Връщане на храна

• от

Млякото се движи от устата по хранопровода до стомаха. На съединението между стомаха и хранопровода има мускул, наречен долен сфинктер на хранопровода (долен езофагеален сфинктер).

(Раждане – 12 месеца)

Какво става в тялото на моето дете?
Млякото се движи от устата по хранопровода до стомаха. На съединението между стомаха и хранопровода има мускул, наречен долен сфинктер на хранопровода (долен езофагеален сфинктер). Този мускул задържа храната в стомаха и не позволява да се връща. През първите няколко месеца той е слаб. Ето защо, ако бебето бъде прехранено или е било поставено да легне веднага след хранене, храната се връща обратно по хранопровода в устата и оттам върху гърдите или дрехите на детето (или върху вашите). Ако повръщането е свързано с болка или с огъване на гърба, тази поредица от събития се нарича рефлукс (gastroesophageal reflux disease) – гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Честите или с голямо количество рефлукси обикновено са неприятни за бебето, затова то може да се свива и да плаче преди повръщането.

Повръщане или рефлукс
Нормално е за бебето да повръща. Как да разберем, че то има рефлукс? И в двата случая може да повръща по много и често, а понякога след всяко хранене. Основната разлика е степента на безпокойство на бебето. Бебе, което просто повръща, ще повърне и след това ще бъде добре. И ще се държи така, сякаш нищо не се е случило – няма да плаче и да се гърчи. Обаче ако има рефлукс, то ще бъде неспокойно. Ще си изпъва гърба, когато повръща, и заедно с това често ще плаче.

С възрастта долният сфинктер на хранопровода укрепва и рефлуксът изчезва след третия или четвъртия месец. През първите няколко седмици повечето от новородените имат понякога рефлукс. Когато млякото, което е било в стомаха, се връща обратно, то е смесено с киселината от стомаха. Киселините парят и карат бебето да плаче или да се гърчи от болка. Плачът и движението могат да причинят раздвижване на съдържанието на стомаха, при което рефлуксът става още по-голям.
Пеленачета, които са претърпели хирургична намеса или които са родени с аномалии на чревния тракт, имат рефлукс по-често от другите деца. Наличието на киселина в хранопровода, причинено от гастроезофагеална рефлуксна болест ГЕРБ, може значително да повиши реактивността на въздухопровода, което пък е предвестник на астма.

Какво мога да направя?
Родителят може да направи много неща, за да намали рефлукса. След хранене дръжте бебето изправено. Бебето трябва да се уригне след всяко хранене. За някои е необходимо да се уригват и по средата на храненето. Количеството мляко, давано при всяко хранене, може да бъде намалено, за да не се препълва коремът. В този случай бебето ще се нуждае от допълнителна храна през деня, за да продължи да наддава.

Понякога нещо в млякото усилва рефлукса. Кърмещите майки трябва да водят бележки, за да проследят при кои техни храни рефлуксът е най-тежък. Понякога майките използват метода на пробите и грешките, като отстраняват някои дразнещи храни от диетата си и после ги връщат обратно, като следят как се отразяват на рефлукса.
Някои бебета са прекалено чувствителни към протеина в кравето мляко. Тази чувствителност може да стане причина за симптоми на рефлукс. В този случай помага отстраняването на млечни продукти от диетата на майката или избирането на подходящо адаптирано мляко. Сгъстяването на адаптираното мляко с малко количество оризова каша също върши работа, защото млякото става по-тежко и се задържа в стомаха. Обаче сгъстяването на млякото с ориз невинаги помага. В някои случаи това даже усилва рефлукса. Ако няма стандартно адаптирано мляко, което да понася на бебето, трябва да се използва адаптирано мляко (белтъчен хидролизат).
Лекарствата могат да помогнат при рефлукс. Те или намаляват количеството на киселина в стомаха, така че когато млякото се връща обратно, да не пари толкова, или ускоряват изпразването на стомаха в червата. Това е описано по-долу.
Най-доброто лечение е времето. След като сфинктерният мускул стане по-силен и работи по-координирано, той държи млякото в стомаха и не позволява да се връща обратно в хранопровода.

Храни, които трябва да се избягват от кърмачките:
ко кърмите, храната и питиетата, които поемате,  проникват в млякото. За някои бебета е безразлично какво яде майката, други са много чувствителни и при определени храни се изриват, стават нервни. Тук ви предлагаме списък на най-сериозните причинители – храни, които най-често са свързани с реакциите на кърмачетата. Ако мислите, че вашето бебе реагира на нещо в млякото ви, опитайте се да отстраните от диетата си всяко от посочените, едно по едно. Ще ви отнеме няколко дни, докато видите резултатите, обаче ако бебето се подобрява, е много вероятно да сте открили причинителя. Някои от майките предпочитат да отстранят много от продуктите изведнъж и след това да ги добавят по един, за да установят проблема. И единият, и другият начин е добър.
• Цитрусови: портокал, лимон, зелен лимон, грейпфрут
• Ягодови: ягоди, малини, боровинки, череши (тук влизат и оцветителите като тези, които са в плодовите млека)
• Ядки
• Ракообразни, мекотели
• Млечни продукти
• Домати
• Броколи
• Лукови
• Зърнени храни

Кога да съобщя на моя лекар?
Има три причини, поради които трябва да потърсите помощ.
Първо, ако мислите, че бебето има рефлукс, ако се свива и повръща след хранене или го боли в легнало положение след хранене. Това повикване не е спешно.
Второ, повикайте доктор, ако бебето повръща почти след всяко хранене, повръща все повече или повръща енергично.
И трето, ако повърнатото е зелено (оцветено със сок от жлъчката), веднага извикайте лекар.

Какви изследвания да се направят и какво означават резултатите?
Рефлуксът обикновено се диагностицира без тестове. Ако бебето се подобрява 10–15 минути след хранене, рефлуксът е в слаба форма. Ако рефлуксът е в по-тежка форма, например бебето не наддава добре на тегло или след всяко хранене има забележими болки, тогава може да приема лекарство за намаляване на киселинността. И да се следи подобряват ли се симптомите. В някои случаи се налага преглед с рентген или с ултразвук, за да се погледнат стомаха и червата. Специално рентгеново изследване (пасаж) може да открива проблемите според това, как се изобразяват червата. При проверка за рефлукс с други средства не се използва рентген. При следене на рН в хранопровода се измерва нивото на киселинността и се определя дали това равнище се отнася за симптомите на рефлукс. Езофагоскопията е метод, при който миниатюрна камера се вкарва в хранопровода през устата. С нея се оглежда вътрешността на
хранопровода и ако се забележи нещо нередно, веднага може да се направи и биопсия. Ако се правят подобни специализирани изследвания, участва гастроентеролог. Тези изследвания са изключително редки.

Какво е лечението?
Както бе казано по-горе, основното лечение при рефлукс е положението на бебето. След всяко хранене го дръжте поне 10–15 минути изправено. Трудно е да се прави посред нощ, но помнете, че ако легне, млякото може да се върне обратно. Някои родители държат до кревата бебешката седалка за кола и след нощното хранене слагат в нея бебето. Ако положението на бебето не помага, промяната на диетата на майката или на типа мляко и уплътняването на млякото с оризова каша могат да помогнат.
Има лекарства, които правят бебето много по-спокойно. Едно от най-разпространените е ранитидин (Зантак), което е един вид H1 блокер (блокер на хистаминовите рецептори). То намалява стомашната киселинност и когато млякото се връща обратно, процесът не е толкова болезнен. Така бебето няма да се изпъва и да плаче толкова често, за да намали ефекта от рефлукса. Ранитидинът се започва с малки дози и те се увеличават, докато действието стане ефикасно. Има граница колко ранитидин може да се дава на дете, затова понякога се използват други лекарства, които намаляват киселините.
Сред лекарствата, които лекуват рефлукс са антацидите, такива като Миланта и Маалокс. Други ускоряват движението на храната през червата – например Метоклопрамид (известно като Деган, Церукал). При някои деца то ускорява изпразването на стомаха и се освобождава повече място за следващото хранене.
Обсъдете тези въпроси с вашия лекар!

Какви са възможните усложнения?
Рефлуксът може да предизвика повръщане от раздразването на хранопровода с киселина. Или кашляне, защото връщащото се мляко може да запуши устата на детето. В редки случаи млякото, което се връща по хранопровода, попада в съседния въздухопровод (нарича се аспирация). Повтарянето на такива случаи може да причини астма или пневмония.
Деца с рефлукс, които често повръщат, могат да имат проблеми с наддаване на теглото. Освен това киселината в хранопровода често става причина за възпаление или язва. Хроничното възпаление след известен период причинява ръбцови изменения на хранопровода.

Откъс от книгата „Бебето: от глава до пети“ с автор Д-р Кара Фамилиан Натерсън, изд. от Санома Блясък България АД, София, 2008