За много хора месото е задължителен елемент от храненето. Фламандският град Гент предлага оргинален метод за ограничаване на консумацията на месо. Всеки четвъртък в тамошните заведения е "вегетариански ден".
Все повече хора консумират все повече месо - това създава проблеми за околната среда в световен мащаб. Жителите на фламандския град Гент обаче се опитват да се противопоставят на тази тенденция. От две години насам в града се предлагат значително повече вегетариански храни. През 2009 г. стартира инициативата "вегетариански четвъртък", чиято цел е да изостри вниманието към екологичните проблеми, свързани с повишената консумация на месо, както и да промени навиците на хранене.
Макар "вегетарианският четвъртък" да не е задължителен, инициативата е получила значителна подкрепа досега. В над 35 училища на града, в 100 ресторанта и дори в "Икеа" са били преровени готварските книги, за да се намерят рецепти за вегетариански храни.
Отказът от месо носи ползи
"Ние не настояваме хората да минат към пълно вегетарианство", казва организаторката на кампанията Мелани Жак и допълва: Вегетарианският ден в седмицата е нещо, което е постижимо за всички, а ефектът за здравето на хората и за околната среда все пак е значителен."
Според изследване на един университет в Австралия, здравните норми изискват човек да приема само по 90 грама месо на ден. Средният белгиец обаче похапва значително повечко месо - над 240 грама дневно.
Точно това е накарало организаторите на кампанията чрез "вегетарианския четвъртък" да мотивират промени в навиците на хранене. "Ако консумацията на месо продължава да бъде такава, каквато е сега, и ако отделните страни не вземат мерки, в бъдеще ще възникнат сериозни проблеми", казва Мелани Жак.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.