Запек и проблемно изхождане - как да помогнете на детето?

от

Трудно е да се определи каква трябва да е честотата за ходене по голяма нужда при малките – при всеки е различно. Запекът обаче е много често явление при децата. Запекът се появява, когато детето ти няма редовни изхождания, изпражненията му стават твърди и това му причинява болка.

© iStock.com
  • Bредно 1 на 10 мъничета във възрастта до 2 години са имали проблеми, свързани със запек, сочат наблюденията на специалистите.

Запек при новородените и в кърмаческия период

Изхожданията могат да са от 8 пъти на денонощие до 1 път на 72 часа, та дори до пет дни. Ако това състояние не е съпроводено от други оплаквания като твърди изпражнения и болезнено изхождане, не буди тревога. Разреждането на изхожданията при кърмачетата обикновено настъпва след втория месец, когато е периодът на коликите и повечето майки дават препарати, които забавят перисталтиката.

Как да помогнете:
  • Може да опитате с масажи на коремчето. В случай, че бебето е на мляко за кърмачета, проверете дали стриктно изпълнявате инструкциите за приготвяне на млякото и давайте повече вода на бебето.
  • Ако бебето е над 6 месеца включете в менюто му сокове и плодови пюрета с разхлабващ ефект, като сливи и круши.
  • При положение, че всичко това не помогне, консултирайте се със специалист гастроентериолог, който да установи дали бебето няма проблеми с раздуто дебелото черво (болест на Хиршпрунг) или други аномалии на храносмилателната система.
  • В кърмаческата възраст има още две по-специфични състояния, които може да доведат до нередовно изхождане. Едното е хипокалциемията или витамин Д недоимъчния рахит, когато има недостиг на калциий, витамин Д и ултравиолетови лъчи. Алергиите към някои от белтъците на кравето мляко също могат да са свързани със симптоми като запек или другата крайност - диария.
  • Не на последно място при кърмените деца трябва да се следи наддаването. Ако там не се наблюдава очакваното движение, бебето не увеличава теглото си и има големи интервали в изхожданията може да става дума за недохранване.

Запек при децата над 1 година

След 12-ия-18-ия месец интервалите в изхожданията постепенно се увеличават като при двугодишните е нормално дефекацията да се става 1 път на денонощие. Когато това не се случи в рамките на няколко дни и изпражненията са твърди, първото нещо което трябва да направите е да промените хранителния режим на детето и да добавите повече течности. В диетата трябва да се включат храни с повече фибри, плодове и зеленчуци.

Как да помогнете:
  • Голямо влияние върху изхождането в периода между една и две годинки има преходът от пелени към гърне. Тогава в целия процес се включват много психологически моменти и ролята на родителите е важна. Детето не бива да се стресира и насилва, а да се създава максимален комфорт при моментите на изхождане.
  • Ако забележите, че детето по някаква причина не харесва гърнето, нека опита с друго или направо сложи малкото върху тоалетната чиния със специална бебешка седалка. Ако установите, че то въобще отказва да ходи по голяма нужда извън пелената и това води до запек, вероятно сте подранили с тренировките. Най-добре ги отложете за известно време.
  • За да имате успех в създаването на добри навици за ходене до тоалетната, нека процедурата да се повтаря по едно и също време на деня – примерно след закуска или обяд.
  • Когато дефекацията остава затруднена въпреки всички усилия, направи консултация с лекар за прилагане на лаксативи, за да не се травмира детето с болезнените изхождания.
Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър в болница „Вита”, София