30-те правила на успешния брак

от

Мечтаеш да те събуждат с целувка и цвете, а попитала ли си за какво мечтае съпругът ти? Добрите отношения се градят и пазят, за да продължат... до онази приятно клиширана фраза :) Ето малко идеи от нас. Кои и как ще използваш, е въпрос на избор.

З0-те правила на успешния брак

З0-те правила на успешния брак

Мечтаеш да те събуждат с целувка и цвете, а попитала ли си за какво мечтае съпругът ти? Добрите отношения се градят и пазят, за да продължат... до онази приятно клиширана фраза :) Ето малко идеи от нас. Кои и как ще използваш, е въпрос на избор.

Не забравяй, че първото, което ти трябва, е щипка любов. Вълшебният прашец, нужен за щастлива приказка!

1. Внимавай с флиртовете!

Надали те учудваме с това твърдение. Ако искаш стабилна връзка не допускай твърде близки отношения с хора от противоположния пол. Не е нужно да дразниш „лъва“. Разбира се, важен е въпросът – защо го правиш? Може би, защото подсъзнателно си търсиш пътечки, ако бракът ти все пак не провърви :). Замисли се дали наистина имаш нужда от тях, или просто гъделичкаш егото си.

2. Обръщай пълно внимание...

...на половинката си, докато комуникирате.
Това е знак на уважение. Всеки би се подразнил, ако седне да води сериозен разговор и точно тогава се раззвънят телефони или разглеждаш нещо в интернет (примерно)

3. Споделяйте приятни дейности

Каквито и да са. Единственото условие е и на двамата да ви е хубаво. Ако съпругът ти не си представя да прекара и час в палатка, не го мъчи да споделя това твое хрумване. Надали и ти ще изпиташ истинско удоволствие от риболова:). Но бихте могли да плувате заедно.

4. Учи се от опита си

Не забравяй грешките си в миналото. Прави им преоценка с годините и извличай своите поуки.

5. Бъдете учтиви един към друг

Вълшебните думички не се използват само за пред децата. Те са част от живота и на всеки му е приятно да ги чува.

6. Никога не изричай: „Казах ли ти аз!“

Натякването не е начин някой да си вземе поука.
Подкрепата обаче ще го убеди, че има до себе си човек, на когото може да разчита. Обикновено тази фраза се появява поради две причини:

  • За да покажеш на някого,че си бил прав
  • За да накараш този „някой“ да те слуша в бъдеще.Но това, което чува човекът отсреща е: „Аз съм по-умен от теб“. Никой не обича да чува това за себе си.

7. Не брой „точки“

Днес той трябва да измие чиниите, а утре да изхвърли боклука. Да, но днес изхвърля боклука, а утре има интересен мач. Трябва ли да му водиш тефтерче с „черни“ точки? Не се излагай.

8. Обръщай внимание на детайлите

Обича да спи на отворен прозорец, а ти не понасяш да стиска тубата с паста за зъби през средата? Е, решението е лесно – просто всеки се грижи да зачита странностите на другия. Нали сте семейство.

9. Посрещайте се с усмивка

Няма нищо по-неприятно от това да се прибереш след тежък ден или пък с много добра новина и насреща ти да се появи каменна физиономия. 5 минути поне нека лъха ведрост. След това излей калта на деня и се справете заедно.

10. Уважение на личното пространство

Той играе футбол в четвъртък, ти ходиш на йога в събота. Той излиза с приятели на бира, ти не звъниш през 5 минути, за да го чуеш. Всеки има право на свое пространство и свобода. Нека бъде така!

11. Поставяй граници, но уважително

Не можеш да говориш в момента? Не тръшкай телефона и не се сопвай. Едно – „Зает/а съм, обади се след половин час“ – ще свърши перфектна работа.

12. Обичай

И не забравяй да го казваш и показваш. Не е нужно да е непрекъснато. Никой не харесва постоянното прегръщане, целуване и изземване на пространството. Но когато имаш импулс – направи го.

13. Не сравнявай

Всички сме различни. И в това е уникалността на всеки. Обичаш, защото... и нямаш нужда той/тя да бъде като някой друг. Избягвай да го правиш на ум и забрави да го изричаш гласно.

14. Вербализирай нуждите си

Или казано по-простичко – казвай това, което искаш. Не очаквай партньорът ти да се сети. Никой не те познава до съвършенство, дори ти се изненадваш често от себе си. Не искай другите да мислят един ход пред теб. Дай, за да получиш. Направи половин крачка, за да извървят другата половина към теб. И винаги говори.

