ТЕСТ: Умееш ли да предпазваш детето през зимата?

• от

Как да обличаш детето? Да слагаш ли шала на устата? Кога разходките навън могат да станат опасни?
ТЕСТ: Умееш ли да предпазваш детето през зимата?

ТЕСТ: Умееш ли да предпазваш детето през зимата?

Как да обличаш детето? Да слагаш ли шала на устата? Кога разходките навън могат да станат опасни? Кои са най-добрите методи за затопляне? Провери дали наистина знаеш отговорите на тези въпроси.

1. Как обличаш детето за игра навън през зимата?

А) Обличаш го както себе си.
Б) Задължително слагаш поне още един допълнителен кат дрехи.
В) Опаковаш го от главата до петите в космонавт с качулка.

Верният отговор е: А. Ако ти се чувстваш комфортно и достатъчно топло в своите дрехи, значи и твоето дете ще се чувства така. Все пак излизате да играете, а това означава много движение. Навличането с прекалено много дрешки ще доведе до изпотяване, а това създава предпоставки за простудно заболяване. А и малчуганът надали ще се нарадва да прави снежен човек, ако „опаковката“ му не му позволява свободно да се движи.
Внимавай за: Новородените бебета до 5-и-6-и месец имат нужда от по-голяма защита, защото все още не могат да регулират добре телесната си температура. А и на тази възраст те стоят неподвижни в количката, затова е важно да бъдат добре защитени от студа. Добра идея е да използваш портбебе.

2. Има по-голям риск малчуганът да измръзне навън, когато времето е:

А) Студено и слънчево.
Б) Студено, дъждовно и ветровито.
В) Мразовито, снежно, без вятър.

Верният отговор е: Б. Вятърът може да бъде толкова опасен, колкото и дъжда. При силен вятър телесната температура може да спадне много бързо, дори за 15-20 минути и това да доведе до измръзване. Нещо повече – студеният въздух изсушава кожата, което води до намаляване на кръвообращението. А вятърът, съчетан с влага носи още повече риск. Така че, ако навън е един студен ветровит зимен ден, а хлапето не ще и да чуе за игри у дома, облечи го добре. Нека вратлето, ушите, главата и ръцете са добре покрити и защитени от студа. Внимавай за: Колкото и добре да сте облечени, все пак не стойте повече от половин час навън.

3. Кога е време да спреш игрите в снега и да прибереш детето у дома?

А) Носът му започва да тече.
Б) Бузите му стават румено червени.
В) Започва да се държи замаяно и некоординирано.

Верният отговор е: В. Зачервените бузи не са опасен сигнал. Дори и течащият нос не е повод за големи тревоги. Но ако забележиш, че детето започва да се държи странно – става неспокойно, капризно и плачливо, време е да се прибирате у дома. Щом малчуганът поиска да бъде гушнат, значи му е студено и търси топлината на мама.
Внимавай за: Ако движенията на детето станат забавени, това е безспорен сигнал за преохлаждане на организма. В никакъв случай не оставайте повече навън - може да се окаже опасно!

4. След настинка/грип игрите навън са разрешени, ако хлапето има:

А) Кашлица и леко повишена температура.
Б) Остатъчна лека хрема.
В) Болки в корема, без висока температура

Верният отговор е: Б. Няма проблем, когато детето оздравява, да играе навън през зимата, ако самото то има желание и се чувства добре. С болящо коремче, в резултат на вирусна инфекция, протичаща с повръщане и разстройство, обаче не е добра идея да играете в снега. Най-вероятно в момента, в който си покажете носа навън, ще се окаже, че е наложително да се връщате обратно, защото хлапето трябва бързо да посети тоалетната.
Внимавай за: При повишена температура - дори и да е малко над 37 градуса, е препоръчително детето да остане у дома и да пие повече течности.

5. Какво трябва да направиш, ако детето се прибере у дома мокро и треперещо от студ?

А) Разтриваш го, за да се сгрее.
Б) Събличаш го веднага и го изкъпваш в топла вана.
В) Даваш му да пие чаша горещ чай.

Верният отговор е: Б. Няма време за топъл чай. А разтривките надали ще помогнат, пък и тази процедура рядко се харесва на децата. Съблечи го и го изкъпи в топла вана. А след банята вече можеш да му предложиш и топъл чай. 
Внимавай за: Важно е възможно най-бързо да свалиш мокрите дрехи от малчугана и да го сгрееш във ваната. Това най-бързо ще повиши телесната му температура. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, кръвта започва да циркулира по-бързо. Така и изстиналите крайници ще се затоплят.

6. Как ще облечеш детето (над 2 години) за разходка с шейната в студен слънчев ден?

А) Зимен космонавт, ръкавици с пет пръста, шапка.
Б) Зимен космонавт, ръкавици с един пръст, шапка, шал, слънчеви очила
В) Зимен космонавт, ръкавици с един пръст, шапка, шал, слънчеви очила, фотопротектор.

Верният отговор е: В. В този случай зимното шушляково костюмче е подходящо, защото детето няма да се движи толкова много, а през по-голямата част от времето ще стои в шейната. Предпочитай ръкавиците с един пръст, защото те задържат повече топлина, отколкото тези с пет пръста. Шапката и шалът ще го пазят от вятър.
Внимавай за: Нежната детска кожа също има нужда от защита. Не пропускай да намажеш личицето със слънцезащитен крем. Важното е и да не забравяш очите. Заблуда е да смяташ, че те се нуждаят от защита само през лятото. През зимата снегът отразява опасните ултравиолетовите очи. Затова е препоръчително в слънчевите зимни дни да екипираш малчугана и с очила с UV филтри.

8. Как можеш да провериш дали на мъничето му е студено?

А) Пипаш нослето му.
Б) Пипаш дланите му.
В) Пипаш крачетата

Верният отговор е: В. При охлаждане на организма най-бързо реагира периферията на тялото. Това значи, че първо изстива нослето, след това ръчичките и накрая крачетата, защото са най-отдалечени от тялото.
Внимавай за: Ако при пипане крачетата на детето са студени, това е сигнал, че е настъпило преохлаждане. Време е да се прибирате у дома и да вземеш мерки да затоплиш детето!

9. Вярно или не?

През зимните месеци децата се нараняват по-често навън, отколкото у дома.
Грешно!
Макар играта в снега също да крие своите рискове, се оказва, че инцидентите стават по-често на закрито. Обяснението е просто. Децата прекарват много повече време у дома или в детската градина, отколкото навън в снега. Именно затова е важно да обезопасиш дома си - вдигни нависоко всички почистващи препарати, лекарства, опасни играчки и украси.

10. Вярно или не?

Шалът не се слага на устата.
Вярно!
При дишане с шал на устата се получава конденз на въздуха. А вдишването на влажен въздух е опасно за децата и създава предпоставка за простуда.

11. Вярно или не?

При температури под нулата децата не се извеждат навън.
Грешно! Стига да не вали и да няма вятър, можеш да изведеш малчугана на разходка, дори и температурите да са под нулата. Нека хлапето бъде добре облечено и защитено. Препоръчително е, ако температурите паднат под минус 5 градуса да не рискуваш. Важно е да знаеш, че при минус 10 градуса излизането навън може да се окаже много опасно.

Консултант: д-р Виолета Николова, педиатър, Клиники „Торакс“, София