
Яйчният белтък сваля кръвното налягане
Яйчният белтък може да помогне в борбата срещу хипертонията, установиха учени от Китай.
"Получихме лабораторни доказателства, че съдържащ се в яйчния белтък пептид, понижава кръвното налягане почти колкото лекарство за сваляне на кръвно", се казва в съобщението на ръководителя на изследването д-р Чжипен Ю.
Изследователите са изучавали действието на въпросния пептид, наречен RVPSL, върху лабораторни мишки. Оказва се, че дори и при нагряване 93 градуса Целзий, той запазва свойствата си.
Има доказателства, че яйчният белтък запазва всички свои полезни свойства за понижаване на кръвното налягане дори и при по-висока температура.
Авторите на изследването са уверени, че пептидите, независимо дали се приемат в белтъците на яйцата или както отделна хранителна добавка, могат да станат допълнение към традиционната терапия срещу хипертония.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.