Възможни усложнения по време на раждане

от 1

Както и да си представяш раждането, рядко нещата се развиват по предварително начертания от теб и от акушер-гинеколога план.
Възможни усложнения по време на раждане

Възможни усложнения по време на раждане

Както и да си представяш раждането, рядко нещата се развиват по предварително начертания от теб и от акушер-гинеколога план. Затова трябва да си подготвена за различните варианти. В тази статия ще намериш отговорите на най-често задаваните въпроси за възможните усложнения по време на раждането.

1.Фетален дистрес

Много бъдещи майки признават, че най-големият им страх е свързан с влошаване на жизнените показатели на плода по време на самото раждане. Когато жената напъва и бебето е в родовия канал, е нормално сърдечните му тонове да се променят. При преждевременно раждане или при раждане на дете с поднормено тегло по-често се случва бебетата да имат промени в жизнените си показатели. Причина за това е незрелостта на техните системи и забавените им възможности за адаптация.

Какво трябва да знаеш:Когато лекарите преценят, че се налага бебето веднага да бъде извадено, те ще изберат подходящ метод в зависимост от етапа на раждането. Има ситуации, в които дори само смяната на твоята поза ще нормализира сърдечните тонове на плода. В случай, че става дума за остър фатален дистрес акушер-гинеколозите ще се намесят своевременно.
Ако главичката на бебето вече се вижда, едно от решенията за улесняване на раждането е епизиотомията. Това е хирургически разрез на перинеума (или тазовото дъно), като чрез него се разширява вагиналния вход. Така бебето може да излезе по-лесно, без допълнителни разкъсвания на външните полови органи.
В случай, че плодът е на изхода на таза, но раждането не напредва, то може да се наложи използването на вакуум или форцепс.
В някои ситуации, когато раждането не напредва с очакваните темпове, а бебето страда, се взема решение за секцио.
Каквото и решение да вземат лекарите, помни, че те го правят с цел бебето и ти да сте живи и здрави. Така че, довери се на тяхната преценка. Заслужава си, за да гушнеш скоро твоето малко съкровище.

2.Много бързо раждане

Много жени се притесняват, че раждането ще напредне толкова бързо, че бебето може да се появи още в дома им или пък на път за болницата. Това „прибързано“ раждане не се случва често и е почти невъзможно с първите деца.

Какво трябва да знаеш: Ако раждането напредне и ти все още не си стигнала до болницата, следи за честота на контракциите. Ако контракциите са на 10 минути в рамките на 1 час, време да се приготвиш за болницата. Ако поради някаква причина си останала у дома или все още очакваш появата на лекарите, а внезапно усетиш желание да напъваш, опитай се да дишаш между контракциите. Ако бебето започне да излиза, не се паникьосвай. Който е около теб, трябва да придържа леко телцето му, за да не падне внезапно, докато излезе напълно. Новороденото трябва веднага да бъде увито в хавлийка, гушни го и го притисни до кожата си - важното е на детето да му е топло. Сложи го на гърдите си, опитай да го кърмиш. Това предизвиква контракции, които помагат на матката да започне да се свива, за да достигне размерите си преди бременността. В случай че изпитваш нужда да напъваш, за да родиш и плацентата, направи го. Ако не, остави нещата така и изчакай появата на лекарския екип.

3. Обилно кървене по време на раждането

Хеморагията (кръвоизлив или обилно кървене) по време на раждането е сериозно усложнение. То може да бъде причинено от разкъсване на родилните пътища, неправилно или непълно отделяне на плацентата или отпускане на матката след раждането. Възможно е на родилата жена да се дадат медикаменти, които предизвикват прибирането на матката и така се контролира кървенето. Налага се да се възстановят разкъсванията чрез зашиване или да се извършат различни манипулации за отделяне и изваждане на плацентата или нейни части.

Какво трябва да знаеш: Ако внезапно изгубиш голямо количество кръв, кръвното ти налягане пада и организмът ти може да изпадне в шок. Затова загубената течност трябва бързо да се възстанови. За целта ще ти поставят венозно система. В краен случай може да се наложи и кръвопреливане.

4.Твърде си уморена да напъваш

Сигурно и ти си чувала разкази на твои приятелки, които в края на раждането са чувствали огромно изтощение и не са имали сили да продължат с напъните при всяка контракция. Това често се случва при раждане на първо дете. При първескини е нормално родовият процес да трае повече часове, като не винаги той може да завърши без намесата на лекарите. В зависимост от това колко е напреднало раждането специалистите преценяват как да помогнат на бъдещата майка, за да роди без риск за нейното здраве и това на плода. Възможно е да се наложи използването на форцепс (метален гинекологичен инструмент, който изглежда като големи лъжици) или на вакуум. Акушер-гинеколозите ги използват, за да помогнат на бебето да излезе по-бързо, като жената трябва да продължи да напъва. В случай че има затруднения с излизането на плода, защото той е твърде голям или е застанал в неправилна позиция, лекарите могат да вземат решение за спешно цезарово сечение.

Какво трябва да знаеш:  Колкото и да те боли, внимателно изслушай инструкциите на лекарите и акушерката как трябва да застанеш, за да не забавиш контракциите и да помогнеш на бебето да слезе по-лесно в родовия канал. Това е важно, за да приключи раждането по-бързо.

Позицията на твоето дете в утробата ти е един от основните фактори при изборът на начин за родоразрешението. Към 36-та седмица повечето бебета са вече надолу с главата. Някои обаче продължават да се се движат и да сменят позите си. По-голямата част от деца застават с лице към гърба на майка си и с леко завъртяно гръбче към корема й. Това е подходящата поза за нормално раждане.

Консултант: д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог, медицински директор на АГ болница „Д-р Щерев“