15. Не прави забележки пред хора

Златно правило. Всичко може да бъде казано и у дома. Не е нужно странични хора да стават свидетели. Още по-малко общите ви приятели. Какво ще постигнеш? Ще нараниш нечие самочувствие и нещата могат само да се влошат. А Гордостта е лош съветник.

16. Децата не винаги са с предимство

Не забравяй, че вашата роля е да ги отгледате и да им посочите пътя в живота. Заедно с половинката ти. И после да останете сами. Затова не ги поставяй винаги на преден план. Човекът до теб също има нужда от вниманието и обичта ти.

17. Началото е трудно

Доказано е, че най-много разводи се случват в ранните години на брака. Затова, ако държиш на думата си и искаш да остарееш с този човек, постарайте се взаимно нещата да потръгнат и то добре :).

18. Свеждай до минимум скандалите за пари

В една връзка, независимо дали е брачна или не, няма нищо по-неприятно от кавгите на финансови теми. Дали ще имате обща сметка или парите ви ще са на всеки по отделно – е без значение за всички останали, освен за вас. Ако и двамата споделяте едно и също мнение относно разпределянето на бюджета, няма никакъв проблем. Разберете се от самото начало и ако нещо не върви, върнете се към т. 14 – говорете!

19. Отделете си време за разрешаване на конфликтите

Кога ще е точно, си зависи от вас двамата. Желателно е да сте отпочинали и всеки да е размислил по отделно. После споделяте и решавате (изглежда тооолкова простичко).

20. Търси решения на проблемите

Така със сигурност ще избегнеш голяма част от конфликтите. Не се опитвай да набедиш половинката си за едно или друго. Виж как може нещата да се разрешат.

21. Прощавай

Всеки прави грешки и има право да ги осъзнае и да не бъде осъждан и наказван заради тях. Особено с мълчание или обиди у дома. Това, че ще простиш, не означава, че партньорът ти е постъпил правилно. Означава, че избираш въпросната постъпка да не застава между вас и да не застрашава отношенията ви.

22. Не бъди критичен/на до крайност

Съвършенството е недостижимо! Знаеш го много добре. Остави дребните детайли настрана и си задай въпрос – „Защо искам да съм с този човек?“ И щом държиш на него/нея, усмихваш се и продължавате напред.

23. „Винаги“ и „Никога“ излизат от употреба

Не генерализирай! И не говори високопарно. Дори „Винаги ще те обичам“ звучи пресилено. А „мъжът ми винаги оставя кочина след себе си в кухнята“ е твърдение, което той лесно може да обори. Може да е само с един пример, но има ли го „винаги“, се обезсмисля.

24. Точното време за всичко

Или казано по-ясно – има моменти, когато човек може да носи на критика и на похвали. Преценката е твоя – все пак познаваш човека отсреща. Ако искаш да посочиш грешка, изчакай и тогава обясни.

25. Не се предавайте

Ключът е в осъзнаването на истината, че няма съвършени бракове. Винаги има спорове, конфликти и „изглаждане на ръбовете“. Но ако и двамата имате ясна представа какво пазите и за кого се борите, няма да се предадете в подобни ситуации.

Как да се аргументираш

26. Остани в настоящето

Или с две думи – не вади кирливи ризи. При спор няма смисъл да се опитваш с всички възможни средства да накараш партньора да се чувства максимално смазан. Кажи какъв е проблемът сега.

27. Дръж се прилично

Без насилие – нито в жестовете, нито в думите. И от двете може да боли, затова щом обичаш и уважаваш човека срещу себе си, дръж се възпитано и като спориш.

28. Дишай и брой до десет

Всички усещаме, когато чашата е на път да прелее. Поеми дъх и се въздържай. Обясни, че имаш нужда от малко почивка, ако трябва, излез от стаята, но не нападай прибързано. Ако трябва, си дайте ден време и продължете, за да сте сигурни, че сте се успокоили и няма да говорите излишно.

29. Бъди на ниво със задълженията си

Независимо колко сте ядосани един на друг, не бива заради това да пренебрегвате нещата, които всеки принципно върши. Още повече, ако имате деца. Отговорността към семейството е обща и тя не бива да се влияе от конфликтните моменти.

30. „Помощ от приятел“

В случая може да е и брачен консултант. Това да потърсиш странично професионално мнение не е срамно. В България не е типично като поведение, защото ние сме възпитани, че „от къщи нищо не трябва да излиза“, но ако се налага, доверете се на терапевт.