В очакване на първото зъбче - как да помогнете на бебето?

от

В очакване на първото зъбче е събитие, което всяка майка очаква с нетърпение и малко притеснение. Ето как да го посрещнете с усмивка и бързо да решите проблемите.

В очакване на първото зъбче - как да помогнете на бебето?

В очакване на първото зъбче - как да помогнете на бебето?

© iStock.com

Очакването на млечните зъбки понякога продължава с месеци, а периодът, в който може да пробие първото варира от 3-я месец до 1-та годинка (та дори и след нея). Има деца, при които дентицията не води до никакви промени. За съжаление при други това е истинско изпитание, свързано с хленчене, лигавене, загуба на апетит, разстройство и много безсънни нощи за цялото семейство.

Как да помогнете на бебто?

  • Геловете за намаляване на болката от пробиването на зъбките най-често се предписват от педиатрите. Те се нанасят с леки масажни движения върху венците. Всички те действат на принципа на охлаждането и повечето от тях имат в малки дози обезболяващо вещество – най-често лидокаин.
  • Играчките с грапава повърхност, които са пълни с гел или вода, също често се използват за облекчаване на бебетата. Те могат да се охлаждат в хладилник и така имат по-голям ефект.
  • Хомеопатичните лекарства за по-лека дентиция също намират широко приложение в последните години. Посъветвай се с педиатър или лекар-хомеопат при избора на подходящ препарат.
  • По-нестандартно решение е бебешката кехлибарена огърлица. Противовъзпалителните свойства на кехлибара са известни, както и действието му на естествен аналгетик. Топлината на кожата освобождава лечебни масла от кехлибара, а смолата засилва имунната система на малкото.

Грижа за здрави зъбки

Млечните зъбчета трябва да се почистват, дори да са само няколко. Това може да става в края на деня с мека детска четка за зъби или марля. Предлагат се изключително нежни и забавни за децата четки, които малчуганите с удоволствие използват. Има и абсолютно безвредни при поглъщане пасти за зъби, които ще намерите в аптечната мрежа.

За да намалите рисковете за увреждане на зъбите, не допускайте вредни навици като заспиването с биберон или шише с мляко или сок.

Ако детето има навика да прекарва дълго време със залъгалка или пръст в устата, положете усилия да го отучите, преди да се промени захапката.

Сигнали, че зъбчето се задава:

  • обилно отделяне на слюнка;
  • настървено хапане на предмети;
  • намален апетит;
  • пробуждане с плач;
  • раздразнителност.

Консултант: д-р Иванка Чаушева, лекар по дентална медицина