Консумацията на ябълки може да бъде до четири пъти по-вредна за зъбите в сравнение с пиенето на газирани напитки, сочи ново изследване за връзката между силно киселинните храни и денталното здраве.
"Не е важно единствено какво ядем, а и как го ядем. Например ако консумираме ябълката бавно, високите нива на киселинност могат да увредят зъбите", казва проф. Дейвид Бартлет от Института по дентално здраве към Кралския колеж в Лондон и ръководител на изследването. Учените анализирали храненето и денталното здраве на 1000 мъже и жени на възраст 18-30 години, като изследвали увреждане на емайла и дентина – основната подкрепяща структура на зъбите под емайла.
Оказва се, че онези, които ядат редовно ябълки са 3,7 пъти по-застрашени от увреждане на дентина, докато при групата на консумиращите газирани напитки не се отчита допълнителен риск. Някои сортове ябълки съдържат количество захар, равностойно на 4 чаени лъжички, което допринася за повишени нива на киселинност в устата. Плодовият сок увеличава четирикратно вероятността от увреждане на емайла около горната част на зъбите, в близост до венците, а леката бира, която е киселинна напитка, повишава 3 пъти риска от увреждане на дентина, обясняват изследователите.
Можем да намалим вредния ефект от консумацията на ябълки за зъбите, ако хапваме едновременно парче сирене или мляко – и двата продукта съдържат калций, който неутрализира киселината. Пиенето на питейна вода, веднага след като сме яли ябълка, също редуцира риска. Консумацията на плодови сокове и шейкове със сламка е друг вариант за защита на зъбите, съветва диетологът д-р Гленис Джоунс.
Миенето на зъбите преди хапването на киселинни храни също помага в защитата на денталното здраве, тъй като осигурява бариера между храната и зъбите, допълва специалистът.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.