Защо детето си смуче палеца?

от

Още първите месеци след раждането и бебето си смуче палеца – истински проблем в очите на акушерки, лели и баби. Защо всъщност мъничето си смуче палеца, каприз ли е това или нужда и от какво е продиктувана?
Защо детето си смуче палеца

Защо детето си смуче палеца

Още първите месеци след раждането и бебето си смуче палеца – истински проблем в очите на акушерки, лели и баби.

Защо всъщност мъничето си смуче палеца, каприз ли е това или нужда и от какво е продиктувана?

  • Много родители са обезпокоени, че бебето им си смуче палеца.
  • Какво всъщност означава това?
  • Вреден навик, признак на проблем или просто глезотия?

Всъщност нищо от изброените.

Смученето на палеца най-често е израз на силния смукателен рефлекс у бебетата и децата, действа им успокояващо, приспиващо, дори смекчава донякъде чувството на самота, липсата на ласки или някаква физическа болка.

Още докато мама е бременна, мъничето в корема вече се е научило да смуче пръстче, по този начин то реагира на тревожните състояния на мама или просто развива сукателния инстинкт. Съществуват множество снимки на ембриони, на които ясно се вижда как са лапнали пръстче.

След раждане, още на втория или третия месец, а някои бебета и по-рано, лапват вкусното палче, което пък показва, че се развиват добре и нормално и правят координирано движение. Така че място за безпокойство няма, напротив, всичко е в реда на нещата.

Освен всичко, палецът или направо ръчичката в устата може да служи като сигнализация за мама.

Често децата до около една годинка показват по този начин, че са гладни и имат нужда от храна или мляко. Ръчичката в устата може да е и признак, че на детето му е скучно, мама не е в полезрението му или че детето е неспокойно.

Ако детето е нахранено, ако е гушкано и обичано, постепенно до около първата или в краен случай втората година този навик постепенно изчезва. Ако това продължава и през третата година и след това, означава, че детето има проблем. Най-вероятно изпитва безпокойство, липса на внимание, любов, съпричастност. Може да е и поради стрес и притеснения от ясла, градина или болест, поради страх от нещо.

Мъничето може да не смуче палеца, а ъгъла на любимото си одеяло, на играчката си или биберона – смисълът е същият.

Ако навикът продължава активно и след третата година, постепенно това се превръща във вредна привичка, отказването е трудно и може да премине в гризане на нокти и кожички. В такъв случай детето има нужда от нежна помощ, за да се откаже. Преди да предприемеш каквито и да било действия, анализирай добре в кои ситуации детето смуче палец, кое го предизвиква, какво му липсва и какво го притеснява. Ако неутрализираш причината, проблемът ще се стопи неусетно.

Какво да правиш?

При опита си да откажат детето от вредни навици, родителите допускат няколко често срещани грешки – стараят се да подтиснат бързо навика, наказват, карат се, заплашват, сърдят се или се опитват да обяснят на детето колко е лошо това, което прави. Само че тези похвати по-скоро биха затвърдили навика и биха създали повече емоционален дискомфорт на детето, отколкото да го предразположат да спре.

  • Не е нужно да се бориш с вредния навик, а да установиш какви са причините, поради които детето го прави.
  • Трябва да имаш приятелско отношение с детето, да го признаеш за личност и да спечелиш доверието му. Наблюдавай реакциите му и не спестявай прегръдки и утешение във време на притеснения и стрес за него.
  • Прекарвай възможно повече време с детето, говори с него, играйте си. Наблюдавай кога лапва пръстчето, питай го за емоциите му, говори с него за чувствата му.
  • Лимитирай забраните, не бива да са твърде много, ограничи забраните само до животозастрашаващите го неща. Нека детето не усеща прегради около себе си и не бъде подтиснато от прекомерна грижа и ограничения.
  • Осигурявай на детето разнообразие, нека ежедневните ви занимания не са еднотипни. Занимавай го както с физически игри, така и с такива, които изискват умствено усилие.

Поощрявай играта с други деца.

Ако детето смуче палец и си гризе ноктите, това може да е признак на тревожност и стрес. Намали умственото натоварване, спестявай му стрес и силни емоции и осигури спокойна семейна среда.

Намали до минимум стоенето пред телевизора, това само може да доведе до излишен стрес и пренатоварване на фантазията на детето, за компютър пък и дума не може да става. Често съвременните анимационни филмчета са изпълнени с насилие, грозни и неестествени герои. Изхвърли от забавленията и приказките със страшни герои.

Имай предвид, че:

Децата, които спадат по темперамент към групата на флегматиците имат склонност да смучат палец.
Семейните проблеми, липсата на желание у майката да има дете, притесненията на родителите, конфликтите, развод, липсата на внимание са повод за появата на вредните навици.

Влошеното здраве, честите респираторни заболявания, дизинтерията и глистите също могат да са в основата.

Вижте още за: смучене биберон