Вредните фактори при бременност

от

Вредните фактори по време на бременността не бива да създават паника и страхове, но трябва да ги имаш предвид, за да си спестиш излишни проблеми.

бременностВредните фактори по време на бременността не бива да създават паника и страхове, но трябва да ги имаш предвид, за да си спестиш излишни проблеми.

Основния момент при опасните ситуации е времето. Важно е през кой месец от бременността се е получило усложнението и на какъв етап от развитието си е плода.
Например, през първите две седмици след зачатието, когато оплодената яйцеклетка се придвижва към матката, за да се внедри в нея, тя е най-уязвима на вредните фактори. По тази причина лекарите смятат, че през този период важи формулата „всичко или нищо”, тоест или ще оцелее и ще се развива нормално или ще падне.
Периодът от третата до дванадесетата седмица на бременността е белязана от органогенезата, което е изключително важен период.
От дванадесетата до четиридесетата седмица органите и системите се развиват и нарастват. Опасностите намаляват с всяка изминала седмица и по-точно възможността да увредят вече оформилия се плод.

Кое може да навреди

Всички вредни фактори могат условно да се разделят на следните групи:
- вътреутробни инфекции (шарка, цитомегаловирус, вирусен хепатит, хламидиоза, вирус на простия херпес, микоплазмоза, уреаплазмоза, токсоплазмоза и други;

- лекарствени препарати;

- алкохол, никотин, наркотици;

- фактори от външната среда – различни дози радиация, соли на тежките метали, пестициди, инсектициди и други;

Най-елементарното, което можеш да направиш е да спреш пушенето и алкохола, да ограничиш работата си, ако е свързана с опасни за здравето химикали и изпарения, да четеш внимателно листовките на лекарствата и по възможност изобщо да не вземаш такива, а да се насочиш към хомеопатията и билколечението.
Опитай се да минимизираш и вредните метали и химията в бита. Например повечето съдове за готвене при високи температури отделят вредни съединения, съдържат олово и други тежки метали. Когато купуваш посуда, задължително гледай съдържанието, важно е от какъв материал са произведени съдовете за готвене. А тефлона е абсолютно забранен. Що се отнася до препаратите за почистване на под, тоалетна и плочки, както и праховете за пране – те също са фактор, който води до алергии и натрупването на вредни елементи. Замени ги с такива, които имат био сертификат и са по-щадящи за кожата и околната среда.

За съжаление няма как да се защитиш изцяло от инфекциозните заболявания, но може да направиш няколко прости неща.
Най-неприятния случай е ако се заразиш от рубеола, която може да причини сериозни увреждания на плода, ако си в първите месеци от бременността. Изследвай се за антитела и избягвай досег с малки деца.
Ако вече си страдала от цитомегаловирус, вирус на простия херпес и тundefinedоксоплазмозата, то ти вече имаш изградени антитела. Но ако не си, трябва да внимаваш за това и да се пазиш, да нямаш досег с улични животни и да използваш презервативи в интимните моменти с партньора.

Що се отнася до вирусните заболявания, настинките и възпаленията, може да подкрепиш имунната си система с водорасли, ехинацея, пчелен прашец, клеева тинктура или други подходящи за теб имуностимулатори. Обърни се за помощ към класически хомеопат, който ще ти помогне да се справиш с тези заболявания и с много други и като цяло да поддържаш здравословен баланс.
В никакъв случай не си самоизписвай лекарства и като цяло избягвай всички. Дори един на пръв поглед обикновен аспирин е забранен за бременни и кърмачки, може да предизвика кръвотечение.

Важен момент при защитата от опасните фактори е високата степен на хигиена. Миенето на ръце преди хранене е най-елементарното, важно е да миеш щателно плодовете и зеленчуците, да не хапваш месо и яйца алангле, за да си спестиш листерия и токсоплазмозата.