Често едно от неприятните явления през бременността е констипацията (запекът). Някои промени в начина на живот и хранителните навици може да облекчат състоянието ви.
Защо се появява запекът (констипацията)?
Причината за поява на запек през бременността се дължи на промяна във функционирането на храносмилателната система под влияние на хормоналните процеси, които се случват в тялото ти. То произвежда повече женски хормони, отколкото обикновено, което осигурява нормалното протичане на бременността от една страна. Но от друга червата стават по-лениви и забавят действието си. Затова е важно да обръщате внимание на храната, тъй като чувството за подуване и тежест в стомаха може да предизвиква силен дискомфорт. Най-добрият начин да си помогнете е като се стремите менюто ви да е богато на фибри и да приемате много течности.
Признаци на констипация (запек)
- Невъзможност за изхождане повече от четири дни
- Ходенето по голяма нужда е съпроводено с болка и дискомфорт
- Чувствате се подута и напрегната
- Кървене от ректума
- Стомашна болка
В редки случаи констипацията може да причини трудности при раждането или да бъде сигнал за други възможни проблеми. Затова, не се притеснявайте от неудобството на темата и споделяйте оплакванията си с наблюдаващия ви лекар, който ще прецени какво да предприемете.
Какво да правите при констипация (запек)?
- да приемте храна, богата на фибри
- да пиете достатъчно течности
- да правите упражнения и да се движите активно
- да приемате хранителни добавки или др. препарати, но само след консултация с акушер-гинеколога.
Фибри
Растителните фибри трябва задължително да присъстват всекидневно в менюто ви, поради множеството положителни ефекти както върху физиологията на стомашно-чревния тракт, така и върху цялостното действие на организма. Те са не само средство за борба със запека, но и начин за предпазване от редица тежки заболявания като диабет или болестите на сърцето.
Фибрите се съдържат в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата. Храните, богати на мазнини (млечни, животински, яйца и риба) не съдържат никакви фибри.
Разтворимите фибри (намират се в плодовете, зеленчуците, бобовите и соевите продукти, овеса и лененото семе) образуват гелоподобен слой около храната в стомаха и забавят навлизането на глюкозата и холестерола в кръвта.
Неразтворимите фибри се изолират от пшеницата, царевицата, ориз, кората на плодове и зеленчуци и ядки. Съдържат се предимно в пълнозърнестите брашна. Те нормализират динамиката на чревния тракт и помагат за по-бързото изпразване на дебелото черво. В стомаха осигуряват достатъчно обем и засищане. В същото време забавят изпразването му, което подобрява храносмилането. Понижават нивото на холестерола, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини. Влакната успяват да се свържат с канцерогените и токсините, които поемаме с храната си, и да ги изхвърлят от организма, което е особено важен механизъм за предпазване от рак на дебелото черво.
Фибрите забавят усвояването на простите въглехидрати и спомагат при контрола на теглото.
Бедната на фибри храна променя неблагоприятно бактериалната флора в дебелото черво, променя киселинността на чревното съдържимо, увеличава концентрацията на жлъчни киселини и канцерогенни вещества.
При недостатъчно фибри се забавя скоростта на пасажа, обемът на изпражнения намалява, те придобиват по-твърда консистенция и така се стига до хроничен запек и хемороиди.
При консумацията на фибри е особено важно да се има предвид, че те пряко си взаимодействат с водата в организма. Затова е необходимо всеки прием на фибри да става с допълнителна консумация на вода. Наблягай също така на чайовете и натуралните сокове, но се откажи от газираните напитки.
Трябва да знаете...
Имайте предвид, че някои чайове, лекарствени средства и др. препарати водят до появата на констипация като страничен ефект.
Затова винаги обсъждайте и споделяйте с акушер-гинеколога си всичко, което приемате.
В никакъв случай не бива да предприемате самолечение и да взимате разхлабителни на своя глава, тъй като те могат да предизвикат контракции и да доведат до дехидратация на организма.
Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.