Защо децата боледуват често?

от

Понякога детето боледува не само често, но и продължително (повече от 10 -14 дни). ОРЗ могат да се проявят с наличието на хрема, зачервено гърло, кашлица, обща слабост, повишена температура. При често боледуващите деца може да се наблюдава един от симптомите, който обаче продължава дълго време – например постоянна кашлица или хрема.

Защо децата боледуват често?

Защо децата боледуват често?

Понякога детето боледува не само често, но и продължително (повече от 10 -14 дни). ОРЗ могат да се проявят с наличието на хрема, зачервено гърло, кашлица, обща слабост, повишена температура. При често боледуващите деца може да се наблюдава един от симптомите, който обаче продължава дълго време – например постоянна кашлица или хрема. Има вируси, които протичат само с повишаване на температурата, като това не е признак на хронична инфекция.

При често боледуващите деца се формира „порочен кръг“: на фона на отслабения имунитет се разболяват от ОРЗ, които още повече отслабват имунитета.

В медицината за често боледуващи се считат децата в следните случаи:

● На възраст до 1 година – ако острите респираторни заболявания (ОРЗ) са 4 и повече пъти в годината;
● На възраст от 1 до 3 години – ОРЗ са 8 -10 и повече пъти в годината;
● На възраст от 3 до 5 години – ОРЗ са 8 и повече пъти в годината.

Най-честите причини за повтарящо се боледуване са:

● Недоизлекуване. Много родители решават, че след 5-ия ден на лечение всичко е наред: детето няма хрема, температура, кашля по малко, но не е нищо сериозно. И го връщат обратно в детската ясла/градина. В повечето случаи родителите не се замислят, че недоизлекуваното заболяване може да доведе до усложнения или дори до хронично състояние. По принцип след ОРЗ са нужни поне още 5-7 дни за пълно възстановяване на организма.
● Среща с вируси и бактериални инфекции. Вирусите, които причиняват ОРЗ, са твърде много (повече от 200). При едно боледуване се получава имунитет към един вид, при друго – към друг. Освен това има и бактерии (стрептококи, стафилококи и др.), които също могат да предизвикат респираторни заболявания. Ако детето посещава детска градина, имайте предвид, че попадайки в новата обстановка, то ще се срещне и с нови вируси и микроби. Логичен е въпросът: защо едни деца не се разболяват, а
други не спират да ходят по лекари? Всичко зависи от това доколко ефективно работи имунната система.
● Слаб имунитет. Защитните сили на организма се влияят от множество фактори.
● Дисбактериоза – това е състояние, при което има нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора. Интензивно размножаващите се патогенни микроорганизми се оказват много повече от
полезните бактерии и им пречат за изработването на имуноглобулин А – основния защитник на организма от инфекции;
● Алергия – протичащ възпалителен процес. Защитната система на организма се бори с него, но не смогва да се справи и с новиинфекции.
● Глисти – отново защитните сили са изправени пред изпитание: трябва да се борят и с вирусите, и с премахването на токсините.
● Други заболявания на вътрешните органи, които обезпечават синтеза на имуноглобулина.

Особености на имунитета

►Между 1 и 2 години

Почти без имунитет
На тази възраст всяко пето дете боледува често.

Как работи имунната система?

Тя е в процес на изграждане. Детският организъм разполага само с първични клетки на имунната система. Ако детето се кърми, заедно с кърмата получава и антитела от клас IgA, които полепват по лигавиците на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт и образуват защитна бариера. През този период започва изграждането на имунологична „памет”. Организмът се бори за първи път с всички вируси и бактерии, с които се сблъсква.

Защо детето боледува често?

За това са виновни най-вече близките, които не спазват добра хигиена. Ако забравят да измият ръцете си, когато се приберат у дома, те неволно прехвърлят на детето вирусите и инфекциите, с които са се сблъсквали през деня. Възможни други причини за честотото боледуване са посещението на детско заведение или съприкосновението с разнородни групи хора, например в градския транспорт.

Защо са опасни вирусните инфекции в тази възраст?

Заради тежките усложнения и опасността от хронифициране на заболяванията.

Как да помогнете на детето?

В сезона на настинките и грипа максимално ограничете контактите на детето с хора от рисковите групи (ученици и възрастни, чиято професия е свързана с активно общуване).

►От 2 до 6 години

Детска градина и никакви болести? Невъзможно...
В тази възраст боледуващите са около 75% от всички деца.

Как работи имунната система?

След двегодишна възраст имунната система на детето започва сама да изработва антитела срещу вирусите и бактериите. Детският имунитет гради „досие” на преболедуваните инфекции, за да се справя с тях по-бързо от преди.

Защо детето боледува често?

На 3-4-годишна възраст детето влиза в детски колектив (започва да ходи на детска градина и/или в групи по интереси). Там децата свободно обменят помежду си всичко, включително и инфекции.
Може да се каже, че във всеки детски колектив ежедневно се внася по нещо ново, затова и опасността от заразяване с вируси е голяма. Ако детето не получава възможност да възстанови имунитета си след прекарана инфекция, това може да се отрази негативно в дългосрочен план. Въпреки това честото боледуване от ОРЗ в тази възраст се смята за нормално, докато организмът се „запознае” с повечето микроорганизми, типични за средата, която детето обитава. След като отмине този период на „запознанство”, понякога придружен с чести ОРЗ, повечето деца боледуват значително по-рядко.

Защо са опасни вирусните инфекции на тази възраст?

При 3-4-годишните деца започва формирането на т.нар. хронични огнища на възпаленията, например известните на всички аденоидит и тонзилит. При децата, които не са преминали през закаляване, понижените температури през зимните месеци могат да доведат до неефективна работа на имунната система. Вирусите или бактериите в детския организъм започват активно да се размножават и да формират типичната за острите распираторни заболявания клинична картина - хрема, кашлица и висока температура.

Как да помогнете на детето?

Спирането от детската градина невинаги помага. В случай че се съмнявате за огнище на хронична инфекция (например в сливиците), то трябва да бъде открито и санирано. След това трябва да подпомогнете работата на имунната система чрез имуностимулиращи или имуномодулиращи вещества, някои от които са с напълно естествен произход.

За съжаление, каквото и да направите, застраховка срещу вирусните заболявания не съществува. Детето ще продължава да боледува два до четири пъти годишно. Но не така често както преди и (най-важното) не толкова тежко.

Лечение

Дете, което боледува често или продължително, трябва да бъде изследвано. Като начало педиатърът би следвало да назначи:

● Общ анализ на кръвта;
● Понякога е нужен биохимичен анализ на кръвта;
● Анализ на урината;

Имунограма. След като се получат резултатите от изследванията, педиатърът преценява от какъв специалист трябва да бъде консултирано детето, за да се открие причината за честите ОРЗ.
Консултацията с педиатър е задължителна, а вие не допускайте тези най-често срещани грешки:
В никакъв случай не „самоназначавайте“ лечение с антибиотик. Не само че тези лекарства не действат на вирусите, но и влошават състоянието на чревната микрофлора. Само лекарят може да прецени дали има нужда от антибиотик (за да се предотвратятевентуални усложнения);
Не се опитвайте веднага да свалите температурата (ако е под38.5 градуса). Това е естествена защитна реакция на организма, за да бъде спряно размножаването на вирусите и бактериите. Едва над 38.5 градуса е оправдано използването на температуропонижаващи средства.

Профилактика

Най-доброто решение за борба с ОРЗ е укрепването на организма. То включва:

Закаляващите процедури – те са чудесно профилактичносредство срещу простудните заболявания;
Разходки на свеж въздух – прекарвайте повече време навън.Не навличайте децата с прекалено много дрехи;
Хигиенни навици – те са важни и ще предпазят детето от заразяване;
Качественото и балансирано хранене означава здраве както за малките, така и за големите;
Имуностимуланти – преди употреба се консултирайте с педиатър и спазвайте точната дозировка. Има имуномодулатори, които при постоянна употреба могат да доведат до обратен ефект (потискане на естествените сили на имунитета);
Хомеопатия – едно от възможните решения са комплексните хомеопатични препарати. Търсете консултация със съответен специалист, ако решите да прилагате хомеопатична терапия;
При първите признаци на разболяване оставете детето у дома и го лекувайте докрай – до възстановяване на силите.