
Захранване на бебето според сезона
Може би си мислиш, че захранването на бебето е едно и също без значение кой е сезонът. И си права... с едно малко изключение – разнообразието на пресни, сезонни плодове и зеленчуци! Захранването е препоръчително да започне при навършени 6 месеца, като най-добри за начало са безглутеновите зърнени продукти и зеленчуците. Плодовете се въвеждат по-късно!
Пазарът изобилства от сочни череши, праскови, сливи, от ухаещи на градина домати и краставици, жълти пъпеши и готови да се пръснат от сок дини :). А твоето мъниче тъкмо навършва подходящата възраст, за да се запознае с целия този калейдоскоп от аромати и вкусове!
Преди да обърнеш гръб на това богатство, с доводи от рода на „не знам дали са проверени“, „сигурно са пълни с нитрати“, „алергени са“, ето ти два въпроса, над които да помислиш: Докато беше бременна, само проверени храни ли присъстваха в менюто ти? Докато кърмеше, не купуваше ли плодове и зеленчуци от пазара?
Със сигурност през тези периоди мъничето ти вече се е срещнало с нитратите и всичко друго, от което така ревностно се опитваш да го предпазиш. А сега му предстои да опознае вкуса на храната, която ще приема оттук нататък. Не бива да лишаваме децата си от толкова полезните сезонни пресни плодове и зеленчуци. Пък и нитратите, както е известно, се отмиват (измий добре продуктите със студена вода или ги накисни във вода с малко сода бикарбонат)..
Какво трябва да знаеш за лятното захранване
- Изключително важно е, когато предлагаш нови храни, детето да е напълно здраво. Стомашно-чревните инфекции са много неприятни и ако сте преминали през такава е добре да отложиш или спреш захранването за няколко седмици (2-3 – по препоръка на педиатъра).
- В жегите апетитът значително намалява. Възможно е твоето мъниче да ти изглежда „злоядо“ и да не проявява особен интерес към твърдата храна. Ако е така не забравяй, че захранването е запознаване с нови вкусове, а не непременно изяждане на определи количества.
- Въпреки, че някои специалисти отричат въвеждането на плодови сокове в менюто на детето дори до навършване на 1 годинка, лятото е сезон, през който запознаването на мъника с нови плодови вкусове спокойно може да стане под формата на сок (череши, пъпеш, диня, боровинки) в неголеми количества.
- Бъди изключително внимателна, когато предлагаш месо и месни продукти. Ако даваш домашно приготвени, то те трябва да бъдат много добре термично обработени (варени или печени). Ако избереш готови месни пюрета, то стриктно изпълнявай инструкциите, написани на бурканчето за съхранението им.
- Отложи въвеждането на жълтък за есента.
- Въпреки разнообразието на пресни плодове и зеленчуци, избягвай да ги предлагаш сурови, ако детето не е навършило 8 месеца.
- Ключовата дума при лятното захранване е – балансирай. Тъй като разнообразието от плодове е изключително голямо, е много лесно да се изкушиш да ги предлагаш в по-големи количества. Това обаче може да доведе до по-чести и по-редки като консистенция, с променящ се цвят (от храната) изхождания. Затова е важно да редуваш разхлабващи със затягащи храни или директно да ги комбинираш. Например пюре от праскови към оризова или царевична каша. Или няколко лъжички сок от череши след обедно хранене с картофи и моркови. Вариантите са неизброими. Важно е мъникът да се чувства добре и да му харесва да опитва нови вкусове. Някои плодове пък имат славата на алергизиращи, без изобщо да са такива. Ето кои от тях можеш спокойно да включиш в менюто на мъника:
Плодове - кога и как да го въведеш
Праскови/нектарини - Богати са на вит. С и вит. А, както и на ценни фибри. Имат разхлабващ ефект (заради власинките), затова е добре да се дават, ако бебето има запек. Подходящи са още при началото на захранването, като е важно до 8-ия месец да се предлагат обелени и термично обработени.
Кайсии - Изключително богати на вит. А. Само 3 кайсии съдържат около 30% от дневните нужди от вит. А на организма. Могат да се включат в менюто на бебето още от 6-ия месец (отново термично обработени в началото).
Череши - Една чаша череши съдържа около 20 мг калций. Много богати са и на вит. С. Обелени, термично обработени, на пюре или изцедени на сок могат да се предлагат още от началото на захранването (6-7 месец). В суров вид, като само е премахната костилката може да се дават от 8-мия месец.
Пъпеши - Богати на вит. С и вит. А. Една чаша нарязан пъпеш съдържа почти 100 % от дневната нужда от вит. А. С оглед на това, че се предлагат предимно сурови, е добре да се въведат около 8-ия месец в менюто на бебето. Ако обаче се изцеди сокът им, няколко лъжички от него може да се предложат и на 6-7-месечно бебе.
Диня - Много богата на вит. А, вит. С и фибри. Заради съдържащата се целулоза не е подходяща за сурова консумация преди 8-мия месец. Сок от диня, обаче може да се предлага още от началото на захранването (около 6-тия месец).
Грозде - Съдържа полезните за организма флавоноиди и е силен антиоксидант (особено тъмните сортове) .Гроздето не алергизира. Опасността при него е в три направления – твърда кора, семки и овална форма. Може да се предлага още от 6-тия месец, ако е обелено, без семки и смачкано. Идеално е за сокове през лятото. След 8-мия месец може да се предлага нарязано на парченца, за да може бебето да си го взема само.
Боровинки - Богати са на антиоксиданти, фибри, вит. С и вит. А. Погрешно се причисляват в групата на ягодите, къпините и малините. Могат да бъдат предложени около 8-мия месец на бебето, а изцедени на сок и по-рано.
Идея на заем
В чужбина се продават торбички, пълни с черешови костилки, които се затоплят в микровълнова фурна и се слагат на коремчето на бебето, за да облекчат пристъпите на колики. Ако нямаш възможност да си поръчаш такава, можеш да събираш костилките от изядените череши, да ги измиеш и изсушиш на слънце и сама да си ушиеш такава торбичка :).
Подготви се за захранване през зимата
Ако твоята рожба ще проплаче за пръв път през летните месеци, то ще ти се наложи да захранваш в зимния период. Той, за съжаление не е особено благодатен на пресни плодове и зеленчуци. Затова, ако имаш възможност, е добре още отсега да приготвиш пакетчета с тиквички, моркови, чушки, череши, боровинки, грозде, сливи и всички други сезонни плодове и зеленчуци, които откриваш на пазара или (ако си от щастливките) имаш в градината си.
Замрази ги – това е най-добрият начин за консервиране на плодове и зеленчуци, защото така оптимално се запазват полезните им вещества.
Ето някои основни правила за този вид консервиране:
- Замразявай плодовете и зеленчуците по възможност веднага, след като бъдат откъснати. Така се запазват максимално полезните им витамини и минерали.
- Кристалите лед, които се образуват в замразените плодове и зеленчуци увреждат тяхната структура. За оптимално качество е добре да се замразява на възможно най-ниска температура – около -25 градуса.
- Замразявай на малки порции, като за едно хранене. Веднъж размразени продукти не трябва да се замразяват отново.
- При размразяване сервирай веднага плодовете и зеленчуците или ги потапяй директно в кипяща вода за приготвяне на ястие – така се запазват най-добре полезните им вещества.
- Специално за плодовете - в зависимост от това за какво ще се използват впоследствие, плодовете се замразяват в захарен сироп или без захар. Първите запазват цвета и вкуса си дори и след размразяването. Замразяването без захар е подходящо, ако ще се използват директно в детското меню. За сладкиши или сокове през зимата плодовете се замразяват със захар. За да се получи 35% захарен разтвор в 1 л вода се прибавят 540 г захар; за 40% разтвор – 670 г захар; за 45% - 820 г захар.
Тиквички - Избират се пресни, свежи тиквички. Може да се нарежат на кубчета, на шайби или да се настържат. Важно е преди да се замразят да се отцедят от водата и да се подсушат добре. Не – готви се в замразен вид.
Зелен фасул - Млад, зелен фасул, без конци. Измива се, почиства се и се бланшира за около 3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Моркови - Подбират се млади моркови, с крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или кръгчета и се бланшират около 3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Чушки (зелени, червени) - Избират се месести чушки. Почистват се от семената и дръжките и се нарязват (може да останат и цели). Бланшират се 2-3 минути. Не – готви се в замразен вид.
Карфиол - Избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се между 3 и 5 минути, като във водата се добавя лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял Не – готви се в замразен вид.
Зеленолистни (спанак, лапад, коприва) Избират се с крехки, непожълтели листа. Изчистват се и се измиват добре. Може да се сварят и пасират, а може и да се бланшират за 2-3 минути Размразяват се частично на стайна температура.
Кайсии - Избират се стегнати, добре узрели плодове. Почистват се от костилките, потапят се в лимонов сок и захар, бланшират се за около 30 сек. и се замразяват в 45% захарен сироп. 4-6 часа при стайна температура.
Праскови - Избират се здрави, твърди плодове. Обелват се и се нарязват на парчета; бланшират се и се замразяват в 40% захарен сироп. 3-5 часа на стайна температура.
Боровинки - Измиват се и се отцеждат. Замразяват се със захар – 100 г захар на 500 г боровинки. 3-7 часа на стайна температура.
Череши/вишни - Избират се здрави, ненаранени плодове. Измиват се, отцеждат се, почистват се от костилките. Замразяват се в 45% захарен сироп. 5-8 часа на стайна температура.
Круши - Добре узрелите плодове се измиват, обелват се, почистват се от сърцевината и се бланшират 2-3 минути. Замразяват се в 35% захарен сироп. 4-6 часа на стайна температура.
Консултант: д-р Анета Попиванова, неонатолог, началник отделение Физиологично, Майчин дом, София
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.