Бебето през втория месец от раждането

от

Информация за физическото развитие, какво може да прави бебето ти на 2 месеца, какво се случва на поредния преглед, какви са признаците за проблеми в развитието, как да му помогнеш да се развива правилно, правила за безопасност и още много информация за бебето през втория месец от раждането.

Информация за физическото развитие, какво може да прави бебето ти на 2 месеца, какво се случва на поредния преглед, какви са признаците за проблеми в развитието, как да му помогнеш да се развива правилно, правила за безопасност и още много информация за бебето през втория месец от раждането.

Какво може да прави твоето бебе на 2 месеца?

Бебето започва да движи ръцете си плавно в кръг; вдига главичка, когато е поставено по корем. Вглежда се внимателно в лицата наоколо, „открива“ ръцете си и ги наблюдава с интерес.

Радва се при появата на хора, опитва да контактува с помощта на гърлени звукове.

На четири седмици: Взира се в лицата на околните, може да реагират на звук от звънче и да проследяват с поглед обекти.

На шест седмици: Усмихва се съзнателно на познати лица.

Преглед след първия месец

 • Глава: Проверява се доколко бебето може да я държи изправена. Педиатърът изследва фонтанелата, тъй като сега задната й част е затворена.
 • Уста: Бели петна по езика и венците могат да са признаци на болестта млечница.
 • Корем: Могат да се установят хернии – често срещан проблем при бебетата.
 • Полови органи: Момченцата се преглеждат за hypostadias (състояние, при което уретрата се отваря под пениса). И двата тестиса трябва да са се смъкнали.
 • Ръце и крака: Наблюдават се движенията на крайниците и тонуса на мускулите.
 • Очи: Наблюдава се дали бебето проследява с очи движещ се обект на разстояние 25 см.
 • Уши: Важно е да проследиш дали бебето реагира на гласа ти и дали се плаши от силен шум.
 • Сърце и бели дробове: Пулсът и дишането се проверяват за евентуални отклонения.
 • Бедра: Чрез нежно въртене на крачетата се правят прегледи за вродени бедрени луксации.
 • Пъпна връв. На този етап тя вече трябва да е паднала без възпаления.

От колко храна се нуждае бебето?

Вече с мъничето сте установили определен ритъм на хранене и се справяте повече или по-малко успешно. Време е да помислиш как да разнообразиш позите за кърмене, за да предотвратиш болките в гърба. Редуването на различни пози намалява също така разраняването на зърната.

През втория месец бебето се храни между 5-7 пъти на ден. Някои кърмачета имат нужда да хапват по-често в някои от дните. Все още е рано се изпробват нови видове храни освен майчината кърма или адаптираното мялко. Прекалено ранното въвеждане на нови храни може да предизвика появата на сериозни алергии.

По-добре да отложиш сокчетата до 4, та дори и 6-месечна възраст.

Бебето през втория месец от раждането

Как да подпомогнеш развитието му?

Давай на бебето да хваща или просто да докосва различни предмети, така развива сетивата си и начуава нови неща за зобикалящия го свят.

Усмихвай му се и му говори по-често. Показвай му пъстри играчки. Бебетата вече правят разлика между цветовете: например между бяло и черно и жълто и червено.

Новородените обожават да бъдат държани на ръце и гушкани. Оказва се, че това е изключително важно за правилното развитие на мозъка му. Едно здраво гушкане струва много повече, отколкото многото приказки. Бъдете сигурни, че бебето ви обича да бъде близо до вас.

Не пренебрегвайте най-близкия контакт, при който се допирате до кожата му. Нежният ви глас и изразяването на любов са част от незаменимата ежедневна грижа за всяко дете. Така то се чувства защитено и сигурно и се развива нормално като не се страхува да изявява своите способности по-нататък.

Как комуникира бебето?

Освен с плач, бебетата използват телата и лицата си, за да общуват. Ако не се чувства комфортно, то ще извива телцето си, ще прави физиономии, докато не се намести.  То показва кога е уморено, кога е стреснато или доволно чрез очите си, чрез лицето си и с ръкомахания.

Ето и няколко ключа към информацията, която може да получиш от тяхното поведение.
- когато се прозява и слага ръчички върху очите си означава, че му се спи
- когато постоянно отваря устата е време да го нахраните
- ококорило е широко очички и прави бързи движения с ръце и крака – „Готов съм за игра”
- а когато извръща глава настрани и извива гръбче, означава, че му предлагате нещо не по вкуса му

Как да му създадеш дневен режим?

Сън, храна и игра са основните опорни точки в ежедневния режим на всяко бебе. Детето се чувства по-сигурно, когато знае какво го очаква през деня.

Установявайки този режим, вие постепенно ще изградите и дълготрайна привързаност с този малък човешки индивид. Според изследванията, ако едно дете е установило още в първите си месеци трайна и сигурна привързаност към някой, то израства с по-добри социални умения и способности за обучение. Те са по-любознателни, уверени, способни на работа в екип и самостоятелни.

Какви са правилата за безопасност?

Не оставяй бебето си само с бутилката с мляко. Поддържай бутилката, така че да му е удобно и го наблюдавай, докато се храни.

Не вдигай детето за ръцете, никога не го люлей прекалено силно, не го разтръсквай, нито хвърляй във въздуха.

Бъди особено внимателна по време на преобличане или преповиване – не оставяй детето само на плота.

Никога не оставяй детето само в присъствието на домашния любимец.

Не слагай на бебешкото вратле украшения като синджирче и не закачай дрънкалките или биберона с верижка през врата му.

Как играе и се учи?

Смешни изражения: Упражнявайте мимиките си, смейте се, цупете се, въртете очи, махайте нежно с ръце. Бебето ви ще бъде запленено и постепенно дори ще се опитва да ви имитира.

Криеница: Тази проста игра е изключително забавна за малките. Може да се криете зад играчка или зад собствените ви дланите.

Пеене: Ако това ви се отдава, не се колебайте да попеете на своето дете.

Играчки: Те не трябва да са сложни произведения на търговския гений. Най-простичките, меки и пухкави играчки са любимите спътници на бебето. Като пипа и усеща различни предмети, бебето опознава света и развива своето осезание. Важно е да сте наясно, че играчките са чисти и безопасни за бебето. Не бива да има малки части, които се отделят и които има опасност да бъдат глътнати.

Как да правиш масаж и гимнастика?

Как да правиш масаж и гимнастика?

Между 4-тата и 6-тата седмица след раждането, ако детето е здраво, се препоръчва да започнеш с бебешките масаж и гимнастика. Прави ги всеки ден, например сутрин, като от храненето е минал поне 1 час.

Тези приятни и за детето, и за майката занимания протичат по следния начин: съблечи бебето в добре проветрената стая и го сложи на твърда повърхност, покрита с бебешкото одеалце. Редувай техниките поглаждане, почукване, размачкване и разтриване.

През втория месец ще започнеш с поглаждането за няколко седмици. Поглаждай последователно ръцете (от китката към рамото), гърдите (кръгообразно нагоре към раменете), корема (кръгообразно в посока на часовниковата стрелка), и краката (от глезена нагоре по крачето). Всяко движение повтаряй по няколко пъти.

Сложи детето по корем и направи поглаждане на гърба (от двете страни на гръбначния стълб в посока нагоре към раменете, а после надолу.)

Вече си започнала периодично да поставяш детето по корем. Към това включи и следното упражнение: увеличавай постепенно времето от десетина секунди до няколко минути и, когато детето започне да се справя добре със задържането на главата изправена, подпри с дланта си стъпалата му, когато краченцата са сгънати в коленете. Детето самичко ще се отблъсне и ще успее да се придвижи малко напред.

Бебето през втория месец от раждането

От колко сън се нуждае бебето?

Бебетата все още спят през по-голямата част от деня, но навиците на всяко дете са строго индивидуални. Независимо дали спи са вас или отделно, научи го още от най-ранна възраст да заспива само, веднага щом придреме. Така ще си спестиш люлеенето с часове. 

Не го свиквай да очаква, че ще го забавляваш и люлееш, докато заспи. Дори и да плаче, не забравяй, че постъпваш правилно при дадените обстоятелства.

Кога да се обърнеш спешно към лекар?

Най-важното правило: търсете съвета на лекаря при всеки необичаен симптом, който ви притеснява. Задължително се обърнете към педиатъра при поява на някое от следните:

 •  температура
 •  детето не наддава на тегло
 •  обилно повръщане “на фонтанче”
 •  липса на апетит
 •  необичайни обриви
 •  бебето изглежда отпуснато, неадекватно.
calendar

Календар