Закаляването

• от 7

Един от най-хубавите подаръци, които родителите могат да направят на своето новородено дете е да подсилят имунитета му и да го калят.

Един от най-хубавите подаръци, които родителите могат да направят на своето новородено дете е да подсилят имунитета му и да го калят.
След раждането си то попада в нова среда. Детето е снабдено с множество механизми, които да му помогнат да се справи с предизвикателствата и да се адаптира в тази среда без поражения. Такъв например е механизмът на терморегулация, който работи перфектно, стига ние да не осигуряваме на детето прекалено топла среда, която да обезсмисля работата му.
Издръжливостта на организма към условията на променяща се външна среда се повишава в следствие закаляването, което с няколко думи може да се обобщи в свеж въздух, умерено топла вода и слънчеви лъчи, които да не попадат директно върху бебето в началото. Закаляването подобрява обмена на веществата, влияе положително върху развитието на детето и върху адаптацията му към нови условия на живот.
Важно е да не прекъсваш закаляването
Независимо от сезона в годината е добре да закаляваш малкото си съкровище. Прекъсването отслабва положителното въздействие на постигнатото до тогава. Дори у възрастен индивид се наблюдава регрес, а какво остава за дете.
Постепенно увеличавай упражненията
Организмът постепенно се приспособява към необичайните условия. Затова прогресивно удължавай разходките, душовете или друг вид закаляване, в зависимост от това какво си избрала за детето. Важно е процесът да е постепенен, а не рязък.
Не забравяй индивидуалните потребности на детето
Ако например детето е слабо и е под нормата за възрастта си, не бива да го натоварваш със стандартните закалителни процедури. Ще трябва да подходиш по-внимателно. Или пък ако го е страх от водата, просто не насилвай детето. Изчакай докато всичко се уталожи, а през това време избери друг метод, който не стресира детето.
Създавай положителна нагласа у детето
Ако детето е настроено негативно, няма да имаш успех със занятията. Не оставяй детето да плаче или да се чувства неспокойно. Ако по време на някоя процедура детето се разстрои, по-добре я прекрати, вместо да го насилваш. Психическият комфорт е важен за успешния резултат.
Не изпадай в крайности
Прекалено топлото и прекалено студеното не са подходящи температури за децата. Следи по неговите реакции и по състоянието на кожата му. Избягвай крайностите.

Няколко лесни метода за закаляване:
Чист въздух
Най-лесното, което можеш да направиш за едно малко бебе е да проветряваш стаята му редовно. В самото начало е добре докато прозорецът е отворен да изведеш бебето от стаята. След първите няколко седмици можеш да оставиш детето вътре. През есента и зимата е добре да проветряваш по пет пъти на ден по 10-15 минути. А през пролетта и лятото изобщо не затваряй прозореца, като разбира се внимаваш детето да не е на течение. Оптималната температура в стаята на детето е 20-22 градуса. Най-добре е след първата половин година на детето изобщо да не топлиш спалнята по време на сън, дори и през зимата. По-добре му сложи дебело чувалче или го завий допълнително. Сънят на студено е най-добрият вариант, същото важи разбира се и за родителите.
Разходка и сън на открито
Чудесен метод за закаляване и освен това приятен и за детето и за майката. Колкото повече време прекарвате навън, толкова по-добре. Първото извеждане може да е за десет минутки и за това и балконът е подходящ терен. Постепенно увеличавай времето и обличай детето подходящо за сезона. Желателно е да не му слагаш шал на устата и носа през зимата. Това по-скоро вреди, отколкото да помага, защото така дъхът на бебето образува влажен въздух зад шала, който способства по-скоро за разболяване, отколкото за предпазване. В топло време разходките са неограничени и по възможност е добре да бъдете в парк или градинка. Сънят на открито е изключително полезен за детето. Следи дали диша равномерно, цветът на лицето е нормален и детето не е изпотено от завивката и дрехите.
Въздушни бани
Те подпомагат кръвообръщението, поемането на повече кислород, подобряват жизнените функции и действат успокояващо. Децата ядат и спят по-добре. За пеленачетата времето за въздушна баня е при смяната на пелените. Оставете детето да порита голичко в леглото си. Не увеличавай температурата при тези бани. По-скоро постепенно я понижавай до 17-18 градуса. Постепенно увеличавай времето и след определена възраст можеш да съчетаваш с масаж и гимнастика. През първите шест месеца се препоръчват два пъти по десет минути на ден, през втората половина от годинката времето се увеличава на 15 до 20 минути.
Слънчевите бани
Бъди много внимателна със слънчевите лъчи. Те са изключително полезни, но за малчовците нещата не стоят така. През първата годинка не бива да го оставяш под прякото въздействие на слънчевите лъчи, особено през лятото. Използвай отразена светлина или шарената сянка на дърветата. Можеш да си позволиш пряка слънчева светлина само в часовете, когато греенето е слабо – рано сутрин и късно следобед (през лятото)
Използвай силата на водата
Водата е чудесна среда за закаляване и забавление. Все пак бебетата идват на този свят от водна среда, те са свикнали с нея и водните забавления им се отразяват чудесно на здравето, съня и апетита. Не забравяй обаче, че първият месец не е подходящ за такива процедури. Тогава организмът на бебето е в стрес от прехода и има нужда от време за адаптация към новата среда. Добре е преди да започнеш водното закаляване да се посъветваш и с педиатъра на детето. Може да има специфично заболяване, да е недоносено или да съществуват някакви други проблеми, които да налагат отлагане на тези процедури. Също така не ги провеждай ако създават дискомфорт у детето и то плаче и е неспокойно. В противен случай е мъчение и за двете страни. През първата година на детето можеш да провеждаш местни или общи процедури.
Можеш да обтриваш тялото му с влажна кърпа, да го обливаш с вода или да го къпеш във ваничка. Зависи кой вариант ти е удобен и какво предпочита бебето. Елементарните хигиенични навици също може да действат закаляващо – например миене на ръцете, крачетата и лицето с хладка вода преди сън или преди ядене.
Ефектът при водното закаляване се постига при постепенно понижаване на температурата на водата и на увеличаване времето на процедурата. В началото температурата може да е около 30 градуса. Постепенно понижавай с един, два градуса и накрая можеш да стигнеш до 25 градуса.
Не провеждай занятията ако детето не е с нормална температура, ако му е студено или е болно. Обтриването на тялото с мокра хавлиена кърпа също е много полезно, действа добре на кръвообръщението и служи като масаж. Следи кожата на детето, ако е има кожни проблеми или е неспокойно, не ги провеждай.
Друг вариант е да обливаш детето с хладък душ след стандартната баня.
Водното закаляване трябва да се разгърне след първите няколко месеца на детето. Не е подходящо за новородени. Освен това може да се съчетава с всички гореспоменати начини.
Естествената бебешка хигиена
Нужно е малко усилие и развитие на майчината интуиция и резултатите ще са налице. Естествената бебешка хигиена предполага да предлагаш на бебето да пишка и да ака в гърне или над тоалетната, а не в пеленките. Така развиваш рефлекса му да стиска по-дълго и то свиква естествено на режима, който много майки се опитват да въведат в по-късна възраст. Бонусът към всичко това е, че честото разголване на детето също има закаляващ ефект.

Не забравяй да не навличаш детето с прекалено много дрехи. Обличай го така, както се обличаш и ти. Кърменето и здравословното захранване в по-късна възраст също е допълнителен и много важен фактор за доброто здраве.