Защо децата се будят през нощта?

• от

Не съществува универсална рецепта как да накарате детето да спи непробудно. Можете обаче да му помогнете да преодолее причините, смущаващи съня му.
Защо децата се будят през нощта?

Защо децата се будят през нощта?

Не съществува универсална рецепта как да накарате детето да спи непробудно. Можете обаче да му помогнете да преодолее причините, смущаващи съня му. През отделните етапи на израстването си, нуждата на децата от сън се променя.

През нощта се редуват различните фази на съня, между които детето може да се пробуди. Обикновено новородените се будят и сигнализират с плач нуждата от по-често хранене. Със съзряването на малкото човече се променят и възприятията му спрямо света и нощните събуждания имат много по-разнообразни причини.

Първите 6 месеца:

При пробуждането си новородените остават будни за няколко минути. Желателно е да бъдат оставени сами да заспят отново. Ако опитвате да успокоите мъничето, бъдете внимателни: не светвайте лампа, по възможност не го взимайте на ръце. Бебетата обикновено се разсънват и от чувството за хлад по време на преповиване. Най-вероятните причини за пробуждането му са:

 • Гладно е. Новородените имат много малки стомахчета и бързо огладняват. За да стимулират адекватно производство на мляко, те имат нужда да сучат минимум осем пъти и оптимално десет до дванадесет пъти и повече за период от двадесет и четири часа. Това обикновено означава, че бебето ще суче на всеки два до три часа през деня, евентуално с една четиричасова пауза през нощта. Здраво бебе, което е на повече от две седмици, няма да проспива храненето – то със сигурност ще ви уведоми, когато е гладно. Плачът му е начинът за комуникация с вас.
 • Не различава нощ и ден. След като дойде на бял свят бебето, все още не разбира разликата между деня и нощта. За това ще му е нужна известна помощ, за да се научи да ги различава. Ритъмът се регулира едва към 4-тия или 5-тия месец.
 • Изпитва дискомфорт. Възможно е да е мокро, да му е топло или да му е студено;
 • Има колики.

От 6 до 12 месеца:

Ако бебето продължава редовно да се буди по 5-6 пъти през нощта, би трябвало да се консултирате с лекар. В тази възраст причините за нощните пробуждания могат да са:

 • Безпокойство от раздялата с мама. За да го преодолеете, въведете ритуал за лека нощ и възпитайте добри навици за сън. Помага, ако детето заспива там, където се и събужда. За него е стресиращо, ако е заспало на гърдата на мама и се събуди изненадващо само в леглото си.
 • Поникващи зъбки. Болката е в състояние напълно да разбуди малкото човече.
 • Нови умения. Поредната промяна в развитието може силно да развълнува бебето: всяко ново умение като пълзене, изправяне, обръщане, прохождане.
 • Сън в повече. Детето просто е спало предостатъчно през деня - с израстването продължителността на необходимия сън постепенно намалява.
 • Превъзбуда. След силно емоционален ден (гости през деня, дълго пътуване, срещи с непознати) детето преработва голяма част от информацията, получена през деня, именно по време на сън. Не е чудно тогава, че децата често се будят през нощта.
 • Външни дразнители. Шум, светлина, студ, жега - също лесно биха разбудили детето.
 • По навик. Кърмените бебета все още не са преодолели навика да се хранят през нощта. Едно от разрешенията на проблема е да намалите интервала на последните 2 хранения през деня. Така детето би трябвало да може да изкара нощта.

От 1 до 3 години:

 • Безпокойство от раздялата с мама. Или дори желанието му да бъде с мама и татко (да не пропусне нещо) може да мотивира детето да стои будно. Това също е начин малкото човече да протестира срещу заспиването и оставането му самичко в стаята.
 • Наличието на кошмари. Активното сънуване започва именно в тази възраст. Опитайте да го утешавате и прегръщате повече в тези периоди по време на уплаха или объркване. Обсъждайте с него какво е сънувало и, ако иска, останете при него, докато се успокои.
 • Изникването на зъби.
 • Силни емоции. Преживяване на събития – ако има проблеми между родителите, преместване, заминаване на почивка (пътуване на непознато място), смяна на времето, и др.
 • Страх от тъмното. Проблемът няма да се разреши, ако детето бъде оставено на тъмно въпреки протестите му. Остави да свети малка нощна лампа или открехната врата към коридора.
 • Нощни страхове. Малък процент от децата имат проблеми с преминаването от дълбок към повърхностен сън. Това се изразява във викане и мятане в леглото. В действителност по време на тази проява децата не са съвсем будни. Все пак внимателно наблюдавайте действията на малкото човече и се намесете, ако се наложи, като внимавате да не го стреснете. Обикновено децата бързо се успокояват и нямат спомени от това на сутринта.

Никога не пренебрегвате плача на детето.

Имай предвид, че то действително може да не се чувства добре и по този начин ти сигнализира, че има нужда от теб. Но ако мъничето просто се върти в леглото (често се случва във фазата на повърхностен сън), не реагирайте веднага на всяко движение или издаден звук. Изчакайте няколко минути да се успокои и да заспи само.