Отдавна се знае и се повтаря, че солта е вредна за здравето. Но до сега не е намерено доказателство, че пълното изключване на солта от менюто ни е полезно за организма. Дори напротив, има специалисти, които твърдят, че отказът от сол може да навреди на здравето.
В някои напреднали държави борбата с прекомерната консумация на сол е на ниво министерство на здравеопазването. Например в САЩ през 2008 година е създаден Национален проект за понижение на потреблението на сол. Към него са се присъединили над 45 града, различни щати и влиятелни национални и международни организации по здравеопазването, вклюително Американската кардиологична асоциация, Американската медицинска асоциация и Международната лига по хипертония. Във Великобритания и Финландия приемат сериозни мерки по ограничение на консумацията на сол. Производителите на хранителни продукти са задължени да пишат не само количеството сол в тях, но и да опишат препоръчителното количество.
Учените са единодушни, че рафинираната сол, която консумираме съдържа натриев хлорид и по тази причина прекомерното солене води до хипертония, инфаркти и инсулти. Повишеното кръвно налягане се дължи не толкова на натрия, но по-скоро на хлорида. Защото има и доста минерални води, които съдържат натрий, но дълготрайната им консумация не води до високо кръвно.
Друга група специалисти пък ни убеждават, че абсолютното премахване на солта от менюто ни също е вредна за здравето. Това може да доведе до непредвидени последствия, освен това има клинични изследвания, които доказват, че няма непосредствена връзка между употребата на сол и сърдечно съдовите заболявания или пък затлъстяването.
Важното е в кухнята ти да присъства не стандартната бяла рафинирана сол, която е абсолютно вредна, а истинската розова сол, нерафинирана и със запазени минерали и микроелементи. От нея може да включиш по малко и в детското меню, стига малчугана да е над три-четири годишен. Освен това е важно да не купуваш на детето полуфабрикати и пакетирани лакомства, които съдържат нездравословно високи количества сол, мазнини, консерванти и оцветители. Така приемът на сол ще е балансиран и здравословен.
Хората използват солта още от древни времена. Преди около пет хиляди години китайците открили, че посолената храна издържа по-дълго и така започнали да консервират продуктите си за дългата и студена зима. Постепенно солта се превърнала в ценност и предмет на усилена търговия. Именно този продукт бил в основата на забогатяването на много родове от Венеция и Осло. За солта се водили дори войни. Римляните са солили зеленуците и зеленолистните и така се появила думата салата (salad), дори английската дума за заплата – salary произлиза от думата сол. Солта е била ценност и средство за разплата. Потреблението на сол достига своя пик през XIX, до тогава тя е била основно средство за консервиране на храните. През XX това се променило, тъй като измислили хладилника и той получил широко разпространение. В средата на века обаче солта отново влязла в широка употреба с навлизането на полуфабрикатите, в които има много високи количества сол за консервация. За съжаление те постепенно изместват пресните плодове и зеленчуци, салатите и прясно изцедените сокове от трапезата на хората.
Днес получаваме около 80% от дневната ни доза сол не чрез солницата, а именно с подобни продукти, произведени от хранителната промишленост – полуфабрикати и консерви. Според СЗО европейците (възрастни и деца) консумират дневно между 8 и 15 грама сол, а препоръчителната доза е 4-5 грама на ден за възрастните.
Когато захранваш детето си не включвай солта в храната му и готви с възможно по-чисти продукти, не използвай никакви полуфабрикати. Отложи включването на млечни продукти за след година и половина, особено ако детето е на кърма. Постепенно, с порастването научи детето да похапва свежи салати и да консумира възможно по-малко изкуствени лакомства. В храната трябва да присъстват редовно и пълнозърнести продукти, да няма сладки напитки, а само плодове като десерт.
При бременност не случайно бъдещите майки често биват привличани от солени лакомства, това е защото бебето взема своето от организма на мама.
Когато пазаруваш, избери богатите на микроелементи морска или каменна сол добити в екологично чисти райони. Най-добре основни подправки, а също и сол и захар да набавяш от био магазините. Стандартната бяла сол не съдържа никакви полезни микроелементи, тъй като е обработена и рафинирана, тя е само натриев хлорид. Съвременните технологии на пречистване на солта всъщност отнемат от нея всичко ценно за здравето ни – йод, магнезий, литий, селен, цинк и други. Това са много важни микроелементи, които имат отношение към здравето ни. Абсурдно е, че пречистваме и рафинираме до такава стешен храните си, че се налага да си набавяме нужните витамини и микроелементи с хранителни добавки.
Не случайно в страни където се консумира масово сол, която е добира по традиционния стар начин – чрез изпаряване от морската вода на слънце, много рядко се срещат болести като рак на лимфните възли, инфаркти, преждевременна атеросклероза, затлъстяване и други.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.