Време ли е за родилното - как да разпознаеш дали е настъпил моментът?

от

Деветте месеца минават направо неусетно и ето че настъпва време за първата среща с бебето. Но как да разпознаеш дали е настъпил моментът, особено ако чакаш първата си рожба.
Време ли е за родилното

Време ли е за родилното

Деветте месеца минават направо неусетно и ето че настъпва време за първата среща с бебето. Но как да разпознаеш дали е настъпил моментът, особено ако чакаш първата си рожба. Много майки избързват от притеснение, че може да изпуснат момента и отиват твърде рано в родилното.

Престоят там обаче не е от най-приятните преживявания, а и често стресът, отношението на персонала и излишните рутинни процедури като пукане на околоплодния мехур, окситоцина и лежането по гръб само влошават положението. Често в следствие на стреса от болничната обстановка родилките отбелязват, че контракциите спират. Това пък е сигнал за много лекари, че трябва да действат и да форсират естествения процес.

За да си в час и да не избързваш много, ти предлагаме списък с най-често срещаните признаци, които могат да те ориентират в обстановката.

Около тридесетата седмица започваш да усещаш как няколко пъти на ден коремът ти се втвърдява и сякаш става като камък. Това са така наречените контракции Бракстън Хикс. Те са подготвителни, с тях матката се подготвя за големия ден на раждането. Не е нужно да потискаш тези контракции с препрати. Ако се притесняваш от тях си почивай по-често и дори се излягай, когато ги усещаш. Дишай дълбоко, релаксирай и всичко ще бъде наред.

След тридесет и четвъртата седмица може да започнеш да усещаш дискомфорт в тазовите кости, в областта на кръста. Отново част от подготовката за раждане, просто постепенно се отваря място за мъничето. Против неприятното напрежение и болка може да ти помогне масажа, топлите душове или плуване в басейн.

Към 36-38 седмица усещаш, че може да дишаш по-леко, защото коремът ти се е смъкнал надолу и се е освободило стандартното място за дробовете ти. Мъничето е слязло надолу и се е наместило в малкия таз, приближавайки се по този начин към изхода.

Две седмици преди раждане бъдещите майки може да отбележат лек спад в теглото – организмът се освобождава от излишните течности.

Партньорът ти може да се учуди колко много енергия има у теб. Инстинктът за гнездене се усилва максимално в последните дни преди раждането. Започваш да подреждаш, да чистиш, да приготвяш всичко за бебето, просто инстинктът ти работи безотказно.

Седмица преди раждането контракциите се усилват, но това все още не означава, че раждаш. Просто шийката на матката се подготвя за разкритието. Контракциите могат да бъдат и болезнени, но не продължават дълго и не се повтарят на равни интервали.

Няколко дни преди раждане

  • Мъничето престава с активните движения и се приготвя за старта, като се намества в малкия таз.
  • Слузестта тапа може да падне няколко дена преди раждането.
  • Много майки са забелязали, че преди раждане страдат от разстройство. Просто организмът се прочиства и се получава като естествена клизма.

Към родилния дом:

Ако контракциите станат регулярни, болката се усилва, а интервалът между тях се скъсява постепенно и се стига до пет минути.

Водите ти изтичат. Обикновено, но не задължително, това се случва към края на разкритието, но има случаи, в които бебето се ражда в околоплодния мехур. Ако запончат да текат постепенно, не бързай. Но ако изведнъж се изсипе голямо количество може да си стягаш чантата.  Ако са тъмни – кафяви или зелени, значи трябва да побързаш максимално.