Ягодите съдържат ценни хранителни вещества, антиоксиданти и минерали, осигуряващи поддържането на добро здраве и превенция на редица заболявания. Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори.
Със своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите си осигуряват място в списъка на любими храни на мнозина. Те са добър източник на витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий, които ефективно намаляват високото кръвно налягане, причинено от натрий. Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди и фенолни фитовещества пък притежават отлични антиканцерогенни свойства. Изследване показа, че дневният прием на ягоди помага за намаляване растежа на туморни клетки.
Ягодите са полезни и при нарушения на очното налягане. Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали в организма могат да нанесат тежки поражения на очите, като ги правят податливи на инфекции, или изсъхване на очите, дегенерация на зрителните нерви, макулна дегенерация, зрителни дефекти.
Консумацията на ягоди се препоръчва и при сърдечно-съдови проблеми, поради високото им съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването на вредния холестерол в организма. Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.