Витилиго

от 3

Какво трябва да знаеш за този проблем, който вече намира успешни решения в медицината?

Витилигото не е заразно заболяване, но често хората, които страдат от него се сблъскват с лошото отношение на околните, а децата с изолация сред връстниците си.

Какво трябва да знаеш за този проблем, който вече намира успешни решения в медицината?

Витилигото е заболяване, при което е нарушена пигментацията. Проявява се с добре очертани светли петна на различни места по тялото, които се образуват вследствие на увреждане на меланоцитите - клетките, които произвеждат пигмента на кожата.

Витилиго

Проявява първоначално с изсветляване на кожата около невусите (бенките). Две или три години по-късно тази бенка изчезва и остава само бялото петно. Това е ясен сигнал за развитие на болестта. Този проблем носи всички белези на автоимунно заболяване. Самият организъм унищожава меланоцитите или така ги уврежда, че те не могат повече да синтезират меланин.

Първото, което се съветват пациентите в тези случаи е да се щадят от стрес. Децата трябва да се пазят от травми и силни емоции, тъй като се счита, че стресът е отключващ фактор  за заболяването.

Разделянето на видовете витилиго е в зависимост от локализацията на петната върху тялото. Меланоцити освен в кожата има и на други места и поради тази причина могат да бъдат засегнати още космите, а по-рядко и лигавиците.

Витилигото в детска възраст

Болестта се среща много рядко при деца, като най-ранният период, в който се установява е около 3-4 г. възраст. При тези деца петънцата се появяват около очите – по клепачите, около устата, около гениталиите, по места на триене – кокалчетата на пръстите на ръцете, лактите и коленете и постепенно прогресират.

Рисковите фактори за поява на витилиго:

  • Стрес. Почти всеки с витилиго е имал предхождащи психоемоционални травми от различно естество. Психологическият дискомфорт се засилва допълнително от поведението на околните към заболелите, които се чувстват изолирани от социалната си среда. Ситуацията е особено болезнена при децата, които имат затруднения в общуването си.
  • Фамилна обремененост. В голяма степен е установена такава зависимост между заболелите и техните родители. (около 30-40% от случаите).
  • Автоимуннни заболявания. Нерядко хората с витилиго страдат от различни автоимунни заболявания, които могат да го предхождат или обратното.
  • Слънчево изгаряне. Тук роля има създаването на оксидативен стрес след изгаряне на кожата.
  • Травмите от различно естество също са сред рисковите фактори. Удари, свързани с нарушаване на целостта на кожата, термично или химично изгаряне може да провокират поява на витилиго, особено на местата, където действа увреждащия фактор.

Колко често се среща витилигото?

Колко често се среща?

Витилигото е заболяване, което се среща във всички страни като честотата на това заболяване е в широк диапазон от 0,1% до 4%. В някои страни е отбелязана честота до 8% (Индия, Мексико и Япония).

Счита се, че пикът за настъпване на заболяването е между 10 и 30-годишна възраст. Около 50% от хората с витилиго съобщават за появата му около 20 годишна възраст, а една четвърт от всички страдащи от витилиго са деца.

Витилиго

Средства за повлияване на витилигото

Съществуват различни начини на въздействие, при които целта е да се реактивират меланоцитите, така че те да подновят производството  на меланин. Така се получават островчета на репигментация в бялата зона, които постепенно се сливат и така с времето се заличава бялото петно. Лечението обикновено е комбинирано (свързано с мазане и лъчева терапия) и продължава поне 3-4 месеца, за да се постигне желания ефект.

Видове терапии:

  • Имуномодулаторни кремове – това е най-безопасната терапия, с която се започва при децата за период от няколко месеца.
  • Кортикостероидни препарати за мазане. Прилагат се в краен случай, заради страничните ефекти особено при най-малките.
  • PUVA терапия – въздейства се на бялата зона с веществото псорален, след което се облъчва с UVA светлина и така се стига до репигментация на петното. Псораленът прави кожата чувствителна на UVA лъчите. Терапията се прилага с много добър ефект в специализираните дерматологични клиники в столицата и в някои от окръжните градове.

Съпътстващи заболявания

Витилигото често протича в съчетание с други заболявания. Ето защо е необходимо да се направи цялостен преглед и изследвания, за да се изключи наличие на такива, които да протичат безсимптомно и/или едновременно с него.

Най-често срещаното съчетание е на витилиго и автоимунни заболявания.

От тях на първо място са тези на щитовидната жлеза - до 40% (Тиреоидит на Хашимото, Базедова болест). В други случаи то може да протича едновременно и с някои заболявания на жлезите с вътрешна секреция като: болест на Адисон, захарен диабет тип 1, автоимунен полиендокринен синдром и др.

Витилигото се съчетава и с кожни заболявания, сред които най-често псориазис.

Автор: Виолета Калъпова
Консултант: д-р Здравка Демерджиева, д.м., зав. Отделение Дерматология, Токуда Болница София.