Ваканция с коремче

• от

По време на бременност не са препоръчителни разходките до екзотични кътчета от света, както и изморителни турове из родната страна.
Ваканция с коремче

Ваканция с коремче

Колкото и понатежала да се чувстваш, повярвай, второто тримесечие от бременността е най-благоприятното време за ваканция. Вече не си толкова изнервена, както през първите месеци, и можеш спокойно да се наслаждаваш на състоянието си и да очакваш предстоящото голямо събитие.

Бременна на път?

 • През първото тримесечие: пътуването може да засили гаденето и повръщанията, а също така да увеличи риска от спонтанен аборт (той намалява след 12-та седмица).
 • През второто тримесечие: намалял е стресът от първите месеци. Чувстваш се по-добре и вече можеш да пътуваш. 
 • През последното тримесечие: пътуването е рисковано. Може да се окаже причина за преждевременно раждане.

По време на бременност не са препоръчителни разходките до екзотични кътчета от света, както и изморителни турове из родната страна. Ако с половинката ти решите да прекарате известно време на планина, нека тя е с незначителни възвишения, а климатът да е приятен. Преди да предприемеш каквото и да било пътуване, свържи се с лекаря, наблюдаващ бременността ти.

Консултирай се с него и поискай личния мобилен телефон, на който би могла да го търсиш винаги, когато имаш оплаквания или съмнения. На път е добре да тръгнеш с амбулаторния си картон.

Кога пътуването не е препоръчително?

 • при наличие на повече от един плод;
 • ако при предишна бременност са възниквали проблеми;
 • ако съществува риск от преждевременно раждане;
 • при високо кръвно налягане;
 • при често течение или кървене в първото тримесечие;
 • при рискова бременност поради други причини.

С какво да пътуваш?

Откажи се от летенето със самолет през първото и последно тримесечие от бременността. При излитане и кацане амплитудите в налягането са драстични. Те могат да провокират аборт или преждевременно раждане. Във влака лесно ще променяш положението на тялото, можеш да се разхождаш, да изтегнеш крака. Решиш ли да се качиш на влак, запази си място в първа класа, (за нощувка – естествено спален вагон.)

Ако си от хората, на които им прилошава по време на пътуване, не избързвай да вземаш разпространените медикаменти против гадене без лекарско предписание.

Най-подходящите летни спортове

Измежду летните спортове най-препоръчително е плуването. Струва си да отделяш време за него, докато прекарвате лятната ваканция. Къпането в море носи на бременните много положителни емоции. Деликатният масаж от движението на вълните приятно гали тялото, а елементите на морската вода влияят особено положително на кожата. Морската вода допринася за пълния релакс. С нейна помощ организмът се прочиства чрез кожата от излишните продукти от обмяната на веществата.

Слънчевите лъчи

По време на бременността не се отказвай напълно от слънчевите бани. Все пак трябва да бъдеш нащрек и да вземеш известни предпазни мерки.

Преди всичко избягвай прегряване и постепенно привиквай организма към слънцето. Високата температура може да провокира контракции на матката, затова бъди внимателна.

Предпочитай сенчестите места, винаги носи със себе си чадър. Вместо с часове обездвижено да лежиш на хавлията или шезлонга, отиди на разходка. Подбирай леките памучни дрехи и не забравяй да покриеш главата с подходяща шапка. Не пропускай козметичния крем с висок защитен фактор.

Съветът на специалиста:

 • Преди да предприеме каквото и да било пътуване, бременната трябва задължително да се консултира със своя наблюдаващ лекар. При една нормална бременност (без кървене и стягане в областта на корема) екскурзията през първите два триместъра не е проблем. Когато се тръгне на път, нека се предвидят почивки и приемът на достатъчно количество течности.
 • На слънце не бива да се пребивава в периода от 12 до 16 часа. Шапката е задължителен аксесоар, а мястото под чадъра – резервирано за бременната жена. Къпането в морето не е проблемно до 28-та седмица. Да не се забравя поне 20-ти защитен SPF фактор. Най-добре да е дори по-висок.
 • Другояче стоят нещата с термалните води и къпането в подобен водоизточник. Тук може да бъде предизвикана бактериална или гъбична инфекция. Това не важи за обикновените басейни.
 • Гаденето е характерно до третия месец на бременността. Ако все пак се появи неразположение като повръщане, е важно да се прецени дали е причинено от инфекциозен проблем (може да са стомашно-чревни бактерии). Консултацията с наблюдаващия акушер-гинеколог трябва да бъде осъществена незабавно. Гаденето без повръщане обикновено се оставя под наблюдение.
 • Бременната трябва да е много внимателна с мръсните ръце на плажа и храната, която консумира. Екзотичните дестинации не са толкова опасни като място, колкото откъм хигиенна гледна точка. За това е по-добре бременната да роди и след това да тръгне на път. Ако вече го направи – многото вода и спазмолитикът (ако е имала стомашно-чревни проблеми) трябва да са й под ръка.

Консултант: Д-р Антоанета Илиева, специалист Акушерство и Гинекология, болница Вита