Втори триместър | 14-27 гестационна седмица

• от 10

Добре дошла в прекрасния Втори триместър | 14-27 гестационна седмица! Наслади се пълноценно на своята бременност

Добре дошла в прекрасния Втори триместър | 14-27 гестационна седмица! Наслади се пълноценно на своята бременност. Неприятното прилошаване е вече зад гърба ти. Имаш все повече енергия и доброто ти настроение се възвръща. Разхубавяваш се!

Ако имаш желание да попътешестваш със своя партньор, преди бебето да се е родило, сега е най-подходящият момент.

Върху какво да се фокусираш?

Втори триместър | 14-27 гестационна седмица

Спортувай! Не спирай да се движиш и да спортуваш, но се съобразявай със своите възможности. Ако често се задъхваш или имаш учестено сърцебиене, непременно си почини. Ето кои са препоръчителните спортове (преди да се заемеш с някой от тях, не пропускай да се консултираш с наблюдаващия те лекар):

  • Плуване. Перфектен спорт за твоето тяло, защото водата поема тежестта ти. Плуването натоварва пълноценно всички мускулни групи и в същото време щади ставите.
  • Ходене. Ходи пеш поне по 30 минути на ден. Това ще се отрази добре на кръвообращението ти, ще облекчи запека и ще намали стреса.
  • Колоездене. Ако преди редовно си карала колело, можеш спокойно да го правиш и докато си бременна. Ако си начинаеща, по-добре използвай велоергометър, за да избегнеш евентуални инциденти по пътя.
  • Туризъм. Изключително подходящ спорт – ще можеш да съчетаваш физическото натоварване с прекрасните природни гледки и свежия въздух. Все пак не са качвай на места с над 2000 метра надморска височина.
  • Йога. Ще тренираш не само тялото си, но и ще подобриш психическото си състояние. Непременно се упражнявай с добър треньор!

Списък „Какво да направя?”

 Втори триместър | 14-27 гестационна седмица 

Обиколи детските магазини. Заедно с приятелки направи „туристическа“ обиколка из супермаркетите за детски стоки. Тествай колички, люлки, столчета и всичко, за което се сетиш.

Не забравяй за биохимичния скрининг за синдрома на Даун. Изследването се прави в периода между 15-19 г.с. и е насочено и към жени под 35 години.

Запиши си преглед за фетална морфология. Феталната анатомия за откриване малформации на плода може да се провежда във всяка седмица на бременността, но е най-информативна в 19-23г.с., когато се откриват над 80% от малформациите.

Приготви се за голямата новина. Съвсем скоро ще научиш дали е момиче или момче. В периода 20-24 г.с. ще могат да ти кажат пола на бебето. Все пак имай търпение до раждането. Може и да има изненади.

Поддържай връзката с партньора си. Сексът не само че е безопасен в този период на бременността, но и ще ти помогне да заздравиш връзката си с бъдещия татко.

Нашият съвет

За да намалиш неприятните киселини, пробвай с чай от джоджен. Една-две чаши дневно са достатъчни.