Доскоро се смяташе, че консумацията на ядки по време на бременността и при кърмене не е препоръчителна, тъй като е възможно да доведе до поява на алергии при детето.
В последно време обаче специалистите защитават противоположното мнение, а именно, че ядките са полезна и необходима храна през 9-те месеца, а техните свойства и състав имат благоприятен ефект върху плода.
Така че, когато съставяш седмичното си меню, не пропускай да включиш в него и ядки. Те са важни за здравословното хранене и осигуряват на бебето необходимите витамини и минерали. А по препоръка на на експерти по хранене и на РИОКОЗ, през бременността трябва да ядеш по 50 г ядки седмично.
РИОКОЗ препоръчва бременните и кърмачките да се придържат към здравословното и балансирано хранене, като не пропускат консумацията на яйца, риба, млечни продукти и ядки.
Ядките укрепват костите и зъбите
Полезните качества и свойства на ядките са изключително многообразни. Богатството им на микроелементи ги прави необходима храна за укрепване на костите и зъбите. При вегетарианците са ценен източник на протеини и задължително трябва да присъстват в менюто им.
* Фолиева киселина – наличието й в организма ти през бременността е необходимо за правилното развитие на плода и намалява драстично риска от малформации на гръбначния стълб. Освен това тя отговаря за растежа и развитието на клетките, както и за увеличаването на червените кръвни телца.
* Магнезий – важен е за развитието на скелета. Той подпомага правилното функциониране на мускулите и нервите.
* Протеини – спомагат за формирането на нова тъкан при бебето и майката, както и за производството на мляко при кърмене.
Внимавай за...
Ядките могат да бъдат опасни единствено, ако се съхраняват неправилно. Те трябва да бъдат държани на прохладно и сухо място. Опаковката им не бива да допуска проникването на светлина, тъй като тя спомага за гранясването на ядките и появата на афлатоксини (застрашаващи здравето ти токсични вещества).
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.