Укрепете имунитета на детето, за да го предпазите от честите боледувания

от 1

Активирането на защитните сили на организма ще предпази детето от честите боледувания, които за съжаление съпътстват тръгването на детска градина. Всеки родител трябва да е наясно, че попадайки в новата обстановка, малкото се „среща“ и с нови вируси и микроби.

Активирането на защитните сили на организма ще предпази детето от честите боледувания, които за съжаление съпътстват тръгването на детска градина. Всеки родител трябва да е наясно, че попадайки в новата обстановка, малкото се „среща“ и с нови вируси и микроби.

Освен това има и много психоемоционални фактори, които влияят на детския организъм. Въздействието на всичко ново може да се окаже толкова агресивно, че преборването му изисква конкретен план на действие, който трябва да стартира преди започването на детската градина.

Целта е: да се укрепи имунитета. Малките деца са възприемчиви към заболяванията именно поради все още не добре изградения си имунитет.
Има много методи, които могат да подготвят и подпомогнат адаптацията на детския организъм към новата обстановка, стига да се прилагат правилно и следвайки съветите на лекаря.

План за укрепване на имунитета

Не отглеждай детето като „парниково растение“ :)

Нека малкото прекарва повече време на свеж въздух. Позволявай му да ходи босичко. Не го навличай с прекалено много дрехи. Можеш да се придържаш към мнението, че през лятото детето трябва да е с една дреха по-малко от твоите, а през зимата – с една повече.
Честите контакти с други деца (на детската площадка и на гости) ще направят по-безболезнено климатизирането в новия колектив. И не създавай у дома прекалено стерилна обстановка – това ще нанесе повече вреда, отколкото полза.

Предпазвай от излишен стрес

Не е странно, че психичното здраве и душевно равновесие оказват влияние на имунната система. Затова е важно детето да не ходи на градина обляно в сълзи, а осъзнато и с интерес. Не забравяй препоръките ни за по-лесна адаптация към детската градина.

Доверявай се, но и проверявай

Независимо от това, че детето изглежда здраво и бодро, преди да тръгне на детска градина се консултирай с педиатъра за възможни профилактични прегледи и изследвания. Не забравяй и задължителните медицински изследвания, необходими при постъпването в детската градина. Създай необходимите хигиенни навици. Проверявай дали детето си е измило ръцете преди хранене, след разходка, след тоалетна. Научи го, че може да пие вода само от своето шише или чаша.

Осигури балансирано хранене

Не е тайна, че качественото, разнообразно и балансирано хранене осигурява здраве както за възрастните, така и за децата. Добре е малкото човече да приема по 400 – 500 мл мляко дневно, както и млечни продукти. Месото и рибата е желателно да присъстват в менюто поне 4 пъти в седмицата. А дневното количество на плодовете и зеленчуците е добре да бъде по 400 – 500 г.
Организмът на човека се състои от 80% вода, затова приемът на течности е важен за здравето. Не забравяй да подсещаш детето да пие вода – по малко, но на често.

Когато детето вече ходи на детска градина, добре е да спазваш 2 основни правила:

  • Ако във вашата група забележиш, че има кихащи и кашлящи деца (макар че не би трябвало да се допускат деца с признаци за разболяване), по възможност остави твоя мъник у дома. Или веднага започни профилактика.
  • При първите признаци на разболяване остави детето у дома. И го лекувай докрай – до възстановяване на силите.

Закалявай детето

Закаляващите процедури са най-доброто профилактично средство срещу простудните заболявания. За инфекциозните болести те не са абсолютна спирачка, но са ключ към по-леко и по-бързо справяне със заболяването.

  • Укрепете имунитета на детето!Не започвай закаляващи процедури, ако детето не се чувства добре. Започни ги след консултация с педиатър, за да бъдеш сигурна в положителния ефект (при неправилно провеждане на процедурите може да се стигне до хиперактивност на невро-ендокринната система и цялостно изтощение).
  • Колкото по-рано се започне закаляването, толкова по-добре. Но и никога не е късно да стартираш с толкова полезните за здравето процедури. .
  • Преди началото на всяка процедура ръцете и особено краката трябва да бъдат топли. Не допускай прегряване, нито преохлаждане.
  • Всичко трябва да бъде постепенно. Ако къпеш детето с вода 36 градуса, постепенно намалявай температурата с 1-2 градуса в продължение на 3-4 дни. Изборът и дозировката на закаляващите процедури са индивидуални, в зависимост от възрастта и здравословното състояние.
  • Нужна е системност на закаляващите процедури (всеки ден или през ден). Ако се наложи прекъсване, започни отначало, а не от там, докъдето си стигнала.
  • Закаляването трябва да доставя положителни емоции. Ако детето не иска, не го насилвай.

Често пъти майките разменят помежду си „вълшебни“ рецепти за предотвратяване на честите боледувания.

Действително има множество начини и средства за укрепване на детския имунитет. Но преди тяхното използване се консултирай с педиатър.

Има имуномодулатори, които при постоянна употреба могат да доведат обратния ефект (подтискане на естествените функции на имунитета).

Средства за укрепване на имунитета

Мед – всеизвестно е неговото укрепващо и успокояващо влияние. Но трябва да се внимава и за риска от алергична реакция. 2 чаени лъжички мед на ден са напълно достатъчни за малкото дете. Никога обаче не давай мед преди първата годинка!

Смес от мед и лимони (може да се добавят и смлени орехи). Дозата също е: по 2-3 чаени лъжички на ден.

Прополис (клеева тинктура) - за предпочитане пред пчелното млечице, което е с по-висок риск от алергични реакции. Дозата се определя от педиатъра.

Чай (сироп) от шипки – шипките са чудесен естествен източник на витамин С; важно е шипките да престоят поне два часа и тогава да се пие отварата.

Черна ряпа – съдържа витамини и силни антимикробни вещества. Ряпата се нарязва на парчета и се залива с мед. От получения сок може да се приема по 1 чаена лъжичка на ден.

Ехинацея - особено подходяща е за профилактика на грип и възпаление на дихателните пътища. Дозата се определя от педиатър.

Укрепете имунитета на детето!Бирена мая – ценна е със съдържащите се в нея витамини от група В, но понякога предизвиква дискомфорт (подуване, газове), по-трудно се прилага при децата, тъй като е на таблетки и вкуса не се харесва особено от малчовците.

Рибено масло – добър вариант за укрепване на защитните сили на детския организъм. Дозата се определя от педиатър.

Фрешове – биологичните стойности са високи и са добър източник на антиоксиданти; ежедневният им прием укрепва имунитета.

Хранителни добавки с висока биологична стойност (базирани на естествени източници) със специфичен имуномодулиращ ефект.

Аромотерапия – етеричните масла от лавандула и индрише са добър начин да се „стопират“ вирусите и бактериите. В детските градини, у дома е добре да се напръсква с нужния разтвор. 10 капки лавандула се разтварят в 100 мл вода, както и 10 капки индрише – в 100 мл вода и е добре сутрин да се пръска с индрише (стимулира жизнените сили), а преди сън с лавандула (подобрява съня). Разбира се, дозирането трябва да бъде правилно, тъй като прекаленото насищане с етерични масла може да доведе до подтиснатост или нервност.

За да имат ефект, общоукрепващите средства трябва да се приложат поне 20 дни преди започването на детската градина.

Консултацията със специалист е задължителна!

Бъди стриктна към дозировката (за да няма обратен ефект). Не използвай всички начини накуп за активиране на имунитета. Нужна е последователност, както и почивки при приема на едно или друго средство.

Консултант: д-р Мариана Стоименова, педиатър, холистичен лекар, МЦ „Хирон“, София

calendar

Календар