Защита срещу зимните простуди

• от 10

Това е омразният период на сополивите носове, кихавиците и раздиращите кашлици, с една дума на простудните заболявания. Децата и възрастните са най-податливи на зимните простуди.

За съжаление хладното време настъпва неумолимо и напомня за зимата. Това е омразният период на сополивите носове, кихавиците и раздиращите кашлици, с една дума на простудните заболявания. Децата и възрастните са най-податливи на тези болести. Ако пък твоето посещава ясла или детска градина, неприятните преживявания са ти в кърпа вързани.

Все някоя „грижовна” майка решава, че може да остави болното си дете да се забавлява спокойно с другите, след което резултатът е ясен – дълга опашка пред кабинета на педиатъра и много дни у дома.

Какво можеш да направиш, за да се предпазите максимално от ежегодните зимни здравословни проблеми:

Стоп на микробите

Микробите и вирусите предизвикват около 80% процента от всички простуди и остри респираторни заболявания. Ти разбира се не можеш да дезинфекцираш и почистиш всичко, но има няколко лесни трика, с които да ги държиш надалеч.

  • Най-големият враг на тези болестотворни организми е чесънът. Той е безценен природен антибиотик, който има множество полезни свойства. Едно от тях е, че фитонцидите, които се отделят от него, способстват за образуването на интерферон. А той не позволява на вируса да навлезе в клетките и да се размножава. Ако дете то ти е твърде малко и не може да консумира чесън, можеш да направиш отвара с него. Нарязваш няколко скилидки, запарваш ги във вряла вода и караш детето да вдиша от получената отвара. Дори изпаренията са полезни и спомагат за отпушване на носа и лекуване на организма. Ако имаш болно бебче, можеш да оставиш купа с горещата отвара в стаята, близо до главата на малкото, по този начин също вдишва част от полезните изпарения. Процедурата се прави максимум веднъж на ден.
  • Промивай редовно нослето на детето със солен разтвор или със спрей с физиологичен разтвор. Особено след като се връща от игра на улицата или когато е бил на ясла, градина или училище.
  • Използвай хомеопатичните средства за подсилване на имунитета срещу вируси и простудни заболявания. Действат чудесно на детския организъм. Консултирай се със специалист, който да ти назначи съответния препарат след като прегледа детето.
  • Изобилието от цитрусови плодове снабдява детето с витамин С и много други полезни вещества, които подсилват организма му и помагат да се пребори с вирусите.
  • Има един хитър трик, с който можеш да подобриш кръвоснабдяването на детето, особено на краката, които най-често изстиват през зимата. Нужно е да сложиш малко прясно смлян черен пипер върху две парченца лейкопласт. След това ги залепи на петите на детето. Няма да му пречат или парят, защото там кожата е по-дебела, но ще стимулират важни рефлекторни зони на ходилата и ще подобрят притока на кръв. Със сигурност на детето няма да му е студено на краката. През нощта пластирите се махат и местата се измиват.
  • След къпане можеш да правиш на детето сгряващ масаж с някакъв крем или мазнина.
  • След контакт с болни деца или възрастни можеш да капнеш на детето в носа няколко капки смес от лучен сок и зехтин в съотношение 1:8.

Най-добрата профилактика е закаляването

Всяко дете, което вече е на четири или пет годинки може да върши само следните неща, е с малко помощ и от мама:

- редовно да си мие ръцете със сапун
- да се облича добре, но не твърде дебело
- да не носи шал на устата и носа
- да взема топли душове, особено ако е премръзнало
- да бъде научено да казва на родителите си или на учителките ако забележи, че някое негово другарче е болно
- да спортува редовно, след като с помощта на мама или тате си избере този спорт, който му харесва най-много
- да яде много плодове и зеленчуци, приготвени на пара или най-добре сурови
- да пие много прясно изцедени плодови сокове
- и пак с помощта на мама да не яде храни-боклуци, с една дума всичко, което е пакетирано – вафлички, чипсове, шоколади, хамбургери и готови сокчета.