Усложнения след грип

от 1

Всяка година много деца се разболяват от грип, като при някои от тях настъпват усложнения. Тежките усложнения, които са възможни след грип, макар и сравнително рядко срещащи се, се отнасят най-вече за малките деца. Важно е да си информирана какви могат да бъдат и най-вече как да намалиш риска от тяхното възникване?
Усложнения след грип

Усложнения след грип

Всяка година много деца се разболяват от грип, като при някои от тях настъпват усложнения. Тежките усложнения, които са възможни след грип, макар и сравнително рядко срещащи се, се отнасят най-вече за малките деца. Важно е да си информирана какви могат да бъдат и най-вече как да намалиш риска от тяхното възникване?

Симптоми на грип

Симптомите на грипа са много по-сериозни от тези на обикновената простуда. Те започват внезапно и обикновено влошават състоянието още през първите 2-3 часа от началото на заболяването.

Най-често се наблюдават:

  • Висока температура – над 38 градуса;
  • Втрисане;
  • Главоболие;
  • Умора и слабост;
  • Суха кашлица и болки в гърлото;
  • Повръщане и болки в корема.

Ако се проявят тези симптоми, е редно незабавно да се обадиш на педиатъра, за да предприеме нужното след грип лечение и да не допусне да се стигне до неприятни усложнения. Възможни усложнения И най-безобидната на пръв поглед болест, ако не се лекува своевременно и адекватно, може да доведе до различни усложнения. Ето и срещащите се неприятни продължения на грипа при децата.

Пневмония

Това е най-разпространеното и сериозно усложнение, свързано с грипа. Вирусите на грипа могат да причинят вирусна пневмония, а тя да доведе до вторична бактериална пневмония, характеризираща се с инфекциозно възпаление на белите дробове. Това се случва, тъй като вредните бактерии бързо проникват навътре по дихателните пътища, предизвикват оток, натрупване на течност и възпаление на алвеолите (окончания в белия дроб, участващи в дишането). Когато белите дробове на детето се напълнят с течност, то започва да диша трудно, в резултат на което има болки в гърдите, задух, висока температура и кашлица. При малките деца лечението на пневмонията може да бъде както у дома, така и в болница – всичко зависи от преценката на лекаря.

Отит

Най-честата причина за отита (възпаление на ухото) е вирусна инфекция, каквато е и грипа. Това усложнение е особено характерно за деца до 3-годишна възраст. Основният симптом за отит е дискомфорт и болка в ухото – в различните възрасти различно проявена: бебетата дърпат ушите и изплакват силно; по-големите деца сами съобщават за болката. Скоро след появата на симптомите, най-често има и повишаване на температурата. Обикновено има и предхождащо затруднено носно дишане (обикновено от един до три дни). При навременна реакция лечението е напълно успешно. Но ако не се потърсиш лекарска помощ, заболяването бързо прогресира. А често повтарящите се остри отити могат да доведат до хронифициране на проблема и намаление на слуха.

Енцефалит

Това е рядко срещащо се усложнение след грип. То обикновено възниква, когато мозъкът се възпалява в резултат на вирусна инфекция, такава каквато е грипа тип В. Причина за енце фалита се състои в това, че имунната система на детето се стимулира прекомерно в борбата с вируса на грипа. Треска и главоболие – това са първите признаци на енцефалита. Впоследствие могат да се появят конвулсии, объркване или загуба на съзнанието, сънливост или кома. Енцефалитът е характерен най-вече за деца под 7 години и възрастни над 55 години. Това заболяване изисква спешно лечение в болнични условия.

Миозит

Миозитът представлява възпаление на мускулите. Симптомите на миозита са болки в краката и мускулите на цялото тяло. От вируса на грипа могат да се възпалят мускулите на тялото, които отговарят за движението, като това да доведе до мускулна слабост и болки при ходене и движение. Синдром на Рей Този синдром практически се развива само в детска възраст (до 12 г.), причинява отоци на мозъка и увреждане на черния дроб. Причина е използването на медикаменти, съдържащи аспирин при лечение на вирусни инфекции. При децата до 3 години основните признаци на болестта могат да бъдат нарушения с дишането, сънливост и повръщане. Когато състоянието се разпознае рано и се предприеме нужното лечение, пълното възстановяването е възможно до няколко седмици.

НУЖНО Е ДА ЗНАЕШ...

Основната задача за всеки родител е да направи всичко възможно да не допуска усложнения след прекаран грип. За целта е добре да не прибягва до самолечение на детето, а още при първите симптоми на грип да потърси професионално медицинско мнение. Само педиатърът може да прецени състоянието на малкото и реалната опасност от дадени усложнения. Знаеш, че има и противогрипни ваксини. Минималната възраст, на която детето може да се ваксинира, е 6 месеца. Противогрипните ваксини, които се поставят у нас, са няколко вида и е най-добре педиатърът да прецени коя е подходяща за твоето дете. Те се понасят добре и в повечето случаи са ефективни. Препоръчват се най-вече ако детето боледува често, посещава детско заведение (ясла или градина) или страда от вродено заболяване. Тъй като противогрипната ваксина защитава само срещу актуалните щамове, за които е направена, съществува вероятност, дори и ваксинирано, детето пак да боледува от други вирусни заболявания. Но би следвало заболяването да премине по-бързо и леко, с минимални усложнения.