Възстановяване след секцио

от

Раждането вече е минало. Дотук добре. Сега обаче ти предстои нелеката задача да се възстановиш и да преминеш към нов ритъм на живот с бебчо.

Раждането вече е минало. Дотук добре. Сега обаче ти предстои нелеката задача да се възстановиш и да преминеш към нов ритъм на живот с бебчо.

Наред с радостта, която те е обзела, известно време ще чувстваш болка и дискомфорт. Ще ти се наложи да бъдеш търпелива. И ако раждането е било това, което те е плашило до момента, вече знаеш, че трудното тепърва предстои. 

Сили обаче могат да ти дадат позитивното мислене и съсредоточаването върху грижите за бебето.

Първите часове

До няколко часа след цезаровото сечение действието на упойката ще отслабне и ще изпиташ болка. Тя ще е едно от нещата, с които ще трябва да се пребориш през следващите дни. Главоболието и болките в кръста са част от „радостите“, с които не е изключено да се сблъскаш.

Около 10 часа по-късно ще направиш първите си опити да станеш – отначало с помощта на акушерката. Около 24 часа след секциото все още ще си с катетър.
Нормално е да се чувстваш подута. Първата разходка из отделението ще е с нечия помощ, но съвсем скоро ще ходиш и сама. Храненето също ще става постепенно – първоначално ще приемаш най-вече течности.

Дните след операцията

Все още ще ти е трудно да се движиш и ще изпитваш болка. Вероятно ще усещаш слабост и с усилие ще правиш каквото и да било сама – дори да станеш от леглото си за малко и може би ще имаш нужда от някой, който да те крепи.
Ще те боли, ако кихаш, кашляш или се смееш – в тези случаи се опитвай да придържаш леко с ръка болезненото място.
Ще можеш да се къпеш най-рано след един ден, частично, а след поставяне на специална превръзка и цялостно от третия ден след операцията. Конците ти ще бъдат свалени на 7-мия ден, на ако са скрити под кожата, ще се резорбират след около 6 месеца.
Няма да можеш да клякаш и да правиш резки движения, докато постепенно болката отшуми. За известно време ще трябва да забравиш и вдигането на тежко (нека силната ти половинка поеме всички трудоемки домакински дейности).
Широките дрехи ще облекчат неудобството ти. В началото можеш да кърмиш и легнала, ако така се чувстваш по-добре. Ще имаш нужда и от солидно количество превръзки, тъй като лохиите след секцио са същите, като при естественото раждане. Те могат да продължат до 6 седмици. Това е и периодът, в който (евентуално!) ще можеш да възобновиш половия си живот.

Пълното възстановяване

Независимо, че с течение на времето ще се чувстваш все по-добре, не можеш да очакваш изведнъж да възвърнеш предишните си сили. Възможно е на тялото ти да са нужни 6 месеца (а понякога и повече) за пълно възстановяване.
Не се срамувай да поискаш помощ, докато се чувстваш слаба. Самото раждане е достатъчно геройство така или иначе. Потърси подкрепата на съпруга си, роднини, близки и приятели. Осигури си човек, който да е до теб, докато си стъпиш на краката и който ще поеме част от задълженията ти у дома (домакинство, грижа за друго дете, ако имаш такова и т. н.)
Помни, че въпреки всичко, възстановяването е индивидуално и зависи от много фактори. Най-важният от всички обаче си Ти. Затова, колкото и да ти е тежко, не се отпускай. Движи се, за да подобриш циркулацията на кръвта в тялото ти и да ускориш процеса на възстановяване. Имаш много силна мотивация да го направиш – малчо има нужда от своята мама :)

 Възстановяване след секцио 

Как ще изглежда белегът?

Обикновено разрезът е около 10 см, като със спадането на корема диаметърът му намалява. Прави се ниско долу, което означава, че белегът ще е разположен хоризонтално в зоната на бикини линията ти и бельото ще го скрива.

Първоначално ще изглежда червено-синкав, но след няколко седмици/месеца постепенно ще порозовее. Около година-две след операцията на мястото му ще се появи сивкава линия. Цветът му, разбира се, зависи и от тена на кожата ти – белегът винаги ще е по-светъл от него, но не е задължително това да си личи много.
Ако все пак те притеснява, можеш да използваш специални кремове, за да избледнее или да го премахнеш изцяло с лазерна корекция (но едва след като смяташ, че си приключила вече с ражданията :).