Висока температура при бебето? Без паника!

от

За съжаление бебетата не идват с инструкция за употреба и още с раждането всяка жена се сблъсква с не едно и две изпитания. В редовете по-долу ще се постараем да ви помогнем да разберете до кога можете да опитвате да се справите сама и кога трябва да потърсите личния лекар.

© iStock.com

За съжаление бебетата не идват с инструкция за употреба и още с раждането всяка жена се сблъсква с не едно и две изпитания. Факт е обаче, че първенството в класациите за стрес сред майките държи високата температура. Безсилието в ситуация, когато мъничето не може да обясни какво и къде го боли…

Гадаенето как ще подейства едно или друго средство за облекчаване на състоянието… Неспирният плач… Всичко това накуп може да съсипе и най-“желязната лейди”. А всяка една от вас е просто майка, която се тревожи. И иска да направи най-доброто.

Ще се постараем да ви помогнем да разберете до кога можете да опитвате да се справите сама и кога трябва да потърсите личния лекар.

Важно е да знаете, че ако става въпрос за бебе на възраст под три месеца, при температура над 38 градуса е задължително първо да се обърнете към личния лекар или да заведете детето в дежурен кабинет.

Бебетата на тази възраст все още носят имунитет от майките си и ако вдигнат висока температура най-вероятно се касае за бактериална инфекция. Затова спешен преглед е наложителен.

Що се отнася до малките деца, първо и основно правило при тях е – НАБЛЮДАВАЙТЕ!

Всяко дете реагира по различен начин, когато се разболява. Някои вдигат температура около и над 39 градуса буквално за половин час. При други всичко става плавно и постепенно. Личният лекар най-вероятно ще ви каже, че до 38.5 градуса можете спокойно да оставите температурата да си свърши работата и да не давате на детето лекарства за понижаването й.

В този случай е важно да знаете каква точно е “работата” на температурата. Това е реакция на организма, който се опитва да се пребори с болестта. Понижавайки я вие определено не отстранявате причинителя. Дори напротив – пречите на тялото да се справи само. Затова най-добре изчакайте, като наблюдавате детето – има ли апетит, играе ли си, бързо ли се отпуска и заспива… За да не стресирате малкото с постоянно мерене, опитайте се да запомните как изглежда и как се усещат по челото, ръчичките и телцето различните градуси.

След две-три прекарани боледувания със сигурност още с първата целувка по челцето ще знаете долу-горе какви стойности ще отчете термометърът.

ПРИ НАЛИЧИЕ НА ТЕМПЕРАТУРА, ТРИ СА ОСНОВНИТЕ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ:

1. Облекчете състоянието на детето – Постарайте се да му е комфортно. Повечето деца не понасят да бъдат навлечени. Важно е стаята, в която е мъничето да бъде проветрявана. Някои деца се чувстват много добре на разходка. Задачата ви е да разберете как твоето съкровище се чувства най-добре. При нужда (силно безпокойство от твоя страна, стойности над 38.5) дай температуропонижаващо, като внимателно следвай упътванията.

2. Оводнявайте го – обезводняването е доста опасна последица от високата температура. Препоръчително е течностите да са различни от вода и сокове. Най-добре би било, ако още кърмите малкото. След това се нареждат глюкозата и бульоните – пилешки и зеленчукови (не от сухо кубче, а от домашно сварена супа)

3. Наблюдавайте за признаци на сериозно заболяване – важно е какви са съпътстващите симптоми. Ако общувате с педиатъра по телефона е добре подробно да обясните кога детето вдига температура, има ли моменти, когато тя се понижава от само себе си, какво е дишането на детето, отделя ли секрети от нослето, има ли обриви и т.н.