Упойката при раждане: за и против

• от

С наближаването на раждането сигурно все по-често си мислите за болката, която ви предстои, преди най-после да се срещнеш с бебето си...Разберете какви са предимствата и негативите при раждане с упойка.

Упойката при раждане: за и против

Упойката при раждане: за и против

Нераждалите жени естествено са много по-уплашени. За 9 месеца те са се наслушали на какви ли не истории за този съвсем естествен процес, през който са преминали нашите майки и баби и то без никакво обезболяване, а често и без специализирана медицинска грижа.

Днес нещата са много по-различни. Жените знаят, че има различните възможности за раждане и обезболяване, но са объркани в търсене на най-доброто решение.

Личният ви гинеколог, разбира се, е човекът, който ще ви даде най-правилния съвет като прецени всички фактори като разположение на бебето и вашето здравословно състояние. Ваше право е да поискате обезболяване, ако не искате срещата с бебето да не бъде замъглена от болката.

Упойките, които може да се приложат са следните:

 • мускулна или венозна, при които се инжектират или вливат аналгетици
 • спинална или епидурална, поставят се в междупрешленото пространство на гръбначния стълб, но на различна дълбочина
 • локална анестезия, когато се инжектира лидокаин в тазовото дъно, за да се отпуснат и обезболят тъканите във финалната фаза при излизането на главата на бебето
 • инхалационна чрез вдишване на газ през маска (използва се твърде рядко при раждане).

Преди да се пристъпи към обезболяване специалистите съветват задължително бременната да премине на тест при алерголог. Той трябва да прецени поносимостта на съответната жена към медикаментите, които биха й приложили.

Трябва да имате предвид, че поставянето на упойка в гръбначния стълб (спинална или епидурална) преди разкритието да е станало поне 5 см. може да забави и дори спре раждането. Затова въпреки болката, която вероятно ще ви се струва непоносима, трябва да се изчака решението на гинеколога. Той ще прецени дали раждането е влязло във фаза, която позволява намесата на анестезиолог.

Какви са предимствата при раждане с упойка :

 • няма усещане за болка
 • отпускането и пълното разкритие на шийката на матката става вместо за 5-6 часа за час – час и половина
 • жената си почива и събира сили за финалната фаза на раждането, когато трябва да се напъва, за да излезе бебето
 • огледа след раждането и евентуалните шевове се извършват също без усещане за болка.

Какви са негативните при раждане с упойка?

 • ако упойката се постави по-рано може да спре родилният процес и да се наложи спешно секцио
 • възможно е след поставянето на спинална укойка рязко да паднат тоновете на бебето, заради падането на кръвното налягане на майката
 • за около час няма да можете да си движите краката
 • възможно е да нямате никаква чувствителност и да не успеете да се напъвате ефективно
 • най-вероятно ще имате главоболие след спинална анестезия.

През последните години все повече жени решават да родят с упойка, за да могат да посрещнат с усмивка бебето си.

В различните АГ-болници лекарските екипи от гинеколози и анестезиолози имат свои предпочитания при избора на обезболяване.

 • За вас е важно да знаете, че при спиналната упойка има еднократно убождане с аналгетик в междупрешленното пространство, като се преминава през обвивката на гръбначния мозък. В този случай не се поставя катетър и болката изчезва почти мигновено.

При тази упойка е изключително важно гинекологът правилно да избере момента на поставянето, а анестезиологът добре да я дозира, за да не изчезне напълно чувствителността на жената и тя да може да напъва ефективно. Обезболяването трае само около 2-3 часа, през които, ако не се стигне до раждане може да се наложи допълнителна интервенции с форцепс, вакуум или спешно секцио.

 • При епидуралланата упойка се прави убождане в междупрешленното пространство, без да се преминава през обвивката на гръбначния мозък. След вкарването иглата се изважда и на нейно място се поставя катетър, през който се влива необходимата доза аналгетик.

Обезболяването настъпва 15-20 минути след инжектирането на лекарството.

Поставянето на катетър дава възможност обезболяването да трае през цялото раждане, като медикаментът се дозира. Преимуществото на епидуралната упойка е, че болката изчезва, а двигателната функция се съхранява, така че да позволи на жената да участва в раждането. В този случай се налага анестезиологът да бъде постоянно до теб, за да следи дозирането на упойката.

Практиката сочи, че в по-натоварените клиники, където няма достатъчно анестезиолози, които да асистират всяко раждане, се прибягва по-често към спинална анестезия.

Консултант: д-р Милкана Щерева, акушер-гинеколог, Първа АГ болница «Св.София»