Кога една бременност се счита за преносена? Има ли място за притеснение?

от

Кога една бременност се счита за пронесена, какви са признаците и има ли място за притеснение?
Преносена бременност

Преносена бременност

Кога една бременност се счита за преносена, какви са признаците и има ли място за притеснение?

Според акушергинекологичните учебници една бременност се счита за преносена след 42-та седмица. Eдва около 10% от всички бременни достигат до този срок. Преди всичко имай предвид, че пресмятането на термина (ако не знаеш точния момент на зачеване) е доста относително, ултразвуковото изследване дава отклонения и грешки, така че според различните начини на пресмятане и изследване датата на термина може да се променя.

Причини за пеносена бременност.

Причините за пренасяне на бременността може да са най-различни – нарушения в отделянето на хормоните у майката, наследствения фактор не е без значение също. Тоест, ако майка ти е родила след термин, то има голям шанс да се случи и при теб. Възможно е и наличието на понижена възбудимост на атката да бъде причина за отсъствие на родилна дейност.

Друга възможна причина може да е някаква патология в развитието на плода, нарушена работа на централната нервна система на майката или хронични заболявания на половите органи, които може да се окажат фактор за преносена бременност.

Важното е да се установи дали наистина бременността е преносена, да се проследят тоновете на бебето и състоянието на околоплодните води.

Ако всичко е наред, то тогава няма причини за тревога и притеснение или пък за предизвикване на раждането, което при всички положения не е препоръчително. За съжаление лекарите предпочитат да бързат, като не отчитат възможността за грешки в пресмятането на термина и щом дойде нарочената дата препоръчват системи за предизвикване на родилна дейност.

Но в случаите на проблем в плода и доказана преносена бременност е добре да се действа бързо и точно. Черепните кости стават по-малоподвижни и съответно минаването през родилния канал е по-трудно. Освен това се увеличава опасността от поглъщане на околоплодни води, които попадат и се задържат в белите дробове на детето, а това крие опасности, като развитието на пневмония.

Признаци за преносена бременност:

  • Рязко понижаване на обема на околоплодните води – предпоставка за слаба родова дейност.
  • Липса на така наречените „предни води” – амниотичната течност в долната част на околоплодния мехур, която действа като клин и при начало на раждането спомага за разширение на родовия канал.
  • Незряла шийка на матката след края на 40-та седмица подсказва за голяма вероятност от пренасяне на бременността.
  • Плътни черепни кости на бебето, тесни шевове – може да се види чрез ултразвуково изследване и е признак, че раждането ще закъснее и е много вероятно последния етап – изгонването на плода, да е трудно и бавно.
  • При наличието на признаци на стареене на плацентата, което се установява чрез ултразвуково изследване. Това означава, че плацентата вече не може да се справи достатъчно добре със снабдяването на ценни хранителни вещества за бебето.

Мътни води – признак за кислороден глад на бебето.

За преносеност подсказват и други специфични данни, например бременната вече не качва килограми, а напротив леко намаляват.

Обиколката на корема намалява, следствие от загуба на определено количество околоплодни води.

Плодът има големи размери, плътни черепни кости, възможно е да се появят и изменения в сърдечната дейност.

При преносена берменност концентрацията на глюкоза в околоплодните води се понижава.

При пренасяне на бременността над 42-та седмица има голям риск плодът да развие хипоксия.

При постъпване в болница е препоръчително да се балансира глюкозата и клация в организма на майката, да се даде възможност за движение и дори активни упражнения, които да предизвикат родилна дейност и евентуално да се използват системи за предизвикване на контракции.

Автор: Карина Хачадурян