпрос на индивидуални хранителни потребности. Възможно е да хапне съвсем малко и да спре. Понякога дори да откаже въобще. Но в повечето случаи е напълно нормално да суче толкова дълго, колкото и от първата гърда.
  • Важното е всеки път ти да предлагаш и двете гърди, а бебчето само ще покаже кога има нужда и кога не. Предлагането и на двете гърди на всяко кърмене е полезно не само за бебето, но и за теб. Така ти всеки път ще стимулираш и двете гърди, а това ще гарантира, че тялото ти ще произвежда точно толкова количество кърма, колкото има нужда твоето бебече.

Мнението на специалиста

Често чувана е препоръката на едно кърмене бебето да се храни само от едната гърда, защото другата се нуждае от 6 часа почивка, за да се „напълни“. А майките сами се опитват да си „съберат повече мляко за бебето“, като пропускат едно хранене и оставят гърдите да се „напълнят“ до следващото.

Малко информация за това по какъв начин гърдите произвеждат мляко, показва как този начин на действие на практика води до намаляване на кърмата и защо млякото трябва да се използва, а не да се „пази“, за да има винаги, за да има достатъчно за бебето.

За да може гърдите да регулират производството на мляко и да го намаляват или увеличават според нуждите, роля играят три основни хормона: пролактин, окситоцин и т.н. локален инхибитор на лактацията (действието на този хормон е да спира образуването на мляко).

Една забавна шофьорска аналогия дава добро обяснение на механизма им на действие. Ако кърменето е като карането на кола, тогава:

Пролактинът осигурява бензина (т.е. се грижи за образуване на млякото). Окситоцинът е ключът за запалване на колата (той предизвиква потичане на млякото в отговор на сукането на бебето).

Локалният инхибитор е спирачката – той намалява скоростта или напълно спира производството.

Така страшният локален инхибитор е „врагът” в случая. Особеностите на този „враг” са следните – при празна гърда той почти не присъства и понеже го няма да натиска спирачката, производството на мляко върви с голяма скорост. Това означава, че колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко в нея. Когато гърдата започне да се пълни, локалният инхибитор започва да се натрупва и полека да натиска спирачката. Това е нормално, тъй като ако скоростта на производството си остава все същата, за кратко време гърдите ще се препълнят ужасно и ще са пред „гръмване”. С всеки следващ час, в който гърдата не се изпразва, се натрупва все повече и повече от локалния инхибитор и колкото по-дълго е оставен да въздейства, толкова повече производството се намалява. Това практически е начинът, по който се прави окончателното спиране на млякото без хапчета – като се удължават интервалите без изпразване на гърдата и се оставя локалния инхибитор да си свърши работата.

Така че вече би трябвало да е ясно какво се случва, ако гърдата се „пази” или се пропуска едно хранене, за да се „събере” повече мляко за следващото. Гърдата седи дълго време, без да се изпразва и количеството на локалния инхибитор се увеличава все повече и повече. Чрез продължителното му действие производството на мляко намалява, вместо да се увеличава. Първите дни, когато се пропускат хранения, гърдата се препълва и това може да ви радва, като си казвате – ето, събра се повече мляко за бебето. Така обаче нещата продължават около седмица. След което, заради постоянното действие на локалния инхибитор, дори при тази голяма пауза, вече не се събира мляко и по този начин се намалява и спира кърмата.