За контрацепцията или как да не те изненада следващото бебе

от

Безгрижните девет месеца, в които си забравила за месечния си цикъл и опасностите/възможностите, които той крие, са вече зад гърба ти. Грижите около бебето почти не ти дават шанс да си помислиш за секс и все пак...някъде около шестата седмица след раждането (може и по-рано) гинекологът ще ти даде зелена светлина за позабравените удоволствия.
За контрацепцията или как да не те изненада следващото бебе

За контрацепцията или как да не те изненада следващото бебе

Безгрижните девет месеца, в които си забравила за месечния си цикъл и опасностите/възможностите, които той крие, са вече зад гърба ти. Грижите около бебето почти не ти дават шанс да си помислиш за секс и все пак...някъде около шестата седмица след раждането (може и по-рано) гинекологът ще ти даде зелена светлина за позабравените удоволствия. Не пропускай веднага да го попиташ как да се предпазиш от прекалено скорошно поредно забременяване.

Лекарите съветват това да не се случва поне в следващите шест месеца с оглед здравето на майката, а чисто психологически със сигурност ще ти трябва малко повече време, за да можеш да обгърнеш с нужното внимание поредното си дете.

Какви са възможностите: Изборът на контрацепция трябва да бъде съобразен с това дали майката кърми. Ако по различни причини вече не кърмиш може да се ориентираш към

Хормонални препарати

Те са под формата на таблетки, лепенки, спирали, които отделят хормон или вагинални хормонални пръстени. Задължително се консултирай при избора на такъв медикамент с гинеколога си. Повечето хормонални препарати съчетават ниско дозирани женски хормони - прогестерон и естроген.

Хапчетата се пият от първия ден на менструацията в продължение на 21 дена, след което 7 дни се прекъсва. Важно е да си изградиш навик и да не пропускаш ден без хапче. По време на 7-те дни „почивка” идва менструалноподобно кървене.

Лепенките или пластирите са също с висока ефективност (99%) като хапчетата. Предимствата им са, че са по-лесни за употреба. Не ти се налага да мислиш всеки ден за това, тъй като пластирът се носи в продължение на една седмица и се сменя с друг. Залепва на корема, гърба или рамото и започва постепенно да отделя хормони, които през кожата преминават в кръвообращението.

Вагиналният хормонален пръстен е гъвкав силиконов пръстен, в който има хормонално съдържание. Поставя се дълбоко във влагалището, където престоява три седмици и предпазва от нежелана бременност. След пауза от една седмица във влагалището се поставя нов пръстен. Действието му е като хормоналните таблетки и има висока ефективност.

Бариерни методи на контрацепция

Те са подходящи за кърмещите майки и всички останали, които не понасят добре хормонални препарати или имат негативна нагласа към тях.

Презерватив

Това е може би най-лесният и сигурен начин за предпазване от бременност. Освен това пази от предаване на инфекции. При правилна употреба е надежден на 98%. При всичките си предимства презервативът има и недостатъци – не всички мъже се чувстват добре с него, а жената след раждане често изпитва дискомфорт от триенето, което се получава.

Диафрагма (Вагинален песар)

Може да се използва веднага след раждането. Методът е ефективен, когато се използва подходящ размер диафрагма (консултирай се с гинеколога си) и се поставя правилно. Има известно неудобство в това, че трябва да поставиш диафрагмата преди полов акт, а след това да я извадиш и измиеш. Единственият проблем е, че в последните години тези контрацептивни средства не се намират в българската аптечна мрежа и ще трябва да си ги набавиш от чужбина.

Противозачатъчни спермицидни глобули, свещички или пяна

Добра алтернатива на хапчетата, особено за кърмещи майки. Не оказват влияние върху кърмата и хормоналния баланс, но унищожават сперматозоидите, преди да навлязат в тръбите. Единственото неудобство е, че трябва да се поставят 10 минути преди половия акт и действието им продължава около 2 часа. По неизвестни причини също трудно се намират в нашите аптеки, но може да си ги поръчаш.

Вътрематочна спирала

Представлява Т-образно парченце пластмаса, съдържащо метал (мед, злато, сребро) като при някои модели има и капсула с хормон, който се отделя и намалява реакцията към изхвърляне на спиралата при жените с по-висока чувствителност на чуждото тяло. Много гинеколози ги препоръчват на раждали жени, които не плануват скоро поредна бременност

Спешна контрацепция

Прилага само в краен случай - до 72 часа след рисковия контакт. Колкото по-рано се изпие, толкова по-добре. Често употребата му предизвиква неправилни кръвотечения, а ако се изпие повече от едно в месеца може да доведе до сериозен хормонален дисбаланс. В никакъв случай не може да се използва като постоянен метод на контрацепция.

Естествените методи за предпазване от забременяване

Може би най-разпространеният е прекъсването на половия акт, когато мъжът изхвърля семенната си течност извън жената. В този случай трябва изцяло да разчиташ на рефлексите на мъжа, който може и да е поизгубил тренинг в дългия период около зачеването и появата на бебето.

Другите естествени метод за предпазване са изцяло в ръцете на жената. При тях тя разчита на прозорците във фертилността си като следи внимателно месечния си цикъл. Най-често това става чрез редовно измерване на температурата във влагалището (т. нар. базална температура). Когато тя се повиши с 1 градус, настъпва овулация и има опасност от забременяване. По подобен начин се следи слузта във влагалището, която също показва кога настъпва овулация и е възможно забременяване.

Гаранции няма! Поне 30% от бременностите се случват с подобни методи на предпазване.

Майките, които кърмят, не трябва да разчитат, че това ги пази от забременяване, дори когато още не се е появил месечният им цикъл. В този период вече може да е съзряла яйцеклетка, която да бъде оплодена.

Световната практика

На семейства, които са приключили с репродуктивните си планове, в развитите страни на Западна Европа и в САЩ в последните години все по-често се предлагат методи на стерилизация като прекъсване на проходимостта на тръбите при жените и вазектомия (прекъсване на семенните каналчета) при мъжете. В България тези операции не са разрешени и не се предлагат легално. С тези методи възвръщането на нормалните репродуктивни способности (ако впоследствие жената или мъжът решат да имат деца) е много трудно и в някои случаи – невъзможно.

Автор: Виолета Калъпова
Консултант: д-р Анна Чорбова, акушер-гинеколог, завеждащ АГ отделение в болница ВИТА, София

calendar

Календар