За теглото и ръста на бебето при раждане

от

Всеки родител се вълнува колко тежи и колко е дълго новороденото. Това са и първите данни, които се съобщават по телефона на близки и познати, наравно с новината за появата на човечето. Факт е, че първоначалното тегло е основен и важен показател за физическото състояние на детето - нещо като отправна точка за оценка на неговото развитие.
За теглото и ръста на бебето при раждане

За теглото и ръста на бебето при раждане

Всеки родител се вълнува колко тежи и колко е дълго новороденото. Това са и първите данни, които се съобщават по телефона на близки и познати, наравно с новината за появата на човечето. Факт е, че първоначалното тегло е основен и важен показател за физическото състояние на детето - нещо като отправна точка за оценка на неговото развитие.

Щом се роди мъничето, първото нещо, което се съобщава на мама, е: какъв пол е то и какви са размерите му.

Нормално тегло

Новородените са много различни, но все пак има някакви обобщаващи норми, към които се равняват. Теглото, което се смята за нормално, е в границите 3,2 - 3,8 килограма. При това момченцата обикновено са потежки от момиченцата със стотина грама, а първородните деца са по-леки от следващите, които жената ражда. Ако бебето се е родило с нормално тегло, достатъчно е да наддава с 20-30 г дневно - това е само средна цифра, тъй като всяко бебе се развива индивидуално и в зависимост от своите особености. Не се притеснявай, ако малкото се е родило под 3,2 кг, т.е. между 2,5-3 кг. Това също е 42 някаква норма, която може да е обусловена от генетична предразположеност на родителите. Ако такова дете е здраво, то не бива да бъде хранено по-често от връстниците си, нито пък ще изостава в развитието си от тях. Нека отбележим и фактa, че напоследък все по-често се раждат деца с тегло над 4,5 кг, което също е нормално, ако детето е здраво. Има случаи, когато тези килограми са признак на някакво заболяване или патология в развитието. Но най-често „отгледаните“ новородени са си истинска гордост за мама и тати.

Ниско тегло

Съвсем мъничките бебета, родени недоносени или с тегло при раждането под 2,5 кг, лекарите взимат под наблюдение още в родилния дом. На тях се отделя максимално внимание. Ако е необходимо, грижите за тях се извършват в кувьози - специални камери, в които се поддържат необходимата за бебетата температура на тялото, нива на кислород и т. н. Тази лечебна мярка е необходима, за да се поддържат оптимални условия за живота им през първите дни след раждането. Такива бебета - с ниско тегло, но като цяло здрави, се изписват, когато наддадат достатъчно, след което те се развиват напълно нормално, като всички останали здрави деца. Мъничките новородени се нуждаят от много по-внимателни грижи. Случва се от родилния дом първо да изпишат само майката, а бебето да остане още известно време в болницата. Такава мярка се налага не само ако мъничето е с ниско тегло, а и ако има други съпътстващи здравословни проблеми. В тези случаи е добре бебето да получава кърма, затова трябва да провериш какви са изискванията и нормите в даденото детско отделение, да изцеждаш млякото си и да го носиш в болницата.

Непрекъснато теглене?

Ако новороденото веднага се залепи за гърдата на мама и суче активно, ако е спокойно и пълни редовно пелените (3 изпражнения за 24 часа с размер на монета от един лев и поне 5 пишкани пелени), тогава не е необходимо да го теглиш всеки ден, още по-малко по няколко пъти на ден. Достатъчно е бебето да бъде претеглено, когато посещавате лекаря, което обикновено се случва веднъж месечно. Много е важно да свикнеш с мисълта, че посещенията при педиатъра са необходим и важен контрол върху развитието на детето с цел профилактика на различни заболявания.

ВАЖНО!

Обикновено в продължение на 3-4 дни след раждането бебето губи от теглото си, но в норма - не повече от 5-7% (в редки случаи до 10%). Към 14-ия ден то възстановява първоначалното си тегло. Но ако по някаква неизвестна за теб причина в течение на две седмици мъничето не възстанови теглото си, то непременно се консултирай с педиатъра. Не трябва да бъдат пренебрегвани и другите специалисти, за които личният лекар ще ти каже кога трябва да бъдат посетени. Всичко се прави с цел профилактика на някои заболявания. Знаем, че колкото по-рано бъде открито дадено заболяване, толкова по-бързо и успешно се лекува.