За формата на бременното коремче

от

През 9-те месеца неведнъж ще изпадате в мисли и размисли за формата (и съдържанието) на коречето си. Но какво в действителност е важно да знаете по този повод, ще ви разкажем сега.
За формата на бременното коремче

За формата на бременното коремче

През 9-те месеца неведнъж ще изпадате в мисли и размисли за формата (и съдържанието) на коречето си. Но какво в действителност е важно да знаете по този повод, ще ви разкажем сега.

Една и съща жена може да има различна форма и размер на корема при всяка следваща бременност. Обикновено първия път мускулите се разтягат по-трудно и някои майки дори се притесняват, че са прекалено „малки“. В това няма нищо необичайно - имайте търпение и съвсем скоро всички ще видят, че не сте просто напълнели :).

Нарастващата обиколка на талията с всеки изминал ден предизвиква куп емоции у бъдещата майка. Тя неволно се сравнява с формите на бременните си приятелки или случайни познати, спори дали вътре расте момиче или момче, внимателно се вслушва в догадките на близките за евентуалната дата на раждането, как е застанало бебето и - отново! - какъв е неговият пол.

Само че всички признаци, ориентирани по формата и размера на корема, нямат никаква тежест при определянето на тези неща.

Проверете: Калкулатор за пола на бебето

Всяка деветмесечна история е уникална!

Коремът може да бъде остър, закръглен, голям, малък, нисък, висок... Но да определи развитието и състоянието на плода, сгушил се уютно в него, може само лекарят. Именно затова, ако освен от радост и гордост сте обзета и от съмнения наред ли е всичко, най-добре е да се обърнете към специалист.

Какво може да се види?

  • Стрии - Това са розовите чертички, които се появяват, започне ли коремът ви активно да расте. Счита се, че предразположението към образуване на стрии се предава по наследство, така че, ако вашата майка е нямала подобен проблем, е възможно и вие да се разминете с него. Въпреки това има смисъл да обърнете внимание на средствата за грижа на кожата, които увеличават еластичността й и спомагат за предотвратяването на появата на стрии.
  • Окосмяване - Според преданията то се появява, ако очаквате момче, но истината е, че окосмяването и неприятните петна са вследствие на прекалено активната изработка на мъжки полови хормони. Дали да се намесвате в този процес, ще реши лекарят, запознавайки се с хормоналните ви изследвания.
  • Изпъкване на пъпа - То може да се получи вследствие на вътрешния натиск от растящия корем и се счита за напълно нормално явление. Изключение е пъпната херния, която може да възникне при жената и преди бременността.
  • Пигментация - Познатата тънка кафеникава ивица, която се простира от пъпчето до пубиса, обикновено се появява през втората половина на бременността, но изсветлява и изчезва след раждането.

От какво зависи формата на коремчето?

На първо място - от ръста и дебелината на костите и размера на таза на майката. След това от тонуса на мускулите на предната коремна стена и количеството околоплодни води.

И най-накрая - от реалните размери на бебето. Като балон матката първо се разтяга на тази страна, където съпротивлението е по-слабо - най-често надолу. По тази причина, а и защото при първа бременност коремните мускули са с по-добър тонус, коремът може да остане „скрит“ през първите 4-5 месеца.

За да не пропуснат важни промени в състоянието на бъдещата майка и на бебето, лекарят и акушерката редовно мерят височината на дъното на матката и големината на корема. Тази проста процедура може да ви се стори остаряла, но тя често дава възможност да се получи точна информация за темповете на растеж на бебето. По-конкретни данни се получават от ултразвуковата диагностика.

По размерите на корема и темповете, с които той расте, лекарят съди и за количеството на околоплодните води. Да се изясни причината за тяхното оскъдно или прекалено наличие може с стане с помощта на ултразвука.

Ако преди самото раждане формата на корема се стори на лекаря необичайна, той ще направи съответните изследвания, за да установи достатъчни ли са вътрешните размери на таза за безпроблемната поява на бебето.

Какво се случва с матката през 40-те седмици очакване?

8-а седмица от бременността: матката напомня на гъше яйце. Коремната стена още не реагира на този размер.

12-а седмица: дъното на матката стига до пубиса.

16-а седмица: матката се разполага между пубиса и пъпа.

24-та седмица: матката достига пъпчето.

28-а седмица: вдига се над пъпчето - на около 4-6 см.

32-ра седмица: матката се разполага между гръдната кост и пъпа, а пъпчето се изглажда.

36-а седмица: максимален подем - матката се разполага между ребрата.

40-а седмица: жената може да почувства, че коремът се смъква. Това се обяснява с факта, че бебето се приготвя за раждането и започва да се придвижва към изхода.