Възстановяване на менструалния цикъл след раждане

от

Не, че бързаш да наваксаш с месечните неразположения, но в края на краищата тялото ти трябва да възвърне нормалните си репродуктивни функции и е добре да знаеш как и кога ще се възстанови менструалния ти цикъл.
Възстановяване на менструалния цикъл

Възстановяване на менструалния цикъл

Не, че бързаш да наваксаш с месечните неразположения, но в края на краищата тялото ти трябва да възвърне нормалните си репродуктивни функции и е добре да знаеш как и кога ще се възстанови менструалния ти цикъл.

Преди се е считало, че нормата е отсъствие на менструация през целия период на кърмене на бебето, като това се е случвало на повечето майки. Така организмът регулира цикъла на готовност за нова бременност и защитава майката от нежелано забременяване, докато кърми бебето. Това е и така познатия метод на естествена контрацепция, който се дължи на повишените нива на хормона пролактин.

Към днешна дата обаче върху организма на жената и най-вече върху хормоналния му фон влияние оказват много различни фактори – стрес, прием на определени лекарства, медикаментозна стимулация на раждането, ранно отбиване на бебето и др. Точно поради тези причини няма как да се установи точно закономерност около обстоятелствата при връщането на цикъла.

Затова най-общо казано при всяка майка това се случва по различно време и зависи от особеностите на организма. И все пак първият фактор, който оказва влияние е храненето на детето – ако то е естествено, то неминуемо ще се отрази на възстановяването на менструацията.

Защо цикълът се бави?

Веднага след раждането хипофизната жлеза започва да произвежда хормона пролактин, който отговаря за производството на кърма. Наред с тази си функция, той изпълнява и още една – да потиска яйчниковата дейност и в частност съзряването на нови яйцеклетки, което води до отсъст вие на овулация и липса на менструация. За да се движи всичко според природните закони, тялото следи внимателно процеса на кърмене и реагира спрямо него. Ако по някаква причина интензивността на лактацията намалее – бебето не суче редовно, гърдите се цедят спорадично, а малкото се храни само два пъти в денонощие и т. н. , нивото на пролактин драстично се снишава. Като пряко следствие от това яйчниците се „събуждат“ и възстановяват производството на полови хормони, а от там и идването на цикъла.

Кога ще стане редовен?

В началото е напълно нормално всичко, свързано с менструацията ти да се случва по различен начин. Първо да идва през 30-40 дни, да е оскъдна, да намалеят болките, ако преди това е била болезнена, или пък точно обратното – да започне да ти идва два пъти в месеца, да е по-продължителна или с по-силни болки.

Като правило лекарите приемат, че е естествено цикълът да идва в интервали между 21 и 35 дни, като нормалната периодичност може да се възстановява в продължение на 2 до 6 менструации. И тук отново всичко е свързано с храненето на бебето. Ако продължаваш да кърмиш, цикълът може да е колеблив през целия период, независимо дали той е 6 месеца или две години. Важно е да посещаваш редовно гинеколога си и да следиш здравето си.

Ако цикълът не се възстановява гладко

Както вече стана ясно нормално е да има някои колебания, но ако нещо те притесни непременно потърси мнение на специалист. Особено внимание е необходимо, ако си спряла да кърмиш преди няколко месеца, а менструалният цикъл не се възстановява или е наличен, но се отделя твърде оскъден и различен по вид секрет. Такова нарушение обикновено се свързва с хиперпролактинемия (повишено производство на хормона пролкатин), за което основна причина се явява нарушение във функциите на щитовидната жлеза. От подобен проблем са застрашени най-вече жени, които и преди раждането са имали проблеми с въпросната жлеза. За да бъде поставена точна диагноза е необходимо да се направят: кръвен анализ на нивата на пролактин и хормоните на щитовидната жлеза, както и томография на хипофизата. Добрата новина е, че ако се установят нарушения, то те могат успешно да бъдат повлияни и отстранени.

ВАЖНО

Репродуктивната система е основата на женското здраве. Грижите за бебето обикновено отнемат цялото ти внимание, но не бива да забравяш, че твоето здраве е в основата не само на личното ти благополучие, но и на това на мъничето.
Именно затова не пропускай годишните консултации с гинеколог и мамолог